Πολιτική

Προσπάθεια για μεταρρυθμιστικές αναλαμπές στο γκρίζο τοπίο της κυβερνητικής πολιτικής

Προσπάθεια για μεταρρυθμιστικές αναλαμπές στο γκρίζο τοπίο της κυβερνητικής πολιτικής
Να συνδυάσει την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ με την ανάδειξη μίας θετικής κυβερνητικής ατζέντας, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας να ανακόψει την φθίνουσα πορεία που καταγράφει δημοσκοπικά η ΝΔ ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, των αστοχιών, αλλά και των αλαζονικών συμπεριφορών.

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, το εντεινόμενο αίσθημα ανασφάλειας μετά και το τραγικό περιστατικό της γυναικοκτονίας έξω από το ΑΤ στους Αγίους Αναργύρους, η παγιωμένη στην κοινή γνώμη αίσθηση περί πρόθεσης συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών, η διαρροή προσωπικών στοιχείων απόδημων εκλογέων από το ΥΠΕΣ, οι υποκλοπές και εν γένει ο προβληματισμός για υποχώρηση σε πτυχές που αφορούν στο κράτος δικαίου, συνθέτουν ένα σκηνικό διαρκούς φθοράς για τη ΝΔ. Συνέπεια του οποίου είναι, για πρώτη φορά από το 2019, η ΝΔ να βρίσκεται μπροστά σε ενδείξεις πιθανής αμφισβήτησης της πολιτικής κυριαρχίας της, την επιβεβαίωση της οποίας στις ευρωεκλογές η ίδια επιχειρεί να ταυτίσει με την πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Η νέα κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργηθεί μεταρρυθμιστική δυναμική εκδηλώνεται στην σκιά της αποτυχίας της προηγούμενης, η οποία όχι μόνο επισκιάστηκε τους προηγούμενους μήνες από ζητήματα συμπεριφορών και από την εσωκομματική αναταραχή που προκάλεσε στη ΝΔ ο νόμος για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, αλλά υπονομεύτηκε επί της ουσίας και από τον τρόπο με τον οποίο η ίδια διαχειρίστηκε τις προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αγνοώντας- και ενίοτε αιφνιδιάζοντας- την αντιπολίτευση.

Αποκορύφωμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δεν έχουν την στήριξη της πλειοψηφία των πολιτών, αλλά ακόμη και η επιστολική ψήφος.

Απέναντι σε όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αντιπαραβάλλει μια σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών με μεταρρυθμιστικό και κοινωνικό πρόσημο οι οποίες μοιάζουν όμως με προσπάθεια να υπάρξουν στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, μεταρρυθμιστικές αναλαμπές μέσα στο γκρίζο γκρίζο τοπίο της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η χθεσινή ανακοίνωση, παρουσία του πρωθυπουργού, της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των φαινομένων σχολικού εκβιασμού και των μέτρων για τα σχολεία , καθώς και η παρουσίαση του νέου δικαστικού χάρτη που προβάλλεται ως εμβληματική μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης.

Οι πόροι ενός δις από το Ταμείο Ανάκαμψης που σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, κατευθύνονται στην Υγεία, η πράσινη ατζέντα που πρόβαλε ο κ. Μητσοτάκης από την Τήλο- νησί που προορίζεται να αποτελέσει μοντέλο σε ότι αφορά τα συστήματα κυκλικής οικονομίας σε όλα τα νησιά- η προβολή από την Ρόδο των θετικών προοπτικών στον τουρισμό και των στόχων για επιμήκυνση της σεζόν, καθώς και τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς τους εργοδότες του κλάδου για καλούς μισθούς και σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας, συμπληρώνουν το πλαίσιο της θετικής ατζέντας που επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας αλλαγής της ατζέντας που έχει προκαλέσει σημαντική φθορά στη ΝΔ.

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν πως το κυβερνών κόμμα έχει απωλέσει τους τελευταίους μήνες έως και πέντε μονάδες στην πρόθεση ψήφου και με το 33% να θεωρείται πλέον οροφή για τη ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει και το ίδιο την επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος για το κυβερνών κόμμα. Και μπορεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη, να δήλωσε χθες από την Πολίχνη πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και να εμφανίστηκε βέβαιος ότι "στις ευρωεκλογές η ΝΔ θα είναι πάλι η κυρίαρχη δύναμη", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναγνώρισε πάντως ότι ένα αποτέλεσμα που δεν θα έχει "3"μπροστά "δεν θα αποτελεί επιτυχία, γι’ αυτό και εργαζόμαστε για το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα", όπως είπε.