Πολιτική

Μεταναστευτικό και κλιματική κρίση στο «μικροσκόπιο» Μητσοτάκη στη EUMED 9

Μεταναστευτικό και κλιματική κρίση στο «μικροσκόπιο» Μητσοτάκη στη EUMED 9 Φωτογραφία: INTIME NEWS
"Η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο με δυσανάλογα έντονο τρόπο. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μόνο αιτία ανησυχίας, αλλά και λόγο για όλους μας να αναλάβουμε άμεσα δράση", τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής EUMED-9 που διεξήχθη στην Μάλτα.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε σε σχέση με το μεταναστευτικό, την ανάγκη "να καθορίσουμε με δικούς μας όρους ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Είναι κάτι που έγκειται σε εμάς, ως κυρίαρχα κράτη αλλά και ως μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, να ασκήσουμε ένα δικαίωμα το οποίο δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε διακινητές. Διότι αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα: οι διακινητές είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει", διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "πρέπει να είμαστε πολύ αποτελεσματικότεροι, διασφαλίζοντας ότι μη αξιόπλοα σκάφη δεν θα αποπλέουν από τις ακτές των γειτονικών χωρών και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές", αλλά και ότι "πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο με τις χώρες διέλευσης", σημειώνοντας ότι αυτό "προσπαθούμε να κάνουμε, για παράδειγμα, με την Τουρκία".

Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει "να επικεντρωθούμε στους επαναπατρισμούς και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους", ενώ αναφερόμενος στις νόμιμες οδούς για μετανάστευση, τόνισε: "Από τη στιγμή που επιδεικνύουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την προστασία των συνόρων μας, πρέπει ως αντίβαρο να προσφέρουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους που μπορούν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μας βοηθήσουν να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη, αλλά με ασφαλή τρόπο και με τους δικούς μας όρους".

Όσον αφορά την κλιματική κρίση ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την συμφωνία τους με το περιεχόμενο της επιστολής που τους έχει απευθύνει προτρέποντας "σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή και ειδικότερα στην αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές και στη διαχείριση των πολύ δαπανηρών συνεπειών αυτών των καταστροφών".

Ανέδειξε παράλληλα την ανάγκη για μια "πιο ολοκληρωμένη συνεργασία σε θέματα πρόληψης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια λογική ισορροπία μεταξύ της φιλόδοξης ατζέντας μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, η οποία όμως είναι μακροπρόθεσμη, και των άμεσων αναγκών μας για προσαρμογή".

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη που προσέφεραν στην Ελλάδα "κατά τη διάρκεια ενός πάρα πολύ δύσκολου καλοκαιριού, όταν αντιμετωπίσαμε κάποιες από τις χειρότερες πυρκαγιές και σίγουρα τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας μας"

Αναφερόμενος τέλος στα ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης τόνισε ότι δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ουσιαστικά ανάγκασαν χώρες να προβούν σε πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, «βυθίζοντάς» τες σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση.

"Πιστεύω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο πλαίσιο της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμούμε ότι ήταν ιδιαίτερα ισορροπημένη σε ό,τι αφορά την αυξημένη ευελιξία αλλά και την ιδιοκτησία, ώστε τα κράτη-μέλη να εκπονούν τη δική τους δημοσιονομική «διαδρομή» για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή", υπογράμμισε.

Τέλος ανέδειξε την σημασία της δημιουργίας χώρου για τις κρίσιμες επενδύσεις που χρειαζόμαστε "ώστε να προστατεύσουμε τη στρατηγική αυτονομία μας, είτε πρόκειται για την άμυνα είτε μιλάμε για σημαντικές συλλογικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση", προειδοποιώντας ότι "διαφορετικά θα βρεθούμε σε μία θέση όπου άλλες χώρες ή άλλες μεγάλες ομάδες κρατών θα κάνουν αυτές τις επενδύσεις, ενώ εμείς θα υφιστάμεθα περιορισμούς από τους δημοσιονομικούς κανόνες που επιβάλλουμε στους εαυτούς μας σε μία συγκυρία όπου πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο".