Πολιτική

Βερναρδάκης: «Πρέπει να γίνουν βήματα προόδου στην κοινωνία για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των αναπήρων»

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για τα 'Άτομα με Αναπηρία είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η κοινωνία μας να κάνει βήματα προόδου και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του υπουργού Επικράτειας, Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Να σημειωθεί ότι υπό την εποπτεία του βρίσκεται ο Συντονιστικός Μηχανισμός για την Αναπηρία, ο οποίος δημιουργήθηκε με το άρθρο 69 του νόμου 4488/2017.

Ο Μηχανισμός «από την αρχή της δράσης του έχει κάνει σειρά επαφών με αρμόδιους φορείς για την επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Μέχρι στιγμής, έχει επιτυχώς ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης (με βάση το άρθρο 67 του νόμου 4488/2017), που αναφέρεται στην εξάλειψη των διακρίσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις οπτικοακουστικές δραστηριότητες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Αναπηρία, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει συμπεριλάβει τη διάσταση της αναπηρίας στον προγραμματισμό της για τις έρευνες που θα διεξαχθούν το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Έτσι, η χώρα μας θα αποκτήσει τα πρώτα επίσημα δεδομένα με στόχο να συμπεριληφθεί στην απογραφή του 2021 η διάσταση της Αναπηρίας και το Κράτος να έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει οργανωμένα και στοχευμένα τις παρεμβάσεις του σε βάθος χρόνου.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι «τέθηκε σε εφαρμογή και η παράγραφος 2 του άρθρου 68 του ν.4488/2017 ώστε κάθε συμπολίτης μας με αναπηρία να μπορεί να γνωρίζει με ποιο τρόπο τον επηρεάζει κάθε σχέδιο νόμου που οδεύει προς ψήφιση, μελετώντας την επικαιροποιημένη ανάλυση συνεπειών ρύθμισης που συνοδεύει κάθε νόμο. Επίσης, τίθενται σε λειτουργία Επιμέρους Σημεία Αναφοράς σε Δήμους και Περιφέρειες για να παρακολουθούν την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούν οι συμπολίτες μας με αναπηρία και οι οικογένειές του να απευθύνονται για ζητήματα προσβασιμότητας σε φυσικό αλλά και ηλεκτρονικό περιβάλλον».

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για το άμεσο μέλλον σχεδιάζονται σειρά θεσμικών δράσεων για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου, αλλά και θετικά μέτρα σε επίπεδο καθημερινότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία. Ο Συντονιστικός Μηχανισμός για την Αναπηρία θα συνεχίσει τη δράση του για τη οικοδόμηση ενός κράτους που θα στέκεται αρωγός στα όνειρα και τους στόχους όλων των πολιτών με αναπηρία. Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, ανισότητες και περιθωριοποίηση».