Πολιτική

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τα περί ραντεβού Ερντογάν με Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τα περί ραντεβού Ερντογάν με Μητσοτάκη
Στη Νέα Υόρκη επικεντρώνεται το διπλωματικό ενδιαφέρον της Αθήνας από αύριο, Δευτέρα, καθώς στην μεγαλούπολη των ΗΠΑ θα λάβει χώρα η ετήσια πανηγυρική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στην αμερικανική μεγαλούπολη θα βρεθούν εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα επαφών των τριών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το θέμα που ρίχνει βαριά τη σκιά του θα είναι οπωσδήποτε τα ελληνοτουρκικά, ασχέτως αν τελικά πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με το Τούρκο πρόεδρο, την οποία έσπευσε να προαναγγείλει πριν από την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και την οποία δεν επιβεβαίωσε όμως το Μέγαρο Μαξίμου.

«Εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε συνάντηση μαζί του», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην Αθήνα, ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν συμπίπτει το πρόγραμμα τους. Αυτό εξάλλου είχε πει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ότι δηλαδή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου παρατηρούσαν όμως ότι μία συνάντηση των δύο ηγετών θα ήταν πιθανή εάν ο κ. Ερντογάν παρέτεινε την παραμονή του στην Νέα Υόρκη κατά δύο ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν συναντηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πριν από δύο χρόνια, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2019.

Ο κ. Ερντογάν πάντως πέραν της συνάντησής του με τον κ. Μητσοτάκη έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα, εκφράζοντας ανοικτά την ενόχλησή του για την απόφαση της EUMED 9 που αφορούσε στην Τουρκία: «Σε αυτή τη συνάντηση των '9' που διοργάνωσαν έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί (σ.σ. στη συνάντηση) θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν».