Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Έρχεται πανωλεθρία στη Φυσική

Πανελλήνιες 2024: Έρχεται πανωλεθρία στη Φυσική
Αντιδράσεις για τα σημερινά θέματα στη Φυσική που ήταν τόσο απαιτητικά που χρειάζονται...τέσσερις ώρες για να απαντηθούν επαρκώς.

Οι μαθητές των ΓΕΛ που εξετάστηκαν στη Φυσική για τις Πανελλήνιες 2024, ήρθαν αντιμέτωποι με απαιτητικό ασκησιολόγιο και θέματα ιδιαίτερης δυσκολίας και χειρισμού που δοκίμασαν για τα καλά τις αντοχές των υποψηφίων εν μέσω καύσωνα. 

Όπως τόνισαν στο Dnews και οι καθηγητές από το Φροντιστήριο Μεθοδικό τα σημερινά θέματα της Φυσικής εμφανίζουν σαφώς μεγαλύτερη δυσκολία σε σχέση με τα περσινά. Η έκταση των θεμάτων είναι μεγάλη και αναμένεται αρκετοί υποψήφιοι να αντιμετώπισαν θέμα χρόνου. Παράλληλα τονίστηκε ότι οι εκφωνήσεις είναι αναλυτικές και περιγραφικές και απευθύνονται σε υποψηφίους που έχουν αναπτύξει σε υψηλό βαθμό την ικανότητα κατανόησης κειμένου και έχουν εξασκηθεί σε θέματα αντίστοιχης έκτασης και δυσκολίας από τα προηγούμενα χρόνια.

PANELLINIES 2024 315 GEL 7 1c793

Πανελλήνιες 2024: Φυσικός ξεσπά για τα θέματα «Ένας διαβασμένος μαθητής χρειάζεται 4 ώρες για να απαντήσει»

Τα θέματα της Φυσικής όπως όλα δείχνουν δυσκόλεψαν ιδιαιτέρως τους υποψηφίους γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλές πτήσεις στην βαθμολογία του μαθήματος. Ενδεικτικό της δυσκολίας των θεμάτων είναι και το γεγονός ότι ακόμη και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές που στοχεύουν στα υψηλά βαθμολογικά κλιμάκια, σήμερα εμφανίστηκαν απογοητευμένοι. Και μπορεί να είχαν κάνει τα πάντα από πλευράς συστηματικής μελέτης και σφαιρικής γνώσης της ύλης εντούτοις δεν υπολόγισαν τον παράγοντα χρόνο καθώς όπως τονίστηκε από καθηγητές τα ζητήματα της εξέτασης ήταν χρονοβόρα δεδομένων των 3 διαθέσιμων ωρών. 

Σχολιάζοντας τα θέματα που της σημερινής εξέτασης στην Φυσική ο Πύρος Δαμιανός, Φυσικός και μέλος ΟΕΦΕ, δήλωσε στο Action24 : «Σήμερα για τη Φυσική ήταν μια άτυχη μέρα για τη θεματοδοσία. τα θέματα ήταν απίστευτα πολλά». «Αν τα πάρουμε ένα-ένα, είναι όλα βατά, συζητήσιμα. Ο συνδυασμός τους όμως είναι ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα», εκτίμησε ο ειδικός για τον λόγο που τα θέματα ήταν απαιτητικά και χρονοβόρα. 

«Όταν ένας έμπειρος καθηγητής θέλει πάνω από δύο ώρες για να το απαντήσει έτσι όπως πρέπει, ένας διαβασμένος μαθητής θέλει πάνω από τέσσερις ώρες», υπογράμμισε.

«Φταίνε αποκλειστικά οι θεματοδότες για αυτά τα θέματα. Έβαλαν μικρές "παγίδες", συνεπώς ο μαθητής έπρεπε να είναι προσεκτικός σε κάθε λέξη που διάβαζε και να απαντήσει πάρα πολλά πράγματα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τον λόγο που διαμορφώθηκαν έτσι τα θέματα, ο κ. Δαμιανός είπε: «Θα ήθελα να ρωτήσω τον λύτη της επιτροπής σε πόση ώρα έκανε. Δεν ξέρω τους ανθρώπους που αποφασίζουν».