Ι.Χ. πολιτική- για τη θέση της φον ντερ Λάιεν!

Ι.Χ. πολιτική- για τη θέση της φον ντερ Λάιεν!
Συμφωνία με Ουκρανία- Μπροστάρης με πρόταση για ευρωομόλογα- Στον σκληρό πυρήνα των διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά!

Παρότι δημοσίως το αρνείται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει ως βασικό προσωπικό στόχο τη μετάβασή του σε ένα πολύ ψηλό ευρωπαϊκό αξίωμα, με βασική προτεραιότητα τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η «Ιδιωτικής Χρήσεως» (Ι.Χ.) πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, που σε πολλά της σημεία μοιάζει με «διαπιστευτήρια» στους κυρίαρχους κύκλους στην Ευρώπη αλλά και στην Ουάσιγκτον, για την επιλογή του ως υποψηφίου για τη θέση.

Μεταξύ αυτών:

-Η «συμφωνία ασφαλείας» με την Ουκρανία, που επιβεβαιώνει κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό και τη συνάντησή του εκεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Συμφωνία που αποκάλυψε ο Ζελένσκι, με την ελληνική κυβέρνηση να αρνείται ότι την υπέγραψε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό, αλλά όχι και την επίτευξή της. Υπενθυμίζουμε απλώς ότι με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία υπήρξε τηλεφωνική του επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος και τον ευχαρίστησε «για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδος στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

-Η πρότασή του για θέσπιση ευρωομολόγου για εξοπλισμούς της ΕΕ, πρόταση που (προς το παρόν;) αποκλείουν οι βόρειες χώρες της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, αναδεικνυόμενη πάντα ακόμα και πρώτη στο ΝΑΤΟ στο συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της!

-Όλα δείχνουν ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος αγγίζει και το σκληρό πυρήνα των διευθετήσεων μεταξύ των δυο πλευρών, με τις δυο συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο (επίσκεψη στην Τουρκία) και τον Ιούλιο (Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία), να θεωρούνται καθοριστικές για την παραπέρα πορεία των συνομιλιών! Είναι τυχαίο, όμως, που και οι δυο κρίσιμες συναντήσεις διεξάγονται όταν αρχίζει να κορυφώνεται ο διάλογος για τα ευρωπαϊκά αξιώματα;

Από τα παραπάνω η αντιπολίτευση στη χώρα δεν γνωρίζει τίποτε, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και κυβερνητικές πηγές συνδέουν το χρόνο της ψήφισης του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια με τη στρατηγική του πρωθυπουργού για ανάληψη ευρωπαϊκής θέσης! «Τι θα γινόταν αν αυτός ο νόμος ψηφιζόταν μετά τις ευρωεκλογές, ώστε και η ΝΔ να έχει τις απώλειες που εμφανίζει;», αναρωτιούνται σχετικά οι παραπάνω πηγές!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθά εκτιμά πως παρότι για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν επελέγη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υποψηφιότητα είναι ασθενής και ότι στην πορεία, όταν γίνει η τελική διαπραγμάτευση για το μοίρασμα των αξιωμάτων, ενδέχεται να μην είναι η τελική υποψήφια. Σε αυτή την περίπτωση, δηλώνει μέσω των πράξεων και των πολιτικών του, παρών! Πρόταση έως τώρα δεν φαίνεται να του έχει γίνει, ελπίζει όμως πως αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως φαίνεται, θα είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Για τον ίδιο, όντως, θα είναι μια μεγάλη επιτυχία, το ίδιο -για πολλούς- και για τη χώρα. Στο θέμα όμως θα επανέλθουμε!