Πολιτική

Ανασχηματισμό βάζει μπροστά ο Μητσοτάκης τις επόμενες 48 ώρες, «μύλος» αμφισβήτησης σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Ανασχηματισμό βάζει μπροστά ο Μητσοτάκης τις επόμενες 48 ώρες, «μύλος» αμφισβήτησης σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Τα σενάρια για ανασχηματισμό πυροδοτήθηκαν από το πρωί της Δευτέρας, αφού ο Πρωθυπουργός ακύρωσε το επίσημο ταξίδι του στην Ιορδανία.

Τα τηλέφωνα μπορεί να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα από το πρωθυπουργικό γραφείο, ωστόσο διασταυρωμένες πληροφορίες του Dnews.gr συγκλίνουν στο ότι μέσα στο επόμενο διήμερο ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ανασχηματισμό.

Τα σενάρια για ανασχηματισμό πυροδοτήθηκαν ήδη από το πρωί της Δευτέρας, αφού έγινε γνωστό πως ο Πρωθυπουργός ακύρωσε το επίσημο ταξίδι που ήταν προγραμματισμένο για αύριο Τρίτη στην Ιορδανία, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, οι οποίες αναμένεται να είναι άμεσες, ενώ για την

Παρασκευή έχει οριστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συγκληθεί με τη νέα του σύνθεση.

Το παζλ που καλείται να λύσει ο Πρωθυπουργός μετά το εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ είναι ιδιαίτερα δυσεπίλυτο, δεδομένου ότι από τη μία επιδιώκει έναν ριζικό ανασχηματισμό που θα στείλει μήνυμα επανεκκίνησης, από την άλλη με τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά «τραυματισμένο» από το 28% οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα εύθραυστες.

Οι «γκρίνιες» μετά το 28,31% αλλά και το αρνητικό ρεκόρ ψήφων όλων των εποχών για τη ΝΔ, αφού καταρρίφθηκε το αρνητικό ρεκόρ του 2012, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν δημόσιο χαρακτήρα, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει για πρώτη φορά να διαχειριστεί κρίση που αφορά προσωπικά τον ίδιο και θέτει εν αμφιβόλω τις στρατηγικές επιλογές του.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο Μάκης Βορίδης, «διάβασαν» τη φθορά στα γαλάζια ποσοστά ως... αγανάκτηση των ψηφοφόρων τους για τον νόμο που επιτρέπει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Ενας νόμος που φέρει την «υπογραφή» του αρχηγού του κόμματός τους, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη ήταν ακόμη πιο έντονη, καθώς ζήτησε τη σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ, προκειμένου να γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος και της στρατηγικής... Γκρίνμπεργκ.

Την ίδια ώρα «μύλος» επικρατεί στο εσωτερικό τόσο του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ όσο και του τρίτου ΠΑΣΟΚ, με στελέχη να βγαίνουν και δημόσια πλέον να αμφισβητούν στρατηγικές επιλογές των ηγεσιών Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, θέτοντας ανοιχτά και το θέμα της ανάγκης διαλόγου και ανασύνθεσης της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Πρωτοβουλία Τεμπονέρα - Κοτσακά στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα δεν είναι καλύτερο. Οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς σε κοινή δήλωση-παρέμβαση τουςσε κοινή δήλωση-παρέμβαση τους ζητούν να δημιουργηθεί κοινό «συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, προτείνοντας τα 5 βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην υπουργός αφήνουν αιχμές για το Καταστατικό Συνέδριο που έχει προαναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέροντας πως «συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα», καθώς «στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία».

«Εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ

Γκρίνια επικρατεί και στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, που δεν κατάφερε να έρθει δεύτερο και να παίξει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε θέσει και ως στόχο.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ακόμη και ζήτημα ηγεσίας στα όργανα του κόμματος. Τον χορό άνοιξε η Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συζητηθούν όλα στα όργανα του κόμματος», με τον βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδώνη να την κατηγορεί ότι είχε έτοιμη τη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η Νάντια Γιαννακοπούλου που απογοητεύτηκε από την απώλεια της δεύτερη θέσης. Για μη επιτέυξη του στόχου του ΠΑΣΟΚ μίλησαν και οι Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Γερουλάνος.

Κάλεσμα Καστανίδη για «κοινό σχήμα της δημοκρατικής παράταξης»

Για «συντριπτική ήττα του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής» μίλησε ο Χάρης Καστανίδης, καθώς υπήρξε συμμετοχή μόλις 40% και παράλληλα «η ανυπαρξία της πολιτικής ηττήθηκε από πολιτικούς γελωτοποιούς», ενώ κάλεσε σε συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Όπως σημείωσε, μάλιστα, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ - μαζί με τις ηγεσίες μικρότερων κομμάτων ή και ανεξάρτητων προσωπικοτήτων - θα πρέπει να «ξεκινήσουν προγραμματική συζήτηση με μία δυνατότητα σύγκλισης και κατεύθυνσης που θα οδηγήσει σε κοινό σχήμα δημοκρατικής παράταξης».

Εφόσον μάλιστα οι ηγεσίες αρνηθούν προσχηματικά να συμμετάσχουν και με δεδόμενη την πώλωση μεταξύ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη θα πρέπει να υπερκεραστούν.

«Ίσως το ευρεπέστερο όλων θα ήταν να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα - από όλο το προοδευτικό τόξο - προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής που θα εργαστούν πάνω στο σχέδιο σύγκλισης, το οργανωτικό πλαίσιο και τις κινήσεις μέχρι έναν μεγάλο εκλογικό σχηματισμό που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση για την Κεντροαριστερά και την Αριστερά».