Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Το Politico «βγάζει» τις έδρες των ελληνικών κομμάτων

Ευρωεκλογές 2024: Το Politico «βγάζει» τις έδρες των ελληνικών κομμάτων Φωτογραφία: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Τι προκύπτει από το Poll of Polls του Politico, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές 2024.

Τις τελευταίες ημέρες πριν από μία εκλογική αναμέτρηση παραδοσιακά παίρνουν «φωτιά» οι δημοσκοπήσεις. Οι ευρωεκλογές 2024 δεν αποτελούν εξαίρεση.

Το Politico, μέσω του Poll of Polls, προβλέπει ποιοι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να εκλεγούν και- στην περίπτωση της Ελλάδας- τις έδρες που εκτιμάται ότι θα πάρει κάθε κόμμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις ευρωεκλογές 2024- στις οποίες έχουν δικαίωμα συμμετοχής 350 εκατομμύρια ψηφοφόροι- το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κάνει μια απότομη στροφή προς τα δεξιά. Ο αριθμός των Ακροδεξιών ευρωβουλευτών μπορεί να ξεπεράσει εκείνους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και φουντώνουν τα σενάρια για τους συνασπισμούς της επόμενης ημέρας, επισημαίνει το Politico.

Στη συνέχεια, παρουσιάζει τις εκτιμήσεις για τους ευρωβουλευτές που είναι πιθανό να εκλεγούν σε κάθε χώρα. Για την Ελλάδα παρουσιάζονται μόνο οι εκτιμήσεις για τις πιθανές έδρες των κομμάτων.

Ο λόγος είναι το διαφορετικό σύστημα εκλογής, επισημαίνει το Politico, κάτι που ισχύει και για Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα του Poll of Polls του Politico, η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να εξασφαλίσει 9 έδρες στη νέα Ευρωβουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα εκλέξει 4 ευρωβουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 3.

Από δύο έδρες εκτιμάται ότι είναι πιθανό να πάρουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ έναν ευρωβουλευτή θα εκλέξει η Πλεύση Ελευθερίας σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα.

evroekloges2024-edres_34403.png

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι θα εκλεγούν, σύμφωνα με το Poll of Polls