Πολιτική

Ο Ρασπούτιν, ο Τσίπρας και η Προανακριτική - Σήμερα ανοίγει η δικογραφία Novartis στη Βουλή

Ο Ρασπούτιν, ο Τσίπρας και η Προανακριτική - Σήμερα ανοίγει η δικογραφία Novartis στη Βουλή
«Οι πρωθυπουργοί δεν πηγαίνουν στην φυλακή, αλλά πηγαίνουν σπίτι τους» δήλωσε το 1989 ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής με αφορμή την παραπομπή του πολιτικού του αντιπάλου Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Τριάντα χρόνια μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένει πιστός στο «δόγμα» του ιδρυτή της ΝΔ πως «οι πρωθυπουργοί πάνε στο σπίτι τους» και για αυτό επιλέγοντας να βγάλει απο το «κάδρο» της προανακριτικής επιτροπής που θα συσταθεί τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Novartis.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες και στις συνειδήσεις των πολιτών. Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην υπόθεση Novartis θα είναι «θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τον ρόλο του περιβόητου «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ασκούσε πιέσεις στους δικαστικούς για την υπόθεση Novartis. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν κατονομάσει τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως τον διαβόητο «Ρασπούτιν» της Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας «παρεμβάσεις» και «σκευωρία» στην υπόθεση Novartis.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας «διπλά δειλό» τον πρωθυπουργό προκαλώντας τον να συστήσει προκαταρκτική για όλους όσους κατονομάζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κ. Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» σημείωναν από την Κουμουνδούρου.

Σήμερα «ανοίγει» η δικογραφία

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στην Ολομέλεια η διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Στην συνέχεια και με βάση τον Κανονισμό θα μπορούν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων να διαβάσουν την δικογραφία. Ύστερα, θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να ορίσει την ημερομηνία που θα συνεδριάσει η επιτροπή Δεοντολογίας για την επίμαχη δικογραφία. Η επιτροπή Δεοντολογίας θα πρέπει να εισηγηθεί στην Ολομέλεια αν υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα.

Αν προκύψει ότι πολιτικά πρόσωπα ευθύνονται για το ότι έστησαν σκευωρία, τότε μπορεί η επιτροπή με 30 υπογραφές βουλευτών να αποφασίσει την κατάθεση αιτήματος στην ολομέλεια της Βουλής για να εξετάσει τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής. Στην συνέχεια θα οριστεί ειδική συνεδρίαση για την συζήτηση και ψηφοφορία του αιτήματος σύστασης της Προανακριτικής επιτροπής. Το αίτημα εγκρίνεται απο την Ολομέλεια με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Ο ρόλος της Προανακριτικής

Η Προανακριτική Επιτροπή θεωρείται πιο «σκληρή» από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Αυτό διότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα και μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική η οποία έχει ρόλο ανακριτικό.

Με πλειοψηφία η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφασίζει τα πρόσωπα που παραπέμπονται αλλά και τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν, καθώς η εκδίκασή τους γίνεται σε Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως, πριν την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εξετάζει και αποφασίζει αν οι κατηγορίες έχουν παραγραφεί ή όχι.

Η Προκαταρκτική μπορεί επίσης να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες για διευκόλυνσή της σε επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ή άρση τηλεφωνικού απορρήτου.