Πολιτική

Με μηνύματα κατά της αποχής και της ψήφου διαμαρτυρίας ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ

Με μηνύματα κατά της αποχής και της ψήφου διαμαρτυρίας ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ
Στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες των ευρωεκλογών της Κυριακής, προσβλέπει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος , η οποία ολοκληρώνει απόψε την προεκλογική της εκστρατεία με την κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, στις 20.00, με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί σε γαλάζιους ψηφοφόρους του 2023 που φλερτάρουν με την ιδέα της αποχής αναδεικνύοντας την «μεγάλη σημασία» των ευρωεκλογών και εκπέμποντας μηνύματα κατά της αδράνειας, της αδιαφορίας αλλά και του όποιου εφησυχασμού δημιουργεί η σταθερή δημοσκοπική εικόνα άνετης πρωτιάς της ΝΔ.

Παράλληλα θα απευθυνθεί στο τμήμα της δεξιάς εκλογικής βάσης που προσανατολίζεται σε ψήφο διαμαρτυρίας, καλώντας αυτούς τους ψηφοφόρους «να μετρήσουν τα μεγάλα και τα σημαντικά πάνω από τα επιμέρους και τα μικρά», αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι μία ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να έχει επιπτώσεις για την ζωή τους οι οποίες θα είναι πολύ διαφορετικές από το περιεχόμενο του μηνύματος που θέλουν να στείλουν προς την κυβέρνηση.

Σε αυτό το ακροατήριο απευθύνονται άλλωστε και τα μηνύματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης με την χθεσινή επίσκεψή του στο ναυπηγείο της Λοριάν όπου κατασκευάζονται οι τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, οι οποίες αποτελούν πτυχή της πολιτικής του «πατριωτισμού της ευθύνης» που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Η ΝΔ ολοκληρώνει την προεκλογική εκστρατεία με δημοσκοπικά ποσοστά όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου στα επίπεδα του 33% που είναι ο εκλογικός στόχος που έχει τεθεί από τον κ. Μητσοτάκη, άμεσα συγκρίσιμος με το αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών. Πρόκειται για εικόνα που δεν δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά την προοπτική άνετης πρωτιάς της ΝΔ, σε κάθε περίπτωση όμως συντηρεί το κλίμα συναγερμού στο κυβερνών κόμμα για την αποφυγή ενός μικρότερου ποσοστού που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να σηματοδοτεί «πύρρειο νίκη», ειδικά εάν το δεύτερο κόμμα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις.

Ποσοστό άνω του 33% θα επικοινωνηθεί ως μία ακόμη σημαντική εκλογική επιτυχία για την ΝΔ που θα αποτελέσει και ισχυρή ενθάρρυνση για ακόμη πιο γρήγορη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος μέσα στην επόμενη τριετία, η οποία δεν περιλαμβάνει άλλη εκλογική αναμέτρηση πριν τις εθνικές κάλπες του 2027.

Ο καθαρός εκλογικός ορίζοντας θα απαλλάξει το Μέγαρο Μαξίμου από το άγχος του πολιτικού κόστους όσον αφορά στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, κάτι που θεωρητικά μπορεί να ενισχύσει την μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να διευκολύνει και την άσκηση μίας πιο αυστηρής οικονομικής πολιτικής μέσα σε ένα ευρωπαϊκό δημοσιονομικό περιβάλλον που έχει αποκτήσει πιο αυστηρά χαρακτηριστικά μετά την χαλάρωση της περιόδου της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης.

Ήδη έχει γίνει σαφές κατά την προεκλογική περίοδο ότι η πολιτική των έκτακτων επιδομάτων για την στήριξη των πιο αδύναμων περιορίζεται δραστικά, η ανάγκη για δημοσιονομική ισορροπία καθιστά απαγορευτική την λήψη οποιουδήποτε μέτρου επιφέρει μείωση στα έσοδα (όπως η μείωση ΦΠΑ) και επί της ουσίας όλες οι πολιτικές στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση βρίσκονται σε συνάρτηση με πόρους που επιδιώκει να εξασφαλίσει από την ΕΕ για να τους κατευθύνει στοχευμένα πρωτίστως στην στεγαστική πολιτική και στην ενίσχυση της οικογένειας.

Την ίδια ώρα, το τρίπτυχο «όχι» στους νέους πειραματισμούς, «όχι» στις νέες περιπέτειες, «όχι» στα πισωγυρίσματα" που προβάλει ο κ. Μητσοτάκης στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές, έχει την βάση του και σε μία ρητορική φόβου για επιστροφή στην εποχή των μνημονίων εάν εφαρμοστούν ποτέ οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις οποίες καταλογίζει λογικές "λεφτόδεντρων" που δεν υπάρχουν.

Ερωτηματικό θα αποτελεί μέχρι την τελευταία στιγμή και ο αντίκτυπος που θα έχει στις κάλπες η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών γύρω από το «μονοσέλιδο excel» του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς είναι σαφής ο προβληματισμός ότι όλη αυτή η συζήτηση γύρω από εισοδήματα εκατομμυρίων και μεγάλες ακίνητες περιουσίες σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής πίεσης των νοικοκυριών από την ακρίβεια, μπορεί να λειτουργήσει τελικά αρνητικά και για τα δύο κόμματα ή ακόμη και για το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίστηκε πάντως χθες ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα καταθέσουν τις ετήσιες δηλώσεις πόθεν έσχες έως τις 30 Ιουνίου και εξέφρασαν την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα κάνει το ίδιο ο κ. Κασσελάκης και με την δική του αρχική δήλωση, καθώς η σχετική πλατφόρμα είναι ανοιχτή.