Παιδεία

Πανελλήνιες 2024: Αυτοί είναι οι αριστούχοι

Πανελλήνιες 2024: Αυτοί είναι οι αριστούχοι Φωτογραφία: intime
Τέλος αγωνίας για τους τους υποψηφίους καθώς ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες για τις Πανελλήνιες 2024.

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων έβαλε η ανακοίνωση των βαθμολογιών στο results.it.minedu.gov για τις Πανελλήνιες 2024.

Ωστόσο η αναμονή παραμένει καθώς οι υποψήφιοι περιμένουν ακόμα την ανακοίνωση των βάσεων που θα γίνει στα τέλη Ιουλίου.

Οι πρώτοι των πρώτων αισθάνθηκαν δικαιωμένοι που οι κόποι τους ανταμείφθηκαν και πλέον ετοιμάζονται να περάσουν στην σχολή που επιθυμούν.

Από τους πρώτους των πρώτων στην Αττική ο Φίλιππος Ζαμπέτας Μουτάφης

Ο Φίλιππος Ζαμπέτας Μουτάφης από το 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων με 19.050 μόρια και βαθμολογίες που έσπασαν ρεκόρ με 2 εικοσάρια σε Βιολογία και Χημεία, 19.1 Φυσική και 17.1 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  δικαίως συγκαταλέγεται στους άριστους των φετινών εξετάσεων. Σε δηλώσεις του στο Dnews ερωτηθείς για την επιτυχία του και τις υψηλές βαθμολογίες στα απαιτητικά ζητούμενα των φετινών πανελλαδικών εξεταζόμενων μαθημάτων ανέφερε ότι 

«Οι Πανελλήνιες είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολύ κόπο αλλά κυρίως αφοσίωση. Παρ' όλ' αυτά, προσωπικά, το στοιχείο αυτό που με δυσκόλεψε δεν ήταν τόσο ο χρόνος που έπρεπε να αφιερώνω καθημερινά στο διάβασμα αλλά, πρωτίστως, η υπομονή και η επιμονή που χρειαζόταν ώστε να μπορώ να ανταπεξέλθω σε αυτό και να πετύχω το στόχο μου. Ένα άλλο στοιχείο των Πανελληνίων που θεωρώ πώς δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε εμείς, ως μαθητές που βρισκόμαστε στο τέλος του σχολείου, είναι ο ψυχοφθόρος χαρακτήρας του συστήματος αυτού.

Το άγχος που μας προκαλεί το γεγονός ότι ένα μέρος του μέλλοντος μας επηρεάζεται από μία εξέταση που διαρκεί 4 τρίωρα ήταν εξαντλητικό.Τα θέματα φέτος, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χρόνιές, θεωρώ ότι παρουσίαζαν ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, όχι τόσο στην Βιολογία και την Χημεία, αλλά κυρίως στην Φυσική. Το απαιτητικό με τα θέματα της φυσικής ήταν κυρίως η ποσότητα, αν και αυτό με φόβισε κυρίως στην αρχή, όταν πρωτοαντίκρισα τα θέματα, ενώ, τελικά, με μια πάρα πάνω βιασύνη από αυτή που έχουμε συνηθίσει στα «κλασικά και συνηθισμένα» θέματα, κατάφερα να τα λύσω. Στην χημεία και την βιολογία τα θέματα γενικά μου φάνηκαν βατά αν και στην βιολογία υπήρχε και εκεί ένα θέμα με την ποσότητα των ερωτήσεων.

Στην Έκθεση, παρά τον προβληματικό τρόπο που διδάσκεται και εξετάζεται το μάθημα αυτό, τα θέματα μου φάνηκαν συνηθισμένα εκτός από το πιο προσωπικό ύφος που απαιτούσε το θέμα Δ. Παρ' όλ' αυτά, με μία καλή προετοιμασία κατάφερα να ανταπεξέλθω.

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες και φοβίες που είχα κατά την διάρκεια της χρόνιας ήταν το μάθημα της έκθεσης. Θεωρώ ότι ο τρόπος που εξετάζεται, διδάσκεται και γενικά η φύση του μαθήματος αυτού είναι αρκετά προβληματική και άδικη για τους μαθητές.

Βρίσκω αδιανόητο το γεγονός ότι το μέλλον μας, ως μαθητές που επιθυμούμε να πετύχουμε μια σχολή, ανεξαρτήτως το πεδίο, εξαρτάται από ένα μάθημα, το οποίο διορθώνεται με ένα αρκετά υποκειμενικό τρόπο.

Τέλος, παρά την θετικά μου αποτελέσματα στις Πανελλήνιες, θεωρώ πως ο τρόπος που εξετάζονταν, εξετάζονται και θα συνεχίζουν να εξετάζονται οι μαθητές, είναι άδικός και ψυχοφθόρος. Ελπίζω να μην έρθουν αντιμέτωπες ακόμη πολλές γενιές με το σύστημα εξέτασης αυτό και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές που έδωσαν και θα δώσουν Πανελλήνιες.»

