Πολιτική

Ινστιτούτο Τσίπρα: Ξεκίνησαν οι εργασίες με «πηγαδάκια», παρών και ο Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ

Ινστιτούτο Τσίπρα: Ξεκίνησαν οι εργασίες με «πηγαδάκια», παρών και ο Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ
Με πλήθος κόσμου να δίνει από νωρίς το παρόν ξεκίνησαν οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα στο Ωδείο Αθηνών.

Ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε από νωρίς την εμφάνισή του, ενώ στο χώρο βρίσκονται ήδη πολλά πρόσωπα και στελέχη από τα «προοδευτικά κόμματα» πανευρωπαϊκά, διεθνείς προσωπικότητες που έχουν κληθεί για τις εργασίες του Συνεδρίου και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που υποδέχθηκε δύο από τους υψηλούς προσκεκλημένους του, τον πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ και τον πρώην ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το λεγόμενο «Μακεδονικό», Μάθιους Νίμιτς. Οι τρεις τους μάλιστα έκατσαν αρκετή ώρα στο χώρο του καφέ του Ωδείου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκτός από πάρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το παρόν έδωσαν από νωρίς και πολλά πρώην στελέχη που σήμερα βρίσκονται στη Νέα Αριστερά, όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Κώστας Πουλάκης, ενώ αργότερα θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων και οι Αλέξης Χαρίτσης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Νίκος Βούτσης. Παρών στις εργασίες είναι και ο επικεφαλής του Κόσμου, Πέτρος Κόκκαλης.

Τα βλέμματα στρέφονται στα πρόσωπα που θα έρθουν και τα μηνύματα που θα στείλουν για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Γιώργος Παπανδρέου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης και πλήρως στελεχών από όλα τα κόμματα του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα.

Πέραν αυτών πάντως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κλίμα που θα υπάρξει ανάμεσα στα στελέχη των κομμάτων της ελληνικής κεντροαριστεράς κατά τη διάρκεια του διημέρου, δεδομένου ότι οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν σταθεί από επιθετικά ως και ουδέτερα στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, με φόντο το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Μέχρι στιγμής, στο Ωδείο Αθηνών βρίσκονται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης και η πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, Κατερίνα Μπατζελή.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το Dnews.gr

Πλατφόρμα για την προοδευτική παράταξη σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η ώρα του Αλέξη Τσίπρα έφτασε, με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και ιδίως ο χώρος της προοδευτικής παράταξης να αναμένει, μέσω του Διεθνούς Συνεδρίου που οργανώνει το Ινστιτούτο που ίδρυσε, την παρέμβασή του για τις πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει τη Δευτέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ με την τοποθέτησή του την Τρίτη θα αναφερθεί στις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και τη συνεργασία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ σοσιαλιστών, αριστεράς και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Ακόμα και αν ο πρώην πρωθυπουργός στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, σχολιάζοντας την έρευνα των Metron Analysis και Choose Strategic Communications Partner, δεν αναφερθεί ευθέως στην Ελλάδα, αναμένεται να τονίσει πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι κοινά είτε μιλάμε για την Γερμανία, είτε για τη Γαλλία, είτε για τη χώρα μας: Άνοδος της ακροδεξιάς, μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς και κατακερματισμός και οπισθοχώρηση της αριστεράς. Και λύση δεν μπορεί παρά να είναι η συνεργασία και η συμπόρευση των κατακερματισμένων αυτών δυνάμεων. Η ομιλία στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γράφεται και σβήνεται συνεχώς, με την τελική διατύπωση να ολοκληρώνεται την Τρίτη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται βεβαίως το βράδυ της Δευτέρας η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και, κυρίως αν θα αναφερθεί στα θέματα των δυνάμεων της ακροδεξιάς, όπως την Τρίτη και του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, που αναδεικνύεται πριν ακόμα θέσει επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον υπ΄ αριθμόν ένα "δελφίνο" της Χαριλάου Τρικούπη.

Ιδιαίτερο πολιτικό μήνυμα, επίσης, εμφανίζουν οι παρουσίες και οι απουσίες βουλευτών και στελεχών από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, αλλά και του ευρύτερου χώρου, όπως και σειρά προσωπικοτήτων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα παραστεί ή όχι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ιδίως σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς αναμένονται ραγδαίες.

Νέο ανφέρ από Κασσελάκη

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, την ώρα περίπου που θα διεξάγεται η συζήτηση Τσίπρα-Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του "Αντένα" και του Νίκου Χατζηνικολάου, γεγονός που αρκετά στελέχη χαρακτηρίζουν ως ανφέρ για τον Αλέξη Τσίπρα! Πολύ περισσότερο που το συνδυάζουν με άλλα γεγονότα, με κυριότερο την ίδρυση Ινστιτούτου για την ακροδεξιά, που χαρακτηρίστηκε ως αντιπερισπαμός στο Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα.