Πολιτική

Μύλος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Μύλος σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ Φωτογραφία: Eurokinissi
Τα τρία κόμματα που τερμάτισαν στις τρεις πρώτες θέσεις, Νέα Δημοκρατία - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσαν ποσοστά μακριά από τους στόχους που είχαν θέσει τα ίδια προεκλογικά

Χαρτί και μολύβι έχουν βγάλει σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να κάνουν αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωκάλπες, όπου μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν πρωτίστως η... αποχή (60%) και δευτερευόντος τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της πολιτικής κλίμακας, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Τα τρία κόμματα που τερμάτισαν στις τρεις πρώτες θέσεις, Νέα Δημοκρατία - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσαν ποσοστά μακριά από τους στόχους που είχαν θέσει τα ίδια προεκλογικά, κάτι που έφερε απογοήτευση και γκρίνια.

Η ΝΔ (του 41%) μπορεί να έκοψε πρώτη το νήμα, αλλά είδε τα ποσοστά της να κατρακυλούν στο 28,1%, με διαφορά 13 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (14,92%), ο οποίος επίσης δεν κατάφερε να περάσει πάνω από τον πύχη τον οποίο είχε βάλει ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης (έβλεπε το... 2 μπροστά).

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, «διάβασαν» τη φθορά στα γαλάζια ποσοστά ως... αγανάκτηση των ψηφοφόρων τους για τον νόμο που επιτρέπει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Ενας νόμος που φέρει την «υπογραφή« του αρχηγού του κόμματός τους, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Η αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη ήταν ακόμη πιο έντονη, καθώς ζήτησε τη σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ, προκειμένου να γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος και της στρατηγικής... Γκρίνμπεργκ.

Πρωτοβουλία Τεμπονέρα - Κοτσακά στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα δεν είναι καλύτερο. Οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς σε κοινή δήλωση-παρέμβαση τουςσε κοινή δήλωση-παρέμβαση τους ζητούν να δημιουργηθεί κοινό «συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, προτείνοντας τα 5 βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην υπουργός αφήνουν αιχμές για το Καταστατικό Συνέδριο που έχει προαναγγείλει ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέροντας πως «συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα», καθώς «στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία». 

«Εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ

Γκρίνια επικρατεί και στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, που δεν κατάφερε να έρθει δεύτερο και να παίξει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε θέσει και ως στόχο.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ακόμη και ζήτημα ηγεσίας στα όργανα του κόμματος. Τον χορό άνοιξε η Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συζητηθούν όλα στα όργανα του κόμματος», με τον βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδώνη να την κατηγορεί ότι είχε έτοιμη τη δήλωση αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η Νάντια Γιαννακοπούλου που απογοητεύτηκε από την απώλεια της δεύτερη θέσης. Για μη επιτέυξη του στόχου του ΠΑΣΟΚ μίλησαν και οι Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Γερουλάνος.

Κάλεσμα Καστανίδη για «κοινό σχήμα της δημοκρατικής παράταξης»

Για «συντριπτική ήττα του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής» μίλησε ο Χάρης Καστανίδης, καθώς υπήρξε συμμετοχή μόλις 40% και παράλληλα «η ανυπαρξία της πολιτικής ηττήθηκε από πολιτικούς γελωτοποιούς», ενώ κάλεσε σε συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων.

Όπως σημείωσε, μάλιστα, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ - μαζί με τις ηγεσίες μικρότερων κομμάτων ή και ανεξάρτητων προσωπικοτήτων - θα πρέπει να «ξεκινήσουν προγραμματική συζήτηση με μία δυνατότητα σύγκλισης και κατεύθυνσης που θα οδηγήσει σε κοινό σχήμα δημοκρατικής παράταξης». 

Εφόσον μάλιστα οι ηγεσίες αρνηθούν προσχηματικά να συμμετάσχουν και με δεδόμενη την πώλωση μεταξύ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη θα πρέπει να υπερκεραστούν.

«Ίσως το ευρεπέστερο όλων θα ήταν να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα - από όλο το προοδευτικό τόξο - προσωπικοτήτων κοινής αποδοχής που θα εργαστούν πάνω στο σχέδιο σύγκλισης, το οργανωτικό πλαίσιο και τις κινήσεις μέχρι έναν μεγάλο εκλογικό σχηματισμό που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση για την Κεντροαριστερά και την Αριστερά».