Οι αριστούχοι της Κρήτης

Ο Γιάννης Αγάπης, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αθήνα, τον ενδιαφέρει πολύ ο συγκεκριμένος τομέας και με τα 18560 μόρια που συγκέντρωσε φαίνεται να έχει εξασφαλίσει μία θέση στα αμφιθέατρα του Τμήματος!

Ο Χριστόφορος Χριστοφοράκης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18640 μόρια και θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο.

Η Ευαγγελία Αθανασίου, από το 4ο Λύκειο Ηρακλείου, συγκέντρωσε 18320 μόρια και ονειρεύεται να σπουδάσει Ψυχολογία στην Αθήνα, «θέλω πολύ να βοηθήσω τους ανθρώπους».

Ο Θοδωρής Γενιτσαρίδης, από το 2ο Λύκειο Ηρακλείου, «άγγιξε» τα 18.000 μόρια και θέλει να περάσει στο τμήμα Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ρουβάκη Ελένη, 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 19.000 μόρια

«Το πεδίο στο οποίο ανήκω είναι το τρίτο επιστημονικό, επιστήμες υγείας και στοχεύω στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην αρχή ξαφνιάστηκα από την βαθμολογία, τώρα αρχίζω να συνειδητοποιώ τι έκανα. Γενικά, όλη την χρονιά ήμουν επικεντρωμένη στο διάβασμά και υπήρχε οργάνωση, ωστόσο έκανα και αρκετά διαλείμματα στον ελεύθερό μου χρόνο τα οποία μου έδιναν δύναμη για να συνεχίσω την μελέτη μου στα μαθήματα».

Σπανάκη Λυδία, 7ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 18.800 μόρια

«Ανήκω στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, στις επιστήμες υγείας. θα ήθελα να περάσω στην φαρμακευτική σχολή στην Πάτρα και να είμαι δίπλα στην αδερφή μου, η οποία σπουδάζει ήδη εκεί. Ενναλακτικά, με ενδιαφέρει και το τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη για την επιτυχία μου. Κατά την διάρκεια της χρονιά ακολουθούσα ένα δικό μου σύστημα στο διάβασμα, δηλαδή εστίαζα σε ό,τι μου έκανε κλικ εκείνη την στιγμή ή εκεί που πίστευα ότι είχα περισσότερη ανάγκη».

Ιατρού Μαρία, 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, 19.640 μόρια

«Ήμουνα τομέας υγείας και κατάφερα να συγκεντρώσω 19.640 μόρια. Αναλυτικότερα, έγραψα 20 στην Άλγεβρα, 20 στην υγιεινή, 20 στην Ανατομία και 18,2 στην Έκθεση. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη για την επιτυχία μου και ανακουφισμένη παράλληλα. Σε ό,τι αφορά το διάβασμα μου προσπάθησα να εφαρμόσω ένα σύστημα, ωστόσο δεν ήταν αυστηρό. Στόχος να περάσω στην Ιατρική Σχολή».

Οι διακριθέντες μαθητές στη Λέσβο

Πρώτη στις Πανελλαδικές 2024 για τη Λέσβο η μαθήτρια του ΓΕΛ Παμφίλων Μαντώ Τζωρτζή, η οποία συγκέντρωσε 19.335 μόρια και περνάει στη σχολή της επιλογής της. Με βαθμούς 20 στην Οικονομία, 19,9 στην Πληροφορική, 19,8 στα Μαθηματικά και 17 στην Έκθεση, η Μαντώ, που έδωσε για πρώτη φορά πανελλαδικές εξετάσεις, αρίστευσε και «βάζει πλώρη» για τις στρατιωτικές σχολές, όπου ήθελε από μικρή να σπουδάσει.

Το μυστικό της επιτυχία της, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ήταν η μεγάλη προσπάθεια και η καλή ψυχολογία και πρόσθεσε «σ’ αυτό με βοήθησαν η οικογένειά μου, οι καθηγητές και οι φίλοι μου. Σε λίγες μέρες θα κάνω διακοπές για να χαλαρώσω και θα προετοιμαστώ για το φθινόπωρο και την νέα μου φοιτητική ζωή».

Δεύτερος σε επιτυχία στη Λέσβο ο μαθητής του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Νίκος Ευστρατίου που συγκέντρωσε 19.220 μόρια και επιθυμεί να φοιτήσει στο Πολυτεχνείο, και συγκεκριμένα στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Οι πρώτοι των πρώτων στο Αγρίνιο

Από τους υποψηφίους του 1ου Λυκείου, πρώτευσαν οι: Χριστίνα Τσέλιου με Γενικό Μέσο Ορο 18,98, Αννα Μαρία Γιαννάκη με Μ.Ο. 18,95, ο Σπυρίδων Κουτσιούμπας με Μ.Ο. 18,78 και ο Ευθύμιος Χρυσικός, επίσης με Γενικό Μ.Ο. 18,78.

Από τους υποψηφίους του 2ου Λυκείου και στο Α’ Πεδίο πρώτευσε η Μαρία Σπυροπούλου με Μ.Ο. 18,33. Στο 2ο Πεδίο (θετικές σπουδές) πρώτευσε η Αναστασία Ταλαμάγκα με Μ.Ο. 18,05. Στο 3ο Πεδίο (Υγεία) πρώτευσε η Δανάη Τερεόγλου με Μ.Ο. 18,88 και τέλος στο 4ο Πεδίο η Πηνελόπη Δρούγα με Μ.Ο. 17,65. Να σημειωθεί πως στο ίδιο σχολείο, η απόφοιτη Αδαμαντία Κοντού πέτυχε Μ.Ο. 18,98.

Από τους υποψηφίους του 3ου Λυκείου πρώτευσαν στις Επιστήμες Υγείας πρώτευσε η Μαριάννα Κατσίκη με 18.925 μόρια, στις Θετικές Επιστήμες πρώτευσε ο Ιωάννης Τσιλίκας με 18.375 μόρια, στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες πρώτευσε η Ευθυμία Τσουκαλά με 18.175 μόρια και στις Επιστήμες Οικονομίας-Πληροφορικής πρώτευσε ο Ιωάννης Μαραγιάννης με 17.900 μόρια.

Από το 4ο ΓΕΛ Αγρινίου, πρώτευσαν οι Κουτσουπιάς Δημήτριος ( 18.725), Σακκάς Επαμεινώνδας (18.600), Πότσιος Ελευθέριος (18.450). Από τους αποφοίτους οι Σπανού Κωνσταντίνα (18.350) και Ντούπη Σοφία (17.925).

Από τους υποψηφίους του 5ου Λυκείου πρώτευσαν στις Θετικές Επιστήμες πρώτευσε η Αριστέα-Σωτηρία Μπιτσιώρη με 18.500 μόρια και στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες πρώτευσε ο Σωτήριος Παπανίκος με 18.540 μόρια.

Από τους υποψηφίους του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου (σ.σ. που είναι το λύκειο με τις καλύτερες επιδόσεις στο Αγρίνιο) πρώτευσαν στις Επιστήμες Υγείας η Χριστίνα Παπαδοπούλου (αποφ. «Παναγία Προυσιώτισσα») με 19.340 μόρια και στις Θετικές Επιστήμες οι Δημήτριος-Μάριος Καμμένος με 19.320 μόρια και Κωνσταντίνος Σαράκης με 19.020 μόρια.

Από τους υποψηφίους του 1ου ΕΠΑΛ, πρώτευσαν οι Αλέξανδρος Νάκος, Ευάγγελος Στελιάτος, Γεώργιος Φλωκατούλας, Νικόλαος Γιαννόπουλος, Αγγελική Φίλιππα.

Από τους υποψηφίους του 2ου ΕΠΑΛ, πρώτευσαν οι: Γεώργιος Φαγοπούρνης, Θεοφανία Κορομηλά και Αθανασία Μπακογιάννη

Οι αριστούχοι του Βόλου

Με 18720 μόρια ο Δημήτρης Φιλίππου από το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου κατάφερε να ξεχωρίσει και με αυτή την επιτυχία του επιβεβαιώνει όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα. Ο ίδιος ευχαριστημένος και δικαιωμένος στοχεύει στην Ιατρική Σχολή και εύχεται να είναι ο πρώτος από το οικογενειακό του περιβάλλον που θα ανοίξει αυτό τον ..ιατρικό δρόμο.

Ως δικαίωση για τα σχολικά του χρόνια χαρακτήρισε ο Κωνσταντίνος Δεδούσης την επιτυχία του, καθώς έκοψε πρώτος στο 4ο ΓΕΛ Βόλου το νήμα των πανελλαδικών εξετάσεων και συγκέντρωσε 18.320 μόρια.

Ο Κωνσταντίνος στοχεύει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς έχει ενημερωθεί πως πρόκειται για μία πολύ καλή σχολή. Τα θέματα των πανελλαδικών τα χαρακτήρισε απαιτητικά και χρειάζονταν χρόνο. Όμως ο ίδιος φαίνεται πως έκανε πολύ καλή δουλειά.

Στην κορυφή πέταξε ο μαθητής του 2ου Προτύπου ΓΕΛ Βόλου Ευστάθιος Σταθαράκος συγκεντρώνοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις 19084 μόρια. Ο Ευστάθιος, χαρούμενος και ικανοποιημένος γι’ αυτή του την επιτυχία στοχεύει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.