Πολιτική

Η κυβέρνηση διαψεύδει ΝΑΤΟ: Δεν γίνεται διάλογος χωρίς αποχώρηση τουρκικών πλοίων από ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η κυβέρνηση διαψεύδει ΝΑΤΟ: Δεν γίνεται διάλογος χωρίς αποχώρηση τουρκικών πλοίων από ελληνική υφαλοκρηπίδα
Άμεση ήταν η διάψευση από διπλωματικές πηγές, αναφορικά με την ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για συμφωνία με την Τουρκία ώστε να προχωρήσουν σε τεχνικό διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Οπως αναφέρει σε μήνυμα στο twitter ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο #NATO για τη δημιουργία μηχανισμών αποσυμπίεσης και τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και ατυχημάτων στο #EastMed».

Παράλληλα, προσθέτουν ότι η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου

{https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1301556495688048640?s=20}

Το παρασκήνιο πίσω από την ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ

Τι ήταν αυτό που οδήγησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση για συμφωνία διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω twitter, κάτι που οδήγησε στην άμεση διάψευση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες Dikaiologitika News, αρχικώς συντάχθηκε μια έκθεση ιδεών από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και συνεργάτες του.

Στη συνέχεια, η έκθεση δόθηκε σε τεχνικά κλιμάκια στο ΝΑΤΟ, αλλά -όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές- δεν ενημερώθηκε κανείς από την πολιτική ηγεσία: Ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά ούτε φυσικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα δεν κάθεται σε κανένα τραπέζι συζήτησης αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε επίσης:

Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για διάλογο - Διαψεύδει η κυβέρνηση