Πολιτική

Τα τρία δημοσιονομικά «όχι» και η «σημαία» Μητσοτάκη κατά του… λαϊκισμού

Τα τρία δημοσιονομικά «όχι» και η «σημαία» Μητσοτάκη κατά του… λαϊκισμού
Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι μία βασική διαχωριστική γραμμή από τον «λαϊκισμό», σημειώνει σε όλους τους τόνους ο Κ.Μητσοτάκης.

Τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου για «δημοσιονομική υπευθυνότητα», περιλαμβάνουν και τρία ξεκάθαρα κυβερνητικά «όχι» σε πολιτικές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων, αλλά έχουν δημοσιονομικό κόστος που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι δεν αντέχει η ακμάζουσα ελληνική οικονομία.

Μέσα από τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες έχουν καταστεί απόλυτα σαφείς και οι τρεις αρνήσεις της κυβέρνησης, οι οποίες συνοδεύονται από την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι «μπορεί μερικές φορές να μην ακούγομαι πολύ ευχάριστος, αλλά έχω μια ευθύνη απέναντι στη χώρα να μην επιστρέψουμε ποτέ στη δύσκολη περίοδο της κρίσης».

Το πρώτο «όχι» αφορά στον μηδενισμό του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πολύ απλά δεν υπάρχουν χρήματα για να μηδενίσουμε τον ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εντάσσει την συγκεκριμένη πρόταση στην λογική των «λεφτόδεντρων» που καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλο το οικονομικό πρόγραμμα που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 45 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται και η εξαγγελία για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και συνιστά επί της ουσίας συνταγή επιστροφής της χώρας σε συνθήκες χρεοκοπίας.

Το δεύτερο «όχι» αφορά σε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για συγκεκριμένο διάστημα, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «έχει δημοσιονομικό κόστος και όποιος αυτή τη στιγμή προτείνει οτιδήποτε στερεί από τον προϋπολογισμό πόρους, πρέπει να μας πει ποιους φόρους θα αυξήσει ή ποια επιδόματα θα κόψει για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό».

Το τρίτο «όχι»- που έχει γίνει σαφές και από την μη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος την περίοδο του Πάσχα- συνδέεται με την μη συνέχιση της πολιτικής των έκτακτων επιδομάτων προς τα ευάλωτα νοικοκυριά στα πρότυπα εκείνων που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

«Κάποια έκτακτα επιδόματα, τα οποία έχουμε δώσει στο παρελθόν, πρέπει να το πω με ειλικρίνεια, με βάση το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, όλα αυτά γίνονται πιο δύσκολα. Διότι υπάρχει πια μια «οροφή» δαπανών, η οποία καθορίζεται από την αρχή του έτους, την οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Action.

Ερωτηθείς μάλιστα εάν θα πρέπει να θεωρούμε ότι «σε επίπεδο στήριξης με επιδόματα το 2024, έχουμε τελειώσει», απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να υπάρχουν περιθώρια για μία τέτοια πολιτική».

Υπεραμυνόμενος σε πρόσφατη προεκλογική ομιλία, της απόρριψης προτάσεων που έχουν δημοσιονομικό κόστος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «από εμένα δεν θα ακούσετε ποτέ δεσμεύσεις και υποσχέσεις για πράγματα που δεν μπορώ να κάνω».

Έθεσε μάλιστα στο ζήτημα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας μία βασική διαχωριστική γραμμή από τον «λαϊκισμό», λέγοντας: «Αυτά που δεν μπορώ να κάνω δεν σας τα υπόσχομαι. Και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από αυτούς που τάζουν σήμερα στους πάντες τα πάντα ανερυθρίαστα».

«Ο μόνος τρόπος να ανέβουν οι μισθοί και το διαθέσιμο εισόδημα είναι το να περιορίσουμε την ανεργία, να γίνονται επενδύσεις, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της οικονομίας, ώστε οι εργαζόμενοι να αμείβονται περισσότερο. Αυτές είναι οι πραγματικές λύσεις για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, όχι να μοιράζουμε χρήματα τα οποία δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μία συνταγή του παρελθόντος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και στο πλαίσιο του ίδιου δημοσιονομικού αφηγήματος, πρόσθεσε: «Το να τάζουμε χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία».

Οι διαβεβαιώσεις περί κυβερνητικής προσήλωσης στους κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας, συνοδεύεται από μία εντεινόμενη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη ενάντια στον «ανεδαφικό και ανέξοδο λαϊκισμό» που καταλογίζει στους πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ και μάλιστα… διαχρονικά!

Δεν είναι τυχαίο ότι η κριτική του στρέφεται όχι μόνο κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Στέφανου Κασσελάκη- ως συνεχιστή της ίδιας λογικής με «άλλο περιτύλιγμα»- αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου για την λογική … "λεφτά υπάρχουν». Και φθάνει μέχρι τον... Ανδρέα Παπανδρέου, ως «πρωτόλειο λαϊκιστή» όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «την δεκαετία του 1980 η Ελλάδα έμεινε ουσιαστικά στάσιμη και χάσαμε ουσιαστικά την πρώτη δεκαετία σύγκλισης».