Πολιτική

Στο στόχαστρο Τσίπρα οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι Μητσοτάκη

Στο στόχαστρο Τσίπρα οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι Μητσοτάκη
Την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα κεντρώα και κεντροδεξιά ακροατήρια και στα μεσαία στρώματα στρέφει ο Αλέξη Τσίπρας, επιδιώκοντας να προσεταιριστεί ψηφοφόρους, οι οποίοι είχαν πειστεί από τις εξαγγελίες της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές, αλλά σταδιακά εμφανίζουν σημάδια κόπωσης από τη διαχείριση της εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι συνεχείς αποκαλύψεις για τις υποκλοπές έχουν προκαλέσει, όχι μόνο σοβαρό ρήγμα στο αντισύριζα μέτωπο, αλλά και μεγάλη ζημιά στο φιλελεύθερο προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν, δε, τις τελευταίες μέρες και οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Εύας Καϊλή, η οποία, μολονότι παρέμενε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, αποτελούσε μία εκ των επιφανέστερων μορφών του αντισύριζα μετώπου και της επιχείρησης σύμπλευσης του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ.

Ενοχλημένοι δημοκράτες δεξιοί

Κατά τις ίδιες πηγές, οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν πως ο νέος κύκλος αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις προκαλεί σοβαρούς τριγμούς και στην παραδοσιακή βάση της ΝΔ και συγκεκριμένα στους μετριοπαθείς δημοκράτες ψηφοφόρους της Δεξιάς. Όπως υποστηρίζουν, οι υπουργοί και τα στελέχη της ΝΔ που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση και κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα μοιάζουν να αντικατοπτρίζουν ένα περιβάλλον αναξιοπρέπειας και εκβιασμών, φανερώνοντας ακόμη και στα μάτια των μετριοπαθών ψηφοφόρων της γαλάζιας παράταξης ότι οι υποκλοπές αποτελούν όντως μια μορφή «δημοκρατικής εκτροπής».

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες παρεμβάσεις του φέρεται να κάνει ειδικές στοχεύσεις σε εκλογικά κοινά που, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, θεωρούνταν προνομιακά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα στην Καστοριά, σε μια εκλογική περιφέρεια που θεωρείται «κάστρο» της Δεξιάς, ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν εκπροσωπεί τις αξίες του συντηρητικού κόσμου, αλλά κυβερνά για την πάρτη του, όχι για τους ψηφοφόρους της ΝΔ». Πρόκειται για μια δήλωση, η οποία εδράζεται σε πεποίθηση που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Κουμουνδούρου και φαίνεται να επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη επαφή που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους πολίτες στην περιοδεία του στη Μακεδονία, καθώς και στη Φθιώτιδα, στην οποία, επίσης, έχει ισχυρή «βάση» η Δεξιά.

Απογοητευμένα μεσοστρώματα

Παράλληλη – αλληλοεπικαλυπτόμενη στόχευση για τον Αλέξη Τσίπρα έχουν καταστεί και τα μεσοστρώματα και οι συνταξιούχοι, που αποτελούν την κοινωνική βάση του Κέντρου και της μετριοπαθούς Κεντροδεξιάς. Η εικόνα που υπάρχει στην Κουμουνδούρου είναι ότι πλέον αυτά τα στρώματα νοιώθουν τη διάψευση των υποσχέσεων Μητσοτάκη στην καθημερινότητά τους, αφού πλήττονται με σφοδρότητα από την ακρίβεια και την κυβερνητική πολιτική για τα κόκκινα δάνεια.

Ως εκ τούτου, μπαίνουν όλο και ψηλότερα στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις με τις οποίες επιχειρεί να «κάνει μπάσιμο» σε απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ: Η ρυθμιστική παρέμβαση στη αγορά ενέργειας, η μείωση των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα, η έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών και εταιριών ενέργειας, η προστασία της πρώτης κατοικίας και το δεσμευτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις, ο καθορισμός αφορολογήτου 10.000 ευρώ για όλους και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις με πρόβλεψη διαγραφής για μέρος της βασικής οφειλής.

Χαρακτηριστική είναι, λοιπόν, η αναφορά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως «η μία ψήφος που παίρνεις από τον αντίπαλο μετράει εις διπλούν στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Η «φουρτούνα» του 600ευρου

Με αυτό το υπόβαθρο στόχευσης στα κεντρώα ακροατήρια, η υπερψήφιση του επιδόματος των 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς δημιούργησε προσωρινά μια δοκιμασία για την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Παρά το λάθος της κυρίας Γιώτας Πούλου, η οποία καταψήφισε (για λογαριασμό όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) εκ παραδρομής την εν λόγω τροπολογία (στη σχετική ηλεκτρονική ψηφοφορία), ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ του επιδόματος και μάλιστα δια στόματος όλων των στελεχών του (περιλαμβανομένης και της ίδια της κυρίας Πούλου). Ωστόσο, το γεγονός ότι η διόρθωση του λάθους συνέπεσε με τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που είχε τραυματιστεί από σφαίρα αστυνομικού, προκάλεσε αντίδραση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έφτασε στη συλλογή υπογραφών για την αλλαγή στάσης του κόμματος στην εν λόγω τροπολογία. Το όλο σκηνικό θα μπορούσε να τραυματίσει σοβαρά την προσπάθεια της ηγεσίας της Κουμουνδούρου να προσεγγίσει μετριοπαθή ακροατήρια, αν δημιουργούσε εικόνα «αριστερίστικης» βεντέτας με τα σώματα ασφαλείας.

Ωστόσο, ακόμη τα κοινοβουλευτικά στελέχη της αριστερόστροφης «Ομπρέλας» δεν είχαν εκφράσει αντιρρήσεις τις προηγούμενες μέρες, καθώς συμφωνούσαν με την υπερψήφιση, δεδομένου ότι θα συνοδεύονταν από τροπολογία, η οποία θα επέκτεινε το επίδομα σε περισσότερες κατηγορίες. Πρόκειται, εξάλλου, για πάγια τακτική του κόμματος να ψηφίζει θετικά μέτρα, ακόμη κι αν τα θεωρεί ελλιπή και στη συνέχεια να καταθέτει συμπληρωματικές τροπολογίες για ευρύτερες ή πιο προωθημένες παρεμβάσεις. Επιπλέον και σε κοινωνικό επίπεδο, δεν ήταν μόνο προοδευτικοί ψηφοφόροι, που βλέπουν σε ιδεολογική βάση αρνητικά την αυξημένη αστυνομική βία, όσοι πολίτες δεν τους φάνηκε θεμιτό να περιορίζεται στην αστυνομία και στο λιμενικό ένα τέτοιο βοήθημα.

Απεμπλοκή με διευρυνση δικαιούχων

Προκειμένου, λοιπόν, να ξεπεραστούν οι αρνητικές εντυπώσεις και μια ενδεχόμενη εσωκομματική εμπλοκή, την Τετάρτη ανατέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ευκλείδη Τσακαλώτο ο ρόλος της (εσπευσμένης ίσως) προαναγγελίας της επέκτασης του επιδόματος σε εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς και προσωπικό καθαριότητας. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξουσιοδότησε τους αρμόδιους τομεάρχες Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, Παιδείας Νίκο Φίλη και Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη να προχωρήσουν στην προετοιμασία της σχετικής τροπολογίας.