Παιδεία

Παρά τις αντιξοότητες, τα μαθηματικά «ανθούν» στην Ελλάδα

Παρά τις αντιξοότητες, τα μαθηματικά «ανθούν» στην Ελλάδα Παρά τις αντιξοότητες, τα μαθηματικά «ανθούν» στην Ελλάδα
Στη χώρα μας τα μαθηματικά ανθίζουν, παρόλο που δεν διδάσκονται σωστά στο σχολείο και δεν αντιμετωπίζονται σαν αυτόνομη επιστήμη, ενώ ο όρος «μαθηματικός» έχει περισσότερο τη χροιά των εργασιακών δικαιωμάτων, λέει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο επίκουρος καθηγητής Μαθηματικών Ιάκωβος Ανδρουλιδάκης, στον οποίο θα απονεμηθεί αύριο το πρώτο Βραβείο Αριστείας «Καραθεοδωρή» του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Το βραβείο, που θεσπίσθηκε το 2013 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ, φέρει το όνομα του διάσημου ελληνικής καταγωγής μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, καθηγητή του ΕΚΠΑ (1922-24), ο οποίος έζησε και διακρίθηκε στη Γερμανία (1873-1950).

Ο κ.Ανδρουλιδάκης, του οποίου η έρευνα εστιάζει στη Γεωμετρία με την ευρεία έννοια, επισημαίνει πως υπάρχουν αρκετοί Έλληνες μαθηματικοί που διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηρίζει τη νέα γενιά των Ελλήνων ερευνητών εξαιρετική, σε στενή επαφή με τις διεθνείς εξελίξεις, χάρη και στα ευρωπαϊκά προγράμματα, που κρίνει απαραίτητα, αρκεί να αξιοποιούνται από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ερευνητών, όπως λέει, και να μην προορίζονται μόνο για λίγους.

Αναφέρει ακόμη ότι αν και οι μαθηματικοί είναι μάλλον ανέξοδοι ερευνητές, χρειάζεται να βελτιωθεί το εγχώριο πλαίσιο χρηματοδότησης της έρευνάς τους. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι νέοι που στρέφονται στα μαθηματικά, μπορούν να βρουν διάφορες διάφορες επαγγελματικές διεξόδους, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, ενώ δεν ανησυχεί για τις χαμηλές επιδόσεις των ελλήνων μαθητών στα διεθνή τεστ PISA, αντιτείνοντας ότι ακόμη και μια μαθηματική «υπερδύναμη» όπως η Γαλλία βρίσκεται στο μέσον της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Ιάκωβος Ανδρουλιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμά του από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στα πανεπιστήμια του Πόρτο (Πορτογαλία), του Παρισιού 7 «Ντενί Ντιντερό» (Γαλλία), της Ζυρίχης (Ελβετία) και του Γκέτινγκεν-Ινστιτούτο Μαθηματικών (Γερμανία). Από τον Ιανουάριο του 2012 είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ.