Πολιτική

Γιατί ο Κασσελάκης επιτίθεται στον Νίκο Παππά μετά την πρόταση μομφής

Γιατί ο Κασσελάκης επιτίθεται στον Νίκο Παππά μετά την πρόταση μομφής
Η μείωση της επιρροής Παππά λόγω της στήριξης του σε Κασσελάκη και οι άγριες επιθέσεις.

Νέο μέτωπο «υπονόμευσης» ανοίγει το στρατόπεδο Κασσελάκη, αυτή τη φορά και με τον Νίκο Παππά, δύο μόλις εβδομάδες μετά την επιλογή του για Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της πρότασης μομφής.

Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, οι κατηγορίες τους, σε επίπεδο δημοσίων δηλώσεων στελεχών, αλλά και από τα επώνυμα και ανώνυμα τρολ των social media, στρέφονται εναντίον του Παύλου Πολάκη, της Ρένας Δούρου και ιδίως του Νίκου Παππά. Ωστόσο, ούτε οι κινήσεις του νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ούτε το ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν ότι ο Νίκος Παππάς αναίρεσε τη στήριξη του στον Στέφανο Κασσελάκη, τουλάχιστον πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας της Κυριακής, αν και αυτό δεν αναιρεί την αδυναμία του να αποτρέψει τις εξελίξεις.
Στήριξη Παππά σε Κασσελάκη μέχρι την Κυριακή το απόγευμα

Για την ακρίβεια ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα από τα τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που επιλέχθηκε από το Κασσελακικό στρατόπεδο να επιχειρηματολογήσει υπέρ της φανερής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής. Επιπλέον, στενοί συνεργάτες του Νίκου Παππά εξέφραζαν με απόλυτη βεβαιότητα έως τουλάχιστον το Σάββατο το βράδυ την εκτίμηση ότι αποκλείεται να περάσει η πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ, η γραμμή που δόθηκε στα μέλη της ΚΕ που επηρεάζει ο Νίκος Παππάς ήταν στην κατεύθυνση της καταψήφισης της πρότασης μομφής και μάλιστα εμφατικά.

Μείωση της επιρροής Παππά λόγω της στήριξης του σε Κασσελάκη

Η επιτυχία της πρότασης μομφής ωστόσο καταδεικνύει πως η επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό φαίνεται ότι έχει περιοριστεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στην οριακή έγκριση της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΟ να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου της ΚΟ. Εξάλλου, πρόσωπα που μέχρι τώρα θεωρούνταν εξαιρετικά κοντά στον Νίκο Παππά είχαν υπογράψει το κείμενο των 87 πριν από μερικές εβδομάδες, ακριβώς επειδή διαφωνούσαν με την επιλογή του να συνεχίσει να συνεχίζει να στηρίζει Στέφανο Κασσελάκη.
Αιχμές Παππά για Παππά…

Πάντως, τα παραπάνω δεν εμποδίζουν το κασσελακικό στρατόπεδο να προσπαθεί να φορτώσει στον Νίκο Παππά την καθαίρεση του πρώην προέδρου. Ενδεικτικό της διάθεσης του περιβάλλοντος του Στέφανου Κασσελάκη έναντι του προέδρου της ΚΟ είναι οι αιχμές που άφησε ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, λέγοντας ότι «δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει έναν αντιβασιλέα και να πορεύεται για μήνες ολόκληρους, μέχρι την πλήρη πολιτική του απαξίωση».

«Δεν μπορεί το κόμμα να εκπροσωπείται από κάποιον που δεν έχει εκλεγεί ως πρόεδρος», συμπλήρωσε, ξεχνώντας όμως ότι αυτό ακριβώς είχε γίνει και μετά την παραίτηση Τσίπρα από τον Σωκράτη Φάμελλο.

Άγριες επιθέσεις στα social media

Με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια και οξύτητα εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Νίκου Παππά, ανώνυμοι και επώνυμοι λογαριασμοί στα social media, όπως ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά: «Το πρόσωπο - κλειδί της έκπτωσης Κασσελάκη είναι ένα: Νίκος Παππάς. Χωρίς αυτόν δε θα είχε περάσει η πρόταση μομφής. Γι’ αυτό χρειάστηκε και η μυστική ψηφοφορία. Για να μπορέσουν οι δικοί του να ψηφίσουν υπέρ. Μεγάλος παίκτης!». Επίσης, από άλλους Κασσελακικούς λογαριασμούς ο Νίκος Παππάς, αλλά και η Ρένα Δούρου, χαρακτηρίζονται ως «τα πραγματικά φίδια», με αναφορές μάλιστα ότι «είναι πολλά τα λεφτά και τα πόστα».

Προσπάθεια Παππά να «ξεχαστεί» η στήριξη του σε Κασσελαάκη

Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι ο Νίκος Παππάς όχι μόνο δεν έχει να κερδίσει κάτι από την εξέλιξη της καθαίρεσης Κασσελάκη, αλλά έχει βρεθεί και σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς βρίσκεται βαριά εκτεθειμένος έναντι της νέας πλειοψηφίας που έχει διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου, εξαιτίας του ότι ήταν αυτός που στήριξε, περισσότερο από κάθε άλλο από τα παλιά στελέχη του κόμματος τον πρώην πρόεδρο, τόσο τις τελευταία περίοδο, αλλά και όταν είχε τεθεί θέμα αμφισβήτησης του στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου από τον Αλέξη Τσίπρα με αιχμή μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την προεδρία της Όλγας Γεροβασίλη.

Σε αυτό το κλίμα, ο Νίκος Παππάς επιλέγει να ασκήσει αυστηρή κριτική στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις οξύτητας που επιλέγει, όπως για την αναφορά του για τις κουκούλες που κάποιοι έβαλαν στα μέλη της ΚΕ.

Σε τροχιά αποστασιοποίησης από την μέχρι χθες ηγεσία Κασσελάκη άλλωστε, βρίσκονται και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με όσους κάνουν δηλώσεις απονομιμοποίησης της ΚΕ.