Παιχνίδια Εξουσίας

Μπορεί έως και 800.000 ψηφοφόροι να μην ψηφίσουν τη ΝΔ ένα χρόνο μετά;

Μπορεί έως και 800.000 ψηφοφόροι να μην ψηφίσουν τη ΝΔ ένα χρόνο μετά;
Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει να μην ξεχωρίσει κάποιος από τους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη στις ευρωκάλπες, αν και έχει επιλέξει εδώ και καιρό για αντίπαλό του τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας κάποιος προβληματισμός έχει αρχίσει να επικρατεί σε «γαλάζια» στελέχη για το αν θα πιαστεί ο στόχος του 33% που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ευρωκάλπες της προσεχούς Κυριακής.

Οι περισσότερες των μετρήσεων δείχνουν ότι η ΝΔ είναι κοντά στο στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρός της και πρωθυπουργός, αλλά να μην τον φτάνει, ενώ το Μαξίμου, παρά την εμφανή προσπάθεια, δεν κατορθώνει να πολώσει την πολιτική ζωή στο βαθμό που έχει ανάγκη ώστε να ανεβεί η συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων.

Το πρόβλημα αρχίζει να καθίσταται μεγαλύτερο καθώς, εάν επιβεβαιωθούν και οι εκτιμήσεις για τη μεγαλύτερη αποχή της μεταπολίτευσης, τότε η ΝΔ κινδυνεύει να χάσει έως και 800.000 ψηφοφόρους σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο. Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα έστω και αν αυτό πιάσει το ποσοστό που θέτει ως στόχο ο πρωθυπουργός, δηλαδή το 33%. Όπως θα αποτελεί βεβαίως και πρόβλημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος μια αποχή που θα υπερβαίνει λιγότερο ή περισσότερο το 50%!

Την ίδια στιγμή και προκειμένου να περιορίσει τα μετεκλογικά προβλήματα που όπως όλα δείχνουν και στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να ξεχωρίσει αρκετά ένας εκ των Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη στη δεύτερη θέση. Αν και έχει επιλέξει ως αντίπαλό του τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με την υπόθεση του πόθεν έσχες επιδιώκει να τον «κοντύνει» ελπίζοντας ότι έτσι η κεντροαριστερά θα εισέλθει μετεκλογικά σε έναν εμφύλιο για το ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο δεύτερος πόλος, που θα επιτρέψει στον ίδιο να κινηθεί ανεμπόδιστα στην ολοκλήρωση της τετραετίας του, διεκδικώντας και μια τρίτη.

Το Μαξίμου, άλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ανασύνθεση της κεντροαριστεράς με ένα ενιαίο κόμμα απέναντί του αφού κάτι τέτοιο αυτομάτως θα αμφισβητούσε δυναμικά την εξουσία του!