Πολιτική

Διψήφια η διαφορά στις δημοσκοπήσεις - Ζημιά λόγω... ρουσφετιών, στην αντεπίθεση ο Τσίπρας

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Σε βαρύ κλίμα διεξήχθη η χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κεκλεισμένων των θυρών ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κατάσταση να ξεφεύγει. Μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Dikaiologitika News για τις «φωτογραφικές» μετατάξεις στην Βουλή, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ανορθώσει το ηθικό των βουλευτών του και να περάσει το μήνυμα ότι «το παιχνίδι γυρίζει».

Οι μετατάξεις στο παρά πέντε του κλεισίματος της Βουλής, προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση. Πληγή όπως αποδείχθηκε ήταν και ο Πολάκης και η Συμφωνία των Πρεσπών ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός προσπαθεί να οργανώσει το κόμμα του ενόψει εκλογών.

Ακριβώς ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, η δημοσκόπηση της Metron Analysis βάζει τη Νέα Δημοκρατία στη θέση του οδηγού, να προηγείται με 10,2 μονάδες διαφορά στην εκτίμηση ψήφου, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι στις 7,7 μονάδες καθώς το 31,2% απάντησε ΝΔ και το 23,5% ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,1%, το ΚΚΕ με 3,8% και η Χρυσή Αυγή με 3,6%. Το ΜέΡΑ25 παίρνει 2,8% και η Ελληνική Λύση 1,7%.

Στην παράσταση νίκης το 82% βέπει νίκη της Νέας Δημοκρατία, 8% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά είναι 10,2 μονάδες με τη Νέα Δημοκρατία να παίρνει 37%-42,4%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 27-32,2%. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,2-9,2%, το ΚΚΕ από 3,6-6% και η Χρυσή Αυγή 3,5-5,9. Το ΜέΡΑ25 παίρνει 2,5-4,5%.

Αναλυτικά:

Εκτίμηση ψήφου:

ΝΔ 37-42,6%

ΣΥΡΙΖΑ 27-32,2%

ΚΙΝΑΛ 6,2-9,2%

ΚΚΕ 3,6-6%

Πρόθεση ψήφου:

ΝΔ 31,2%

ΣΥΡΙΖΑ 23,5%

ΚΙΝΑΛ 6,1%

ΚΚΕ 3,8%

Χρυσή Αυγή 3,6%

ΜΕΡΑ 2,8

Ελληνική Λύση 1,7%

Πλεύση Ελευθερίας 11%

Δημιουργία Ξανά 1%

Οι τέσσερις άξονες του ΣΥΡΙΖΑ

Στα κυβερνητικά γραφεία, όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί εργάζονται για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα του κόμματος για την επόμενη τετραετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τι παρέλαβε ως κυβέρνηση, τι έπραξε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια εξουσίας, το σχέδιο για την επόμενη μέρα καθώς επίσης και μία προγραμματική αντιπαραβολή των προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επικοινωνώντας προς τους πολίτες τι έρχεται με μία ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί αναλυτικά τη Δευτέρα, έχει 4 άξονες:

1. Κοινωνικό κράτος

2. Εργασία και Κοινωνική ασφάλιση

3. Οικονομία και φορολογία

4. Ανάπτυξη και αναπτυξιακά εργαλεία