Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Πτώση των τόνων με την Τουρκία, όχι αλλαγή θέσεων - Μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας

Νίκος Δένδιας: Πτώση των τόνων με την Τουρκία, όχι αλλαγή θέσεων - Μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν έχουμε βάλει στο “ράφι” τη λογική της option προμήθειας τέταρτης φρεγάτας Belharra, ούτε το ζήτημα των κορβετών», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Οι θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει, επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας ότι μάλλον έχει διευρυνθεί η τουρκική ατζέντα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου DEFEA Conference 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλώντας για το διεθνές τοπίο, αναφέρθηκε και στην Τουρκία.

«Έχουμε μια μεν πτώση των τόνων με την Τουρκία, αλλά όχι αλλαγή των θέσεων. Θα έλεγα μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας με κάθε επιείκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

«Η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και καλείται να αντιμετωπίσει μια πλήρη αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού. Μιλάω πάντα για τα σημαντικά λάθη που έκανε η παγκόσμια κοινότητα στην αρχή αυτού του αιώνα θεωρώντας ότι μπήκαμε σε μια περίοδο γαλήνης, ηρεμίας, ανάπτυξης, με τις βασικές επιλογές της ανθρωπότητας λυμένες: Δημοκρατία, ελεύθερη-ανοικτή οικονομία. Αυτά θεωρήθηκαν δεδομένα», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια «ισχυρή, σύγχρονη και σε επίπεδο κόστους αποδεκτή για την ελληνική κοινωνία δύναμη αποτροπής», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε «βασική οικονομική ανακολουθία» το γεγονός ότι η αμυντική μας βιομηχανία μετέχει στο ΑΕΠ με ποσοστό λίγο πάνω από το 0,7%, τη στιγμή που η Ελλάδα δαπανά άνω του 3,5% για την άμυνά της.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επεσήμανε ότι αυτό «μας βάζει σε μία νέα εποχή». Ωστόσο, χαρακτήρισε κακό το γεγονός ότι συμπίπτει με προεκλογική περίοδο. «Δεν θέλουμε να θεωρήσει οποιοσδήποτε ότι αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που έχει τίποτα να κάνει με την πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων. Είναι νομοσχέδιο που αφορά κάλυψη εθνικών υπαρξιακών αναγκών», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ΕΑΒ, είπε ότι «παρελήφθη σε μια κατάσταση τραγωδίας» και υπογράμμισε ότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει η Πολεμική Αεροπορία. «Άρα, είναι εθνική πρόκληση να την εξυγιάνουμε», συνέχισε.

Νίκος Δένδιας: Δεν έχουμε βάλει στο «ράφι» την τέταρτη φρεγάτα Belharra

Στις δηλώσεις του, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε βάλει στο “ράφι” ούτε τη λογική της option προμήθειας τέταρτης φρεγάτας Belharra, ούτε το ζήτημα των κορβετών».

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός επεσήμανε: «Έχω διακηρύξει τη φιλοδοξία δημιουργίας και “θόλου” anti-drone και αντιαεροπορικού “θόλου” και δυνατοτήτων εξελιγμένων και στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα. Αναφέρομαι σε αυτόνομα οχήματα. Επίσης, σε μια νέα γενιά επικοινωνιών, διαδικτύωσης των συστημάτων μας. Όλα αυτά είναι απολύτως μέσα στις δυνατότητες του εγχώριου ανθρώπινου κεφαλαίου και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

Για την ενίσχυση της αεράμυνας, σημείωσε ότι «δαπανάμε χρήματα όταν είναι απολύτως απαραίτητο και όταν υπάρχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Άρα, για να το ξεκαθαρίσω, 2 δισ. ευρώ είναι εκεί προγραμματισμένα. Δεν σημαίνει ότι θα δαπανήσουμε και τα 2 δισ.».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η «Ατζέντα 2030» είναι «υπαρξιακή». «Εάν η χώρα δεν τα καταφέρει, αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα. Όχι οικονομικό πρόβλημα. Πρέπει να ξεχάσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο υπήρξαμε», εξήγησε.

{https://www.facebook.com/dendiasnikos/videos/950203753512110/}