Πολιτική

Πολλαπλές επιφυλάξεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τη νέα κούρσα εξοπλισμών

Πολλαπλές επιφυλάξεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης για τη νέα κούρσα εξοπλισμών
Αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα εκφράζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, αναφορικά με τη ταυτόχρονη πώληση από τις ΗΠΑ F35 στην Ελλάδα και F16 στην Τουρκία, μαζί με αναβάθμιση αντίστοιχων αεροσκαφών που έχει ήδη στην κατοχή της η γείτονα.

Με τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, μετά από πολύ και καιρό, στο φόντο, τα κόμματα ζητούν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα, αλλά και πεδίο θεσμικού διαλόγου προκειμένου να εκφράσουν τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις τους. Οι βασικότερες από αυτές είναι οι επιπτώσεις των νέων αγορών στα δημοσιονομικά της χώρας μας, η έλλειψη σχεδιασμού σε συνεννόηση με τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων και η ανυπαρξία εγγυήσεων ότι οι αντίστοιχες τουρκικές δεν ξαναχρησιμοποιηθούν εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, για τις οποίες, άλλωστε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαβεβαίωνε ότι δεν θα πάρουν ποτέ το πράσινο φως.

Επίσκεψη Κασσελάκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ξεκινώντας από την Κουμουνδούρου, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελακη και αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για τα εξοπλιστικά προγράμματα που περιέχονται στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αγορά αεροσκαφών F35 αξίας 8,2 δις.

Σύμφωνα με δήλωση του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του κόμματος, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αμφιβολίες για μια σειρά από θέματα:

- Αν υπάρχει ολοκληρωμένος και μελετημένος σχεδιασμός και προτεραιοποίηση, με βάση τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων.

- Αν υπάρχει άμεση σύνδεση της παραγγελίας των F35 με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην καθίστανται απλοί πελάτες ξένων αμυντικών βιομηχανιών, αλλά να δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τη χώρα τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

- Αν η αγορά πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της αναγκαίας ανάπτυξης του κοινωνικού της κράτους.

- Αν έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς στην Τουρκία για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό F16.

- Αν η στρατιωτική ηγεσία έχει εισηγηθεί για τη δωρεάν απόκτηση των άλλων εξοπλιστικών (C140, κτλ) που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, καθώς θεωρούνται παρωχημένα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και είναι βέβαιο ότι χρήζουν αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά ικανά.

- Αν λαμβάνονται υπόψη για τη δημοσιονομική εξίσωση τα μισθολογικά και άλλα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου ο αριθμός των παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος.

Παράλληλα, από την Κουμουνδούρου επισημάνουν ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, πως «ο αγώνας (σ.σ. της Τουρκίας) δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα», ήρθαν μόλις 24 ώρες μετά την ειδοποίηση του κυρίου Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο, προκειμένου να να επιβεβαιώσουν την ανησυχία τους ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επαναπαύεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, για ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Τουρκία να επανέλθει στην ένταση και στις προκλήσεις αφού προηγουμένως έχει εξασφαλίσει όσα ζητούσε.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά ενημέρωση και σχεδιασμό

Για το ίδιο ζήτημα, δηλαδή τις επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία κάνει λόγο για "επιτυχία του Τούρκου προέδρου στο ανατολίτικο παζάρι"για τα F16. Επίσης, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν "αποκαλυπτικές των προθέσεων του" και κατηγορεί την κυβέρνηση πως συνεχίζει να τηρεί σιγή ασυρμάτου, χωρίς να διευκρινίζει πως θα διασφαλιστούν οι εγγυήσεις ασφαλείας για τα νέα όπλα που δίνονται στην Τουρκία. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μάτζο, "είναι υπέρμετρα αισιόδοξο και σίγουρα παρακινδυνευμένο να υπολογίζουμε σε τέτοιες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει μεν την ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας μας "απαραίτητη", προειδοποιώντας, δε, ότι δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη μία ισορροπία, που θα βασίζεται σε ένα νέο ράλι εξοπλισμών, ιδιαίτερα όσο η χώρα μας παραμένει απλός καταναλωτής και δεν επενδύει στην εγχώρια παραγωγή και συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος Μάντζος επανέλαβε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων από την ελληνική Κυβέρνηση στη αρμόδια επιτροπή Άμυνας της Βουλής, αλλά τη σημασία να υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος, πενταετής σχεδιασμός για τους εξοπλισμούς, όπως επιτάσσει ο νόμος που ισχύει από το 2021 και τα κόμματα να μη μαθαίνουν για τους εξοπλισμούς από τα αποκόμματα των εφημερίδων.

Η Νέα Αριστερά θα ζητήσει σύγκληση της επιτροπής Άμυνας

Στην ίδια κατεύθυνση, η Νεα Αριστερά προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει επίσημα τη σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ώστε ο υπουργός Άμυνας, Νικος Δένδιας, να ενημερώσει διεξοδικά για την επιστολή Μπλίνκεν και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που προβλέπει.

Από τη Νέα Αριστερά, διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα των εν λόγω αγορών, δεδομένων των συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και οικονομικής κρίσης, ιδίως με το δεδομένο ότι ανοίγουν έναν ακόμη γύρο στο σπιράλ στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, το νέο κόμμα επισημαίνει την ανταγωνιστικότητα των δαπανών αυτών με επενδύσεις στην Παιδεία, την Υγεία και τις υποδομές της χώρας. Σε αυτή τη λογική, από τη Νέα Αριστερά υπογραμμίζουν τη σημασία να προχωρήσει άμεσα ο ελληνοτουρκικός διάλογος, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες με βάρος στην διπλωματία.