Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες στο 7ο δημοτικό σχολείου Ρεθύμνου μια ακόμα εκδήλωση, μέσα από την οποία αναδείχτηκε η σημασία του ελαιόλαδου στην καθημερινή μας διατροφή, στην υγεία αλλά και η πολιτιστική αξία της ελιάς.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του ΣΕΔΗΚ για τον πολιτισμό της ελιάς και το λάδι και στη συνέχεια ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης Νίκος Μιχελάκης ανέλυσε τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος ευαισθητοποίησης της νεολαίας για τη ελιά και το λάδι που είναι:
*Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας του νησιού για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου.
*Η προώθηση της κατανάλωσης του ελαιολάδου αντί των σπορελαίων στις επιχειρήσεις εστίασης.
*Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των παιδιών και ενηλίκων μόνιμων κατοίκων και τουριστών του νησιού.
*Η ανάπτυξη γαστρο- νομικού τουρισμού στα αστικά κέντρα και στην ενδοχώρα.
*Η προτίμηση και κατανάλωση τοπικών προϊόντων και η ενίσχυση της απασχόλησης στο νησί.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων, στους στόχους του ΣΕΔΗΚ υπάρχουν και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες όπως:
*Η εκδοση δυο βιβλίων που θα απευθύνονται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ τάξης Δημοτικού το ένα και σε μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού το άλλο.
*Παραγωγή ψηφιακού υλικού που θα απευθύνεται σε παιδια Δημοτικού και θα περιλαμβάνει e-book, CD και διαδικτυακά εκπαιδευτικά παιχνίδια
*Έκδοση των βιβλίων και του ηλεκτρονικού υλικού στα Αγγλικά και διάθεσή του σε παιδιά ξένων επισκεπτών σε συνεργασία με Τουριστικές Επιχειρήσεις.
*Οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με Δήμους, Σχολεία και άλλους Φορείς σε όλη την Κρήτη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Ρέθυμνο, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη τα παιδιά να διδαχτούν τη σημασία της ελιάς και του ελαιόλαδου στη καθημερινή τους διατροφή, επισημαίνοντας: «πρέπει να αναθεωρήσουμε και να επιστρέψουμε στο παραδοσιακό μοντέλο διατροφής και σε αυτή τη γνώση για τις νέες γενιές στοχεύει ο ΣΕΔΗΚ με το πρόγραμμα που υλοποιεί».
Η εκδήλωση περιελάμβανε δρώμενα με θέμα το ελαιόλαδο καθώς και ομιλία από τον διατροφολόγο Χάρη Χαρωνίτη με θέμα: «ελαιόλαδο και σπορέλαια: Θετικές και αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και η καταλληλότητά τους στο τηγάνισμα».