Πολιτική

5+1 αξιοσημείωτα της ψήφου της Κυριακής

5+1 αξιοσημείωτα της ψήφου της Κυριακής Φωτογραφία: intime
Οι ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής πυροδότησαν πολιτικές εξελίξεις τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στην προοδευτική αντιπολίτευση.

Θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι κάλπες άνοιξαν έναν καινούργιο πολιτικό κύκλο.

Πέρα από τα μεγάλα πολιτικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τις ευρωεκλογές, αξίζει να σταθούμε σε ορισμένα αξιοσημείωτα ευρήματα του exit pol που δίνουν τροφή σε σκέψη.

1.Οι διαρροές της ΝΔ

Η αίσθηση που έχουμε όλοι είναι ότι οι διαρροές της Νέας Δημοκρατίας ήταν προς τα ακροδεξιά κόμματα. Διαβάζοντας όμως το exit poll διαπιστώνει κανείς ότι ένα 15% των ψηφοφόρων της ΝΔ έφυγε προς τα αριστερότερα κόμματα κι ένα 13% προς τα δεξιότερα. Βεβαίως, πρέπει να ληφθεί ότι η ΝΔ δεν δίνει μόνο προς τους υπόλοιπους αλλά παίρνει κιόλας. Πάντως, οι ενδείξεις από τις πρώτες στατιστικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων είναι ότι η αποχή έχει κυρίως γαλάζιο χρώμα. Η δυσφορία των νεοδημοκρατών εκφράστηκε κατά κύριο λόγο με το να μην πάνε να ψηφίσουν και όχι με το να επιλέξουν άλλο κόμμα

2.Η γυναικεία ψήφος στον Κασσελάκη

Γενικά τα κόμματα έχουν ισορροπημένη ψήφο ως προς φύλο. Εξαίρεση αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο η γυναικεία ψήφος υπερτερεί της αντρικής με 17,4% έναντι 12,8%

3.Οι γηραιότεροι και οι νεότεροι

Το καλύτερο σκορ η Νέα Δημοκρατία το κάνει η ΝΔ στις ηλικίες 65+ με 39,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ηλικίες 17-24 και 24-35 με 18,5% και 18% αντίστοιχα. Έχει ενδιαφέρον ότι η Νίκη στις ηλικίες 17-24 παίρνει ένα 5,1% Η ψήφος των νέων είναι πάντα στοιχείο ελπίδας και προοπτικής για ένα κόμμα. Ωστόσο, στην Ελλάδα λόγω της δημογραφικής συρρίκνωσης, η νεανική ψήφος χάνει διαρκώς σε βαρύτητα.

4.Η μάχη του Κέντρου

Το Κέντρο είναι η πολύφερνη νύφη του πολιτικού συστήματος -κάτι που δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Τη μάχη του Κέντρου πάντως την κερδίζει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει το 30,9% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντρώων, έναντι 21,5% της ΝΔ και μόλις 8,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

5.Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τα όσα λέγονταν προεκλογικά, δεν προκύπτει ότι ο Κασσελάκης άνοιξε νέα κοινά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδεολογική ταυτότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ίδια με την  εποχή Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει το 37,4% όσων αυτοπροσδιορίζονται στην Κεντροαριστερά, το 33% των αριστερών και το 10,1% των ακροαριστερών, αλλά μόνο το 8,6% των κεντρώων και το 9,7% όσων δεν αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά.

6. Οι φοιτητές

Παρά την πρωτιά της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές, το ΚΚΕ έρχεται πέμπτο κόμμα στους φοιτητές με 8,8%, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει το 17,4%, τη ΝΔ (13%), το ΠΑΣΟΚ (11,6%) αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας (9,6%).

Πολλές φορές τα νούμερα ανατρέπουν τις βεβαιότητες και θέτουν πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα….