Πολιτική

Εξεταστική Τεμπών: Νέες εντάσεις για το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας και την κατάθεση Καραμανλή

Εξεταστική Τεμπών: Νέες εντάσεις για το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας και την κατάθεση Καραμανλή Φωτογραφία: Intime
Νέες εντάσεις στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, αυτή τη φορά με αφορμή την κατάθεση της αναπληρώτριας διοικήτριας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρας Ρογκάκου.

Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη σύνταξη του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, εξήγησε η επικεφαλής της ΕΑΔ Αλ.Ρογκάκου, για την επίμαχη σύμβαση 717 που αφορά την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση.

Η επιμονή της να απαντήσει με υπόμνημα σε πολλές από τις ερωτήσεις που της έγιναν, για το πόρισμα που είχε συντάξει η Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2021 και το οποίο διαπίστωνε παραλείψεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717, προκάλεσε την έκρηξη των εισηγητών της αντιπολίτευσης. Η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στην κ. Ρογκάκου λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν «μια τόσο έμπειρη κρατική λειτουργός εδώ και μια εβδομάδα γνωρίζει ότι θα εμφανιστεί στην βουλή για τα Τέμπη και έρχεται και λέει ότι δεν γνωρίζω το πόρισμα γιατί είναι 200 σελίδες θα απαντήσω γραπτά»Η κ. Ρογκάκου δεν δέχτηκε τα όσα της καταλόγισε η κ. Αποστολάκη λέγοντας πως είναι προσβλητικά, με την ένταση να χτυπάει κόκκινο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο να διακόπτει προσωρινά την συνεδρίαση.

Οι τόνοι ανέβηκαν και όταν αναφέρθηκε η κ. Ρογκάκου στην ολοκλήρωση των πειθαρχικών διώξεων σε βάρος 18 στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ που ασκήθηκαν με βάση το πόρισμα της ΕΑΔ. Όπως είπε η μάρτυρας, προτάθηκε η άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε 18 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ κυρίως για παράλειψη συμβατικών υποχρεώσεων της σύμβασης.

«Τελικώς, τρία άτομα αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης, σε 15 άτομα ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από την ΕΡΓΟΣΕ, οι 11 απηλλάγησαν με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ για τέσσερα άτομα επιβλήθηκε η ανώτερη ποινή που μπορούσε να επιβληθεί και που σύμφωνα με τον κανονισμό, είναι απουσία από την υπηρεσία 10 ημερών», ανέφερε η κ.Ρογκάκου.

Μάλιστα, είπε ότι τα τέσσερα αυτά άτομα άσκησαν έφεση ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο τελικά τους απάλλαξε, ενώ στο ερώτημα εάν στην όλη διαδικασία συμμετείχε ο τότε υπουργός Κώστας Καραμανλής, η κ.Ρογκάκου απάντησε αρνητικά, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να αναρωτιέται αν είναι δυνατόν η ΕΡΓΟΣΕ να ελέγχει υπαλλήλους της, λέγοντας πως «κόρακας, κοράκου μάτι δεν βγάζει».

Ειδική συνεδρίαση για τα Τέμπη ζητά το ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ ζητά τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία των Τεμπών.

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,Μιλένα Αποστολάκη,Γιώργος Νικητιάδης και Απόστολος Πάνας,που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, ζητούν επίσης, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, να εκφωνηθούν από τον προεδρεύοντα τα ονόματα των 57 αδικοχαμένων συμπολιτών μας και να φωταγωγηθεί το Μέγαρο του Κοινοβουλίου,με παράσταση που θα αφορά το τραγικό δυστύχημα.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής

«Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δυστύχημα στα Τέμπη στο οποίο έχασαν άδικα τη ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας μας.

Γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν έχετε έμπρακτα δείξει την ευαισθησία σας σε περιπτώσεις γεγονότων που αποτέλεσαν αφορμή για τον άδικο χαμό αθώων ανθρώπων, θα θέλαμε να σας καλέσουμε, όχι μόνο υπό την ιδιότητα μας ως βουλευτές, αλλά ως πολίτες που παραμένουμε βαθύτατα συγκλονισμένοι από το τραγικό αυτό γεγονός, να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε την ημέρα, που συμπληρώνεται ένα έτος από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αφενός να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στο τραγικό δυστύχημα και να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, να εκφωνηθούν από το Προεδρείο τα ονόματα των αδικοχαμένων συμπολιτών μας, καθώς επίσης να υπάρξει φωταγώγηση του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων με συγκεκριμένη αναφορά στο τραγικό δυστύχημα.

Μια τέτοια κίνηση υψηλού συμβολισμού αποτελεί ένδειξη του ελάχιστου οφειλόμενου σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων. Αποτελεί επίσης,ελάχιστη συμβολή στην υποχρέωση μας, κανείς να μην ξεχάσει ποτέ τι συνέβη στα Τέμπη στις 28/2/2023».