Attica Bank: Από τις διαπιστώσεις στις λύσεις

Attica Bank: Από τις διαπιστώσεις στις λύσεις
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εξαπέλυσε επίθεση μέσω των social media για την Attica Bank, χωρίς όμως να δίνει σαφείς απαντήσεις για το μέλλον της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, ενώ το Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, θα συμμετάσχουν με επιπλέον 350 εκατ. ευρώ σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα καταλήξουν να κατέχουν μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής. Αντίθετα, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν με 300 εκατ. ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας.

Ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για «ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» και σύγκρινε την κατάσταση με προηγούμενες περιπτώσεις, όπως της Τράπεζας Πειραιώς και της ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο υπέστη μεγάλες ζημίες.

Το βράδυ μάλιστα επανήλθε με νέα επίθεση για το ίδιο θέμα προβαίνοντας σε μία σειρά από διαπιστώσεις προς επίρρωση των επιχειρημάτων του.

Ωστόσο, καλές οι διαπιστώσεις αλλά εν προκειμένω δεν αρκούν, απαιτούνται απαντήσεις και λύσεις. Το τί συνέβη στην Attica Bank υπό την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος επί σειρά ετών είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί. Και οι υπαίτιοι για τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση της Attica Bank δεν είναι άλλοι από τις πολιτικές και ρυθμιστικές ηγεσίες που την απαξίωσαν διαχρονικά. Ωστόσο σήμερα τα δεδομένα είναι αμείλικτα.

Η διαχρονική έλλειψη ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές για την Attica Bank και η απαγόρευση καθολικού bail-out από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ αναδεικνύουν τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης μη διάσωσης, η οποία θα είχε επίπτωση στους φορολογούμενους και κυρίως στους εργαζομένους της τράπεζας.

Οπότε, εάν ο κ. Κασσελάκης ή οποιοσδήποτε άλλος έχει να εισφέρει κάποια πρόταση για την Attica Bank είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο επειδή μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στο τραπέζι, το υφιστάμενο σχήμα μαζί με την εμπλοκή του ΤΧΣ στη νέα κεφαλαιακή στήριξη της Attica Bank είναι μονόδρομος.

Όπως μονόδρομος είναι το management να το ασκεί η πλευρά του ιδιώτη μέτοχου που αναλαμβάνει ρίσκο βάζοντας τα λεφτά του σε μια τράπεζα που έχει βεβαρυμμένο παρελθόν και είναι σε φάση εξυγίανσης και ανόρθωσης.

Μ. Ζ.