Πολιτική

Απόστολος Τζιτζικώστας: Αστειότητες οι ισχυρισμοί των Τούρκων για την απαγόρευση εισόδου μου στην χώρα

Απόστολος Τζιτζικώστας: Αστειότητες οι ισχυρισμοί των Τούρκων για την απαγόρευση εισόδου μου στην χώρα
Από το γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησε επίσημα στους δημοσιογράφους για την κράτηση του στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές, χθες, Σάββατο, και την απαγόρευση εισόδου του στη χώρα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε “αστειότητες” τους ισχυρισμούς των τουρκικών αρχών, ότι προέκυψε πρόβλημα λόγω συνωνυμίας του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Τουρκία και έκανε λόγο για “πράξη ακραίας προκλητικότητας”.

“Κατά τον έλεγχο διαβατηρίων μου ανακοινώθηκε ότι υπάρχει απαγορευτικό εισόδου μου στην Τουρκία χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση. Επικοινώνησα αμέσως με τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, αλλα και αρχές ΕΕ γιατί στην περιοχή βρισκόμουν ως προεδρεύων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

«Εμείς, ως περιφέρειες και ως δήμοι, είμαστε εδώ για να λειτουργούμε ως γέφυρες μεταξύ των λαών. Να χτίζουμε συνεργασίες, προς όφελος των πολιτών».

Αυτή ήταν μεταξύ άλλων, μια δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αποστόλου Τζιτζικώστα, που περιγράφει το οξύμωρο σχήμα της καταχρηστικής κράτησής του από τις τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια της χθεσινής (5/11) ημέρας.

Θυμίζουμε ότι ο Περιφερειάρχης μετέβη στη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, με την ιδιότητά του ως Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

«Αστειότητες» οι ισχυρισμοί των τουρκικών αρχών

Έγινε ωστόσο γνωστό πως, η είσοδός του στην Τουρκία απαγορεύθηκε με τη δικαιολογία του τεχνικού προβλήματος, με τον ίδιο να σχολιάζει με δήλωσή του σήμερα από το γραφείο του σε δημοσιογράφους πως «αυτά είναι αστειότητες. Οι τουρκικές αρχές, ήλεγξαν την ταυτότητά μου, το διαβατήριό μου αλλά και όλα μου τα διπλωματικά, ευρωπαϊκά έγγραφα».

Την ίδια ώρα, όπως εξήγησε, από την ώρα του εξονυχιστικού ελέγχου μέχρι τη στιγμή που του ανακοινώθηκε ότι ήρθη η απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, μεσολάβησαν έξι με επτά ώρες.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως δεν του δόθηκε καμία εξήγηση για το λόγο για τον οποίο κρατείτο από τις τουρκικές Αρχές.

Όπως επεσήμανε, περίμενε αρκετές ώρες σε γραφείο του τελωνείου του λιμανιού της Σμύρνης, καθώς μετέβη στην περιοχή με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη.

«Όταν είμαστε αποστολή στο εξωτερικό, εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες» ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας, και συμπλήρωσε:

«Δεν θα δεχτώ ποτέ καμία προσβολή σε βάρος οποιουδήποτε Έλληνα, γιατί για εμένα η αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ιμάμογλου για τουρκική πρόκληση με Τζιτζικώστα: Απαράδεκτη μεταχείριση

Απαράδεκτη, χαρακτήρισε την μεταχείριση που επεφύλασσαν οι Τούρκοι στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τζιτζικώστας κρατήθηκε επί 6 ώρες σε ένα γραφείο στη Σμύρνη και δεν το επιτρεπόταν η είσοδος στην Τουρκία.

«Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι του συνέβη. Αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα στεναχώρησε και εμένα.

Όπως μόλις ανέφερα, ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης, ο κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μας στενοχώρησε κι εμάς», είπε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και συνέχισε:

«Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι φυσικά απαράδεκτη.

Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει μία απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».