Παιδεία

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2024: Η πρώτη εκτίμηση για τις βάσεις

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2024: Η πρώτη εκτίμηση για τις βάσεις
Τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2024 έφεραν απογοήτευση καθώς η γενικευμένη συντριβή σε Φυσική, Ιστορία, Μαθηματικα φέρνει πτώση στις Βάσεις.

Η σημερινή ανακοίνωση για τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2024 έφερε χαρμολύπη στους υποψηφίους καθώς η εικόνα από τις βαθμολογίες επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τις βάσεις που είχαν γίνει όλο αυτό το διάστημα από εκπαιδευτικούς αναλυτές αλλά και βαθμολογητές. 

Τα απαιτητικά ζητούμενα στα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και των Μαθηματικών αποτέλεσαν μια σημαντική πρόκληση για τους μαθητές και όπως αποδείχθηκε αποτέλεσαν τροχοπέδη στα όνειρα των υποψηφίων για υψηλές βαθμολογίες. Ο χαρακτηρισμός τους ως κόφτης των φετινών επιδόσεων ήταν κάτι παραπάνω από εύστοχος καθώς οι αριστούχοι αναζητούνται με το κυάλι ενώ οι μέτριες επιδόσεις χαρακτηρίζονται ως πλειοψηφία, μιας και το 60% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από 10 σε Φυσική και Μαθηματικά. 

Πανωλεθρία έφεραν 

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά από πλευράς Υπουργείου Παιδείας τα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών έχουν ανοδική πορεία σε αντίστοιχη με τις υψηλές βαθμολογίες που είναι δυσέρευτες και πραγματικά όσοι αριστούχοι τα κατάφεραν, έκαναν προσωπικό άθλο δεδομένων των συνθηκών. Αναλυτικά, τα ποσοστά των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση ανά μάθημα έχουν ως εξής:

  • Νεοελληνική Γλώσσα: 12,85%
  • Αρχαία Ελληνικά: 40,90%
  • Ιστορία: 59,87%
  • Λατινικά: 34,32%
  • Φυσική: 58,95%
  • Χημεία: 32,64%
  • Μαθηματικά: 58,37%
  • Βιολογία: 32,25%
  • Πληροφορική: 41,27%
  • Οικονομία: 40,90%

Ειδικότερα, οι μαθητές που βαθμολογήθηκαν από 0 έως 5 στα εξής μαθήματα είναι:

  • Ιστορία: 35,09%
  • Φυσική: 25,96%
  • Μαθηματικά: 32,30%

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψαν κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, σε ποσοστό που έφτασε το 72,94%.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα επίσημα στατιστικά για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων 2024 ΕΔΩ.

PANELLINIES 2024 APOTELESMATA 2864 7e04c

Πανωλεθρία και στο Άριστα

Μάλιστα, εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο ότι καταγράφεται ελεύθερη πτώση και στα ποσοστά εκείνων που αρίστευσαν που με το ζόρι φθάνουν το 10%. Στο μάθημα της Ιστορίας το ποσοστό εκείνων που βαθμολογήθηκαν από 18-20 αντιστοιχεί στο 10.85% του συνόλου των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών, στη Φυσική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7.23% ενώ στα Μαθηματικά οι αριστούχοι φθάνουν μόλις και μετά βίας το 4.59%.

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η πτωτική πορεία που είχε προαναγγελθεί πλέον θεωρείται βεβαιότητα και όπως όλα δείχνουν η γενικευμένη πτώση των βάσεων θα επηρεάσει το σύνολο των σχολών και φυσικά θα διαμορφώσει ένα δύσκολο τοπίο στις περιζήτητες σχολές.

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι χαμηλές επιδόσεις στην Ιστορία και στη Νεοελληνική Γλώσσα αναμένεται να προκαλέσουν πτώση των βάσεων, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τις σχολές με υψηλές απαιτήσεις μορίων. Παράλληλα, στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, οι επιδόσεις στη Φυσική, τα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο, κάτι που προβλέπεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των βάσεων.

Στο πεδίο Υγείας και Ζωής, οι σχολές με υψηλές βάσεις εισαγωγής αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, κυρίως στη Φυσική. Τέλος, στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής, προβλέπεται πτώση των βάσεων για τις υψηλόβαθμες σχολές, κυρίως λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα Μαθηματικά.

Σε ορισμένες σχολές με μεσαίες ή χαμηλές τιμές μορίων εισαγωγής, αναμένονται αυξομειώσεις στις βάσεις, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση των υποψηφίων.

Πάντως όπως επεσήμαναν στο Dnews εκπαιδευτικοί η πανωλεθρία στις φετινές επιδόσεις δημιουργεί νέα δεδομένα στο πεδίο των Βάσεων 2024 καθώς οι βαθμολογίες ήταν ακόμη πιο χαμηλές από ό,τι αναμενόταν γεγονός που δημιουργεί αχαρτογράφητα νερά ως προς το πώς θα κινηθεί με βεβαιότητα το ασανσέρ των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές και προβληματισμό αφενός για τις χαμηλές βαθμολογίες αφετέρου για την επιλογή των θεμάτων. 

Εν κατακλείδει προβλέπεται κάθοδος των... µορίων σε όλες τις υψηλόβαθµες σχολές των πεδίων, ιατρικές, νοµικές, οικονοµικές, αλλά κυρίως αυτές οι οποίες βρίσκονται στα περιφερειακά πανεπιστήµια.