Το καμπανάκι Δένδια για τα ελληνοτουρκικά: «Η Τουρκία διευρύνει την ατζέντα της»

Το καμπανάκι Δένδια για τα ελληνοτουρκικά: «Η Τουρκία διευρύνει την ατζέντα της»
Γιατί ο υπουργός Άμυνας διαφοροποιείται για μια ακόμα φορά, έστω και προσεκτικά, από τη στρατηγική Μητσοτάκη - Άν, όμως, η Τουρκία κερδίζει γιατί δεν αλλάζουμε πολιτική;

Δυο μέρες χρειάστηκαν να περάσουν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και στα όσα διημείφθησαν δημοσίως με τον Ταγίπ Ερντογάν και ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

«Έχουμε μεν μια πτώση των τόνων με την Τουρκία, αλλά όχι αλλαγή θέσεων. Θα έλεγα, μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας με κάθε επιείκεια», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη μιλώντας με τον Βασίλη Νέδο στο συνέδριο της DEFEA.

Ο υπουργός Άμυνας έχει απόλυτο δίκιο και ουδείς εχέφρων άνθρωπος μπορεί να αμφισβητήσει αυτό που λέει. Για παράδειγμα, η Τουρκία, όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει θέσει στην ελληνοτουρκική ατζέντα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επισημοποίησε τη διεκδίκησή της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ΝΑ Αιγαίου, μετέτρεψε σύμβολα της Ορθοδοξίας μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, έβγαλε εκτός ατζέντας το Κυπριακό επιμένοντας μάλιστα πλέον στη "λύση" των δυο κρατών και άλλα. Το τελευταίο, διάστημα μίλησε ξανά ενώπιον Έλληνα πρωθυπουργού για "τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα", προϊδεάζοντας ότι εκτός από τη Θράκη προωθεί θέμα και για Ρόδο και Κω, ενώ βάζει μάθημα στα σχολεία τη "γαλάζια πατρίδα" μπολιάζοντας συνειδήσεις της νέας γενιάς για μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια έγινε προφανώς για την καταγραφή της διαφορετικής του θεώρησης στο χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων και όχι απλώς γιατί υπάρχει "μοίρασμα ρόλων" και ο υπουργός Άμυνας πρέπει να εμφανίζεται ως "γεράκι"- άλλωστε οι αιχμές του αφορούν περισσότερο την Αθήνα παρά την Άγκυρα.

Από τη δήλωσή του, ωστόσο, προκύπτει ένα μείζον ερώτημα: Αφού η Τουρκία διευρύνει την ατζέντα της, δεν θα πρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει τη στρατηγική της; Και έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς αντιπροτείνει ο υπουργός Άμυνας, αν και από τις πάγιες θέσεις του μπορούμε να καταλάβουμε.

ΥΓ1: Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 14 Μαΐου αναφέρθηκαν στο τι ακριβώς κέρδισε ο Ερντογάν στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
ΥΓ2: Μπορούμε να φανταστούμε πώς θα αντιδρούσε ο Νίκος Δένδιας αν ήταν δίπλα στον Ερντογάν;