Πολιτική

Κάλεσμα Καστανίδη για «κοινό σχήμα της δημοκρατικής παράταξης»: «Αν οι ηγεσίες αρνηθούν... να υπερκεραστούν»

Κάλεσμα Καστανίδη για «κοινό σχήμα της δημοκρατικής παράταξης»: «Αν οι ηγεσίες αρνηθούν... να υπερκεραστούν»
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση αντιπροσώπευσης καλώντας σε συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Για «συντριπτική ήττα του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής» μίλησε τη Δευτέρα ο Χάρης Καστανίδης, καθώς υπήρξε συμμετοχή μόλις 40% και παράλληλα «η ανυπαρξία της πολιτικής ηττήθηκε από πολιτικούς γελωτοποιούς».

Όπως τόνισε, μιλώντας στον Mega, πρόκειται για μια συνολική κρίση της αντιπροσώπευσης, την οποία θα πρέπει να προσέξουν όλα τα κόμματα. Κι αυτό γιατί πλέον «δεν αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, τις επιθυμίες τους, δεν τους προτείνουν κάτι, δεν οργανώνουν μια αισιόδοξη εκδοχή προς το αύριο».

Ιδιαίτερα στην προοδευτική παράταξη, όπως τόνισε, υπάρχει τέτοιος κατακερματισμός, που ακόμη κι αν ενώσεις τα ποσοστά, αυτά υπολείπονται της αποδυναμωμένης Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτό πρέπει να τελειώνει», επισήμανε.

«Χρειάζεται ένα σύστημα ιδεών - στέρεες, πολύ καθαρές ιδέες - που μπορούν να δείξουν στον Έλληνα τον τρόπο να υπερβεί τη μιζέρια του σήμερα και να πάει σε ένα καλύτερο αύριο».

Όπως σημείωσε, μάλιστα, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ - μαζί με τις ηγεσίες μικρότερων κομμάτων ή και ανεξάρτητων προσωπικοτήτων - θα πρέπει να «ξεκινήσουν προγραμματική συζήτηση με μία δυνατότητα σύγκλισης και κατεύθυνσης που θα οδηγήσει σε κοινό σχήμα δημοκρατικής παράταξης». 

Εφόσον μάλιστα οι ηγεσίες αρνηθούν προσχηματικά να συμμετάσχουν και με δεδόμενη την πώλωση μεταξύ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη θα πρέπει να υπερκεραστούν.

«Ίσως το ευρεπέστερο όλων θα ήταν να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα - από όλο το προοδευτικό τόξο - προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής που θα εργαστούν πάνω στο σχέδιο σύγκλισης, το οργανωτικό πλαίσιο και τις κινήσεις μέχρι έναν μεγάλο εκλογικό σχηματισμό που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση για την Κεντροαριστερά και την Αριστερά».