Πολιτική

Λι Άντερσον: Η θριαμβεύτρια των ευρωεκλογών συμμετέχει στο συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα

Λι Άντερσον: Η θριαμβεύτρια των ευρωεκλογών συμμετέχει στο συνέδριο του Ινστιτούτου Τσίπρα Φωτογραφία: EPA/ KIMMO BRANDT
Η 37χρονη που έγραψε ιστορία στις εκλογές θα συμμετάσχει στο πάνελ που θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Λι Άντερσον, που συγκέντρωσε πάνω της τα βλέμματα στις ευρωεκλογές 2024 γράφοντας ιστορία στη Φινλανδία, θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

Η χαρισματική πολιτικός, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Guardian, είναι η αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας και θα στείλει βίντεο στο πάνελ στο οποίο θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός, το βράδυ της Τρίτης.

Την ώρα που η Ακροδεξιά κατέγραψε άνοδο σε κάποιες χώρες, στη Φινλανδία η Λι Άντερσον ήταν η «πρωταγωνίστρια» των ευρωεκλογών 2024. Η 37χρονη πήρε περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό στην ιστορία των ευρωεκλογών στη χώρα της, καθώς την ψήφισαν 250.000 άνθρωποι.

Το κόμμα της, η Αριστερή Συμμαχία συγκέντρωσε το 17,3%- καταγράφοντας μεγάλη άνοδο από το 9,3% των προηγούμενων ευρωεκλογών- ,και πήρε τη δεύτερη θέση πίσω από το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού (24,8%).

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε συνθήκες ΕΕ», σχολίασε πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στον Guardian ο Ρίκαρντ Χούσου, της φινλανδικής δημόσιας τηλεόρασης YLE. «Ήμασταν στο στούντιο, κάνοντας την εκλογική ανάλυση και στην αρχή πιστέψαμε ότι είχε γίνει κάποιο λάθος», εξομολογήθηκε, ενώ περιέγραψε τη Λι Άντερσον ως πολύ ταλαντούχα επικοινωνιακά πολιτικό, η οποία έχει αντίληψη της λεπτομέρειας και της ιδεολογίας.

Το YLE απέδωσε την άνοδο της Αριστερής Συμμαχίας στην αρχηγό του κόμματος, κάνοντας λόγο για το «φαινόμενο Άντερσον», καθώς ένας στους επτά ψηφοφόρους που πήγε στις κάλπες την ψήφισε, σημειώνει το Euronews.

Όσο για την ίδια, η πρώην υπουργός Παιδείας σημείωσε μιλώντας στο euobserver: «Η Φινλανδία είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου ήδη έχουμε δει και βιώσει τι σημαίνει όταν συνεργάζονται η Ακροδεξιά και η παραδοσιακή Δεξιά».