Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ένα ελληνικό fake news μπήκε στο στόχαστρο του EDMO

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ένα ελληνικό fake news μπήκε στο στόχαστρο του EDMO Φωτογραφία: EPA/ OLIVIER HOSLET
Η παραπληροφόρηση για την ΕΕ «εκτοξεύθηκε» πριν από τις ευρωεκλογές 2024.

Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές 2024 τόσο εντείνονται και τα fakes news, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO). Φαινόμενο που παρατηρείται και στην Ελλάδα.

Πολλά από αυτά τα fakes news επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνει το EDMO. Ανάμεσά τους, ένα ελληνικό δημοσίευμα που ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα αποτελεί στόχο πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία.

Το ΕDMO εκδίδει καθημερινά ένα ενημερωτικό δελτίο για τα fakes news που εντοπίζει το δίκτυό του. Πολλές από αυτές τις ψευδείς ειδήσεις προκαλούν φόβο για επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, αναφέρει το σημερινό ενημερωτικό δελτίο, που περιλαμβάνει και ελληνικά δημοσιεύματα.

«Ακολουθώντας το ψευδές αφήγημα της υπερβολής για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την απευθείας εμπλοκή χωρών- μελών της ΕΕ στον πόλεμο, παρόμοιες ψευδείς ειδήσεις ανέφεραν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μία ευθεία επίθεση εναντίον της ΕΕ», επισημαίνει το EDMO.

«Στην Ελλάδα, ο ισχυρισμός ήταν πως η χώρα είναι ένας από τους στόχους πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία», επισημαίνει το Παρατηρητήριο. Πρόκειται για ψευδές δημοσίευμα με τίτλο «Ρωσία: Εξέδωσε χάρτη με πυρηνικούς στόχους στην Ευρώπη – Και η Ελλάδα μέσα στη λίστα», το οποίο ανάρτησε μία ιστοσελίδα και την αναδημοσίευσαν άλλες τρεις στην Ελλάδα.

«Στην Ιταλία γράφτηκε ότι η Κίνα θα κηρύξει τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ αν τα μέλη του επιτεθούν ευθέως στη Ρωσία. Στην Πορτογαλία κυκλοφόρησε βίντεο που υποτίθεται ότι έδειχνε το Κρεμλίνο να κινητοποιεί πυρηνικά όπλα για να βάλει στο στόχαστρο χώρες της Δύσης, μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία», συνεχίζει το EDMO.

«Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς ή παραπλανητικοί, αλλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους φόβους για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου, μια τακτική που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο από το αρχικό στάδιο της σύγκρουσης», επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων.

Το σκάνδαλο στη Σουηδία

Στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο, το EDMO κάνει αναφορά στο μεγάλο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με το κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες. Σύμφωνα με το TV4 το κόμμα είχε κρυφούς λογαριασμούς στα social media, με τους οποίους προσπαθούσε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της εκστρατείας αποκαλύφθηκε ότι είναι υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Παρόμοια έρευνα έφερε στο «φως» πριν από λίγες ημέρες το VRT NWS στο Βέλγιο. Σύμφωνα με αυτή, μέλη του εθνικιστικού κόμματος Vlaams Belang χρησιμοποιούσαν «σκιώδεις λογαριασμούς» στο TikTok για να διαδώσουν τις απόψεις τους και να επιτεθούν σε πολιτικούς αντιπάλους.

Ευρωεκλογές 2024: Εκτόξευση της παραπληροφόρησης

Η παραπληροφόρηση που σχετίζεται με την ΕΕ εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τον Μάιο, από τη στιγμή που το EDMO άρχισε αυτή την καταγραφή, τον ίδιο μήνα του 2023.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η παραπληροφόρηση για πολιτικές της ΕΕ ή που βάζει σε στόχαστρο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποτελούσε σχεδόν το 15% των fake news που εντοπίστηκαν τον Μάιο, ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές 2024. Μάλιστα, ο Μάιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που καταγράφηκε ιστορικό υψηλό σε αυτό το ζήτημα.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024