Παιχνίδια Εξουσίας

Στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη - Ποιους θα χρησιμοποιήσει

Στο μυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη - Ποιους θα χρησιμοποιήσει
Οι πρώτες κινήσεις του θριαμβευτή των εκλογών

Παρότι είναι ακόμα νωρίς για τις οριστικές του αποφάσεις ο θριαμβευτής των εκλογών του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει σε γενικές γραμμές καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεών του και των βασικών του προτεραιοτήτων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε, είναι πολιτικά αρκετά έμπειρος -και το απέδειξε με την επανεκλογή του παρότι μετά τις ευρωεκλογές σχεδόν όλοι τον είχαν ξεγραμμένο- ώστε να καταλάβει ότι δεν πρέπει να χάσει το μομέντουμ που του δίνει ο θρίαμβός του ώστε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας παράλληλα και κάποιους από τους βασικούς του αντιπάλους.

Το βάρος βεβαίως πέφτει στην αξιοποίηση του Παύλου Γερουλάνου και της Άννας Διαμαντοπούλου, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρονται στα ρεπορτάζ της Αγγελικής Σπανού στο Dnews, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη μάλλον θα ήθελε τον Χάρη Δούκα να περιορίζεται αποκλειστικά στο Δήμο Αθηναίων.

Η διαμόρφωση της ηγετικής ομάδας εκτιμάται ότι σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη της άνοιξης, καθώς εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου τις αρχές της θα διεξαχθεί το Συνέδριο του κόμματος. Ένα Συνέδριο από το οποίο θα προκύψει η νέα ανθρωπογεωγραφία και ο νέος συσχετισμός δυνάμεων όπως αυτός διαμορφώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, με την εμφάνιση του Χάρη Δούκα και την επιστροφή της Άννας Διαμαντοπούλου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, άλλωστε, εν αντιθέσει με την πρώτη θητεία του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στη δεύτερη θα διαθέτει ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση, με τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Δούκα να διεκδικούν για τον εαυτό τους τη θέση του Νο2, αλλά διακριτό ρόλο θα έχει και η Άννα Διαμαντοπούλου που μαζί με το Δήμαρχο Αθηναίων διαθέτουν μια εναλλακτική πλατφόρμα απέναντι στην πολιτική της Χαριλάου Τρικούπη.

Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έως το Συνέδριο της άνοιξης θα παραμείνει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ενώ το πιθανότερο είναι εκπρόσωπος Τύπου να παραμείνει ο (πολύ καλός) Θανάσης Γλαβίνας.

Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου θα οριστεί ο πολύπειρος Πάρης Κουκουλόπουλος, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης θα χρησιμοποιηθεί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Άγνωστο τι απόφαση θα ληφθεί για τον Μιχάλη Κατρίνη που δεν απάντησε στο τηλεφώνημα Ανδρουλάκη μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, όπως δεν απάντησε και στους υπολοίπους υποψηφίους. Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν, ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις Ανδρουλάκη για το ποιος θα αναλάβει κρίσιμα πόστα όπως αυτό του επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού ή του υπευθύνου προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι να μην χάσει το μομέντουμ της μεγάλης του επιτυχίας.