Πολιτική

Σπαρτιάτες όπως... «Έλληνες»: Το στοίχημα Κασιδιάρη να μπει στη Βουλή και το αποτυχημένο «μπλόκο» στον Άρειο Πάγο

Σπαρτιάτες όπως... «Έλληνες»: Το στοίχημα Κασιδιάρη να μπει στη Βουλή και το αποτυχημένο «μπλόκο» στον Άρειο Πάγο
Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης λίγο πριν τις εκλογές δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον Ηλία Κασιδιάρη έξω από τη Βουλή. Όπως, άλλωστε, προειδοποιούσαν πολλοί.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος την Κυριακή, Ηλίας Κασιδιάρης και Βασίλης Στίγκας επισημοποίησαν τη στενή τους σχέση, με τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη να αναρτά ένα πανηγυρικό μήνυμα για το εκλογικό αποτέλεσμα:

«Σήμερα συντελέστηκε ένας ανεπανάληπτος θρίαμβος των Ελλήνων που μάχονται Υπέρ Πατρίδος και ταυτόχρονα μια πρωτοφανής πανωλεθρία του συστήματος εξουσίας (…) Το σύστημα ηττήθηκε κατά κράτος, απέτυχε να απαγορεύσει το πηγαίο αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων για μια ισχυρή εθνική αντιπολίτευση», ανέφερε μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανάρτησή του.

«Ευχαριστώ τον Ηλία Κασιδιάρη που αποτέλεσε το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Σπαρτιατών - που έχει πέρασει από την ΠΟΛ.ΑΝ. και το ΛΑΟΣ έως τις ΡΙΖ.Ε.Σ και τους «Έλληνες».

Το μπλόκο στους «Έλληνες» και ο αντιπερισπασμός με το «Eάν»

Όταν ο Άρειος Πάγος κλήθηκε να αποφασίσει στις αρχές Μαΐου για την συμμετοχή του «Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ» στις εκλογές, οι δικαστές επικαλέστηκαν το πρόσφατο νομοθέτημα - μπλόκο, που είχε ψηφιστεί λίγες μέρες πριν προκειμένου να απαγορευτεί στον Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές.

Η απόφαση - που αριθμoύσε 400 σελίδες - τεκμηρίωνε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που του απαγορεύει να μετέχει σε εκλογική διαδικασία, ενώ παράλληλα με σειρά επιχειρημάτων τονιζόταν πως ο Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματός του.

Σημειώνεται πως εν είδει αντιπερισπασμού επιχειρήθηκε να ενεργοποιηθεί η κάθοδος του «Εάν» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, που... για ένα φεγγάρι ανέλαβε επικεφαλής στους «Έλληνες», πριν τελικά αποφασιστεί πως δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η μεταπήδηση στους... Σπαρτιάτες και η εκλογή των συνεργατών Κασιδιάρη

Εφόσον μπλοκαρίστηκε η κάθοδος των «Ελλήνων», ο Βασίλης Στίγκας και ακόμη οκτώ υποψήφιοι αποφασίζουν να ενεργοποιήσουν την υποψηφιότητά τους μέσω των «Σπαρτιατών», κόμματος που κατεβάζει εντέλει λίστες στις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Την ίδια ώρα η σχέση του κόμματος Σπαρτιάτες με τον Ηλία Κασιδιάρη αποδεικνύεται περισσότερο από στενή: Το γραφείο που φιλοξένησε τις χθεσινές επίσημες δηλώσεις της ηγεσίας του κόμματος ανήκει στον δικηγόρο Σωτήρη Μεταξά, ο οποίος στις εκλογές του περασμένου Μαΐου βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος «Ελληνες». Σημειώνεται πως εκείνος ήταν ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας να κατέβει ο Ηλίας Κασιδιάρης υποψήφιος στις χθεσινές εκλογές συμμετέχοντας σε συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων βουλευτών - κάτι που δεν τελεσφόρησε έπειτα από το μπλόκο του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Σπαρτιατών, Χαράλαμπου Κατσιβαρδάς, υπήρξε δικηγόρος των «Ελλήνων», όπως επίσης και συνήγορος των γονέων που κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά για την προβολή σε δημοτικό σχολείο της βραβευμένης ταινίας «Αγόρια στο ντους».

Περισσότερα από οκτώ στελέχη του κόμματος «Ελληνες», άλλωστε, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια των Σπαρτιατών (σε Κόρινθο, Κιλκίς, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη κ.ά.) που αριθμούσαν έναν υποψήφιο ανά εκλογική περιφέρεια.