Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τάσεις και η νέα ηγεσία «ζυγίζουν» την κατάσταση ενόψει Κεντρικής Επιτροπής

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τάσεις και η νέα ηγεσία «ζυγίζουν» την κατάσταση ενόψει Κεντρικής Επιτροπής
Ημέρα πολύωρων συσκέψεων η χθεσινή για τις διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίες συνεδρίαζαν προκειμένου να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και ενόψει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος σήμερα το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, χθες συνεδρίασε, α) η Κίνηση Μελών (με τον Νίκο Παππά να συμμετέχει στην εν λόγω σύσκεψη), β) τα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας», γ) οι «6+6» (Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος), οι οποίοι πραγματοποίησαν Πανελλαδική συζήτηση με τη συμμετοχή περίπου 1.000 συμμετεχόντων.

Στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι από όλες τις πλευρές επιχειρείται να πέσουν κάπως οι τόνοι και να «διαβαστεί» καλύτερα η κατάσταση πριν τις τελικές τους αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν στην εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου.

Ανάμεσα στα άλλα στοιχεία προς αξιολόγηση, περιλαμβάνονται πλέον και τα αρκετά αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρήματα του πρώτου, μετά από αρκετό καιρό, γκάλοπ που παρουσιάστηκε χθες στο STAR, ενώ ένα ακόμη, με παρόμοια αποτελέσματα, αναμένεται αύριο στο Mega.

Σκέψεις Κασσελάκη για ανακωχή με τους «6+6»

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, λοιπόν, ο άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σκοπεύει να εξηγήσει σήμερα στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου το σκεπτικό του για τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να ακούσει τις απόψεις των μελών του οργάνου σχετικά με την πορεία του κόμματος.

Αν κατατεθεί από την Έφη Αχτσιόγλου ή από κάποιον άλλον αίτημα έκτακτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, θα συζητηθεί και αυτό, μολονότι οι προθέσεις του νέου προέδρου είναι να μην μεσολαβήσει κάποιο άλλο όργανο πριν την Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοέμβρη.

Σε ότι αφορά τη στάση της νέας ηγεσίας έναντι των «6+6» (Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος), διαρρέεται ότι θα είναι ανάλογη με αυτή που θα επιδείξουν τα εν λόγω στελέχη.

«Αν υπάρχει διάθεση να συζητήσουμε, δεν θα πει όχι ούτε ο Στέφανος, αλλιώς δεν υπάρχει περιθώριο κουβέντας», ανέφεραν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του νέου προέδρου.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κύριος Κασσελάκης προσανατολίζεται, πάντως, στο να επιχειρήσει να είναι αρκετά συναινετικός μαζί τους, προκειμένου να σταματήσει «το ξήλωμα του πουλόβερ» στον ΣΥΡΙΖΑ με περαιτέρω αποχωρήσεις και διαγραφές.

«Μετρημένα στελέχη προς διαγραφή, όχι εμφύλιος»

Επιπλέον, πηγές του κόμματος εξηγούσαν ότι δεν υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε δύο αντιμαχόμενα μέρη, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα, που οι δηλώσεις τους ήταν επιζήμιες για τον χώρο της Αριστεράς, εννοώντας τα 4 προς διαγραφή στελέχη (Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας).

Οι πληροφορίες, πάντως, σχετικά με το αν η ηγεσία της Κουμουνδούρου θα κινηθεί σε συγκρουσιακή κατεύθυνση ή προσπάθεια ενσωμάτωσης με τους υπόλοιπους αντιφρονούντες, πλην των 4, είναι συγκεχυμένες και θα εξαρτηθούν από διάφορες εξελίξεις, με τη βάση, ωστόσο, των υποστηρικτών Κασσελάκη να παραμένει εξαιρετικά πολωμένη και τον Παύλο Πολάκη να συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν με «λυμένο ζωνάρι».

Ο τελευταίος επιτέθηκε χθες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οποίος άσκησε μεν κριτική στον ίδιο και στον κύριο Κασσελάκη, αλλά με σαφώς πολιτικό ύφος και περιεχόμενο.

Επίσης, ο επικεφαλής της «Ομπρέλας» προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι τις επόμενες εβδομάδες, ο σεβασμός ή όχι των αρχών της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, έστω και ως μειοψηφία του κόμματος, θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις του για σχετικά με το αν συνεχίζει να «χωράει» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιπολιτευτικές αιχμές των «6+6»

Σε ότι αφορά τα 3 ξεχωριστά μαζέματα των αντίστοιχων τάσεων, αυτή που ξεχώρισε ήταν των «6+6», η οποία πέρα από την αθρόα συμμετοχή είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς φέρονται να ταλαντεύονται τις τελευταίες μέρες για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews» από στελέχη που συμμετείχαν στο μάζεμα, σε αυτό συζητήθηκαν οι αντιπολιτευτικές αιχμές έναντι της κυβέρνησης και οι προγραμματικές αιχμές που πρέπει να αναδείξουν, επιμένοντας ταυτόχρονα στην ανάγκη να εκκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος μακριά από λογικές εσωτερικών εχθρών και εκκαθαρίσεων.

Πάντως δεν χαράχθηκε μια σαφής στρατηγική, δεδομένου ότι η βάση των μελών και της μεσαίας στελέχωση τους φάνηκε να είναι μοιρασμένη περίπου 50-50 αναφορικά με το δίλημμα της παραμονής ή της αποχώρησης από το κόμμα.

Ωστόσο, κατέστη σαφές ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την μακροπρόθεσμη παραμονή τους στο κόμμα, καθώς δεν φαίνεται να προκύπτουν εκ μέρους τους ούτε συνθήκες αποδοχής των πολιτικών χαρακτηριστικών της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι εύκολο να τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας τους επόμενους μήνες, ενώ εκφράζονται και φόβοι ότι η απαξίωση του κόμματος αυτή την περίοδο το καθιστά πιθανότατα «μη ανατάξιμο».

«Κόμμα μέσα στο κόμμα» με στόχο το συνέδριο

Με αυτά τα δεδομένα συμφωνήθηκε να γίνουν προσπάθειες συγκρότησης «κόμματος μέσα στο κόμμα», δηλαδή να οργανωθεί περαιτέρω ο κόσμος που είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Έφης Αχστιόγλου, αλλά και να παράγεται πολιτική ανεξάρτητα από τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και χωρίς απαραίτητα συγκρουσιακό χαρακτήρα απέναντι του. Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Νάσος Ηλιόπουλος έθεσε 3 χρονικά ορόσημα:

α) να πραγματοποιήσουν μια ακόμη συνεδρίαση πριν τη Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να λάβουν υπόψη τους ότι νέο έχει προκύψει, β) να επιχειρήσουν τη συγκρότηση ενιαίου κειμένου στην ΚΕ με την «Ομπρέλα» και γ) να πραγματοποιήσουν μία ακόμη πανελλαδική σύσκεψη αμέσως μετά ώστε να αποτιμήσουν την όποια συζήτηση γίνει στην ΚΕ.

Σε ότι αφορά τη σχέση τους με την Ομπρέλα, τονίστηκε η ανάγκη να μην γίνουν ουρά της, μολονότι έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις των περισσότερών ότι απαιτείται να υπάρξει μαζί της ο μέγιστος δυνατός συντονισμός ή τουλάχιστον συνεννόηση.