Εβδομάδα διεργασιών σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Κείμενο παρέμβαση διανοουμένων

Εβδομάδα διεργασιών σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Κείμενο παρέμβαση διανοουμένων Φωτογραφία: Εurokinissi
Μασάζ στη ΝΔ ενόψει ομιλιών Καραμανλή και Σαμαρά.

Εβδομάδα έντονων διεργασιών ξεκινά για το πολιτικό σύστημα με επίκεντρο τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την «ανταρσία» των «γαλάζιων» βουλευτών και την από κοινού εμφάνιση και τις ομιλίες των δυο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά!

Η λέξη «ανασύνθεση» της λεγόμενης κεντροαριστεράς μετατρέπεται σε (σχεδόν) καθολικό αίτημα των ψηφοφόρων του χώρου και τείνει να υπερκεράσει τα πολιτικά κόμματα του χώρου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται κείμενο-παρέμβαση με λίγες αλλά δυνατές υπογραφές διανοουμένων του χώρου που θα συζητηθεί και που τάσσεται ευθέως υπέρ της ανασύνθεσης του χώρου.

Την ίδια στιγμή ηγεσία και «δελφίνοι» προετοιμάζονται ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα διεξαχθεί η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που διαθέτει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, δεν έχει λάβει ακόμα τις οριστικές του αποφάσεις, αλλά όλα δείχνουν πως η εκλογή θα γίνει εντός του προσεχούς φθινοπώρου.

Αναταράξεις, ωστόσο, αναμένονται και στον ΣΥΡΙΖΑ, με την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με ενδιαφέρον αναμένονται τόσο οι πρωτοβουλίες που θα εξαγγείλει ο ίδιος ενόψει του Διαρκούς Συνεδρίου του φθινοπώρου, όπου «θα αλλάξουν όλα εκτός από το όνομα», αλλά και οι τυχόν πρωτοβουλίες που πιθανόν αναλάβουν το προσεχές διάστημα πρόσωπα που ανήκουν στο χώρο των διαφωνούντων με την ηγεσία.

Ο ασκός του Αιόλου

Στη Νέα Δημοκρατία, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού για «φυγή προς τα εμπρός», άνοιξε ο ασκός του Αιόλου της εσωκομματικής αμφισβήτησης.

Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει μασάζ στους βουλευτές οι οποίοι στις περιφέρειές τους δέχονται πίεση από τους ψηφοφόρους τους για την κοινωνική κατάσταση, αλλά και με τον ανασχηματισμό έλαβαν το μήνυμα ότι δεν είναι οι εκλεκτοί του Μαξίμου για επανεκλογή στις επόμενες εθνικές κάλπες, αφού δεν υπουργοποιήθηκαν!

Ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει ή όχι (προσωρινή) εκτόνωση στη συνεδρίαση της Τετάρτης, το μεγάλο γεγονός στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος είναι οι ομιλίες των Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά την προσεχή Δευτέρα στην παρουσίαση στο Πολεμικό Μουσείο του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», εκδόσεις Λιβάνη.

Η κριτική των δυο πρώην πρωθυπουργών αναμένεται έντονη (του Αντώνη Σαμαρά εφόλης της ύλης, του Κώστα Καραμανλή για την εξωτερική πολιτική), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και ο αριθμός των «γαλάζιων» βουλευτών και των παραγόντων που θα συμμετέχουν. Ερώτημα είναι τελικά αν θα παραστεί στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προέκυπτε από τη σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ή αν τελικά δεν θα «νομιμοποιήσει» δια της παρουσίας του την εκδήλωση και τα όσα πουν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί.