Πολιτική

Ξεσηκωμός για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Ξεσηκωμός για την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ
Νέα «φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση για την ΛΑΡΚΟ βάζει τροπολογία με διατάξεις για την εταιρεία, η οποία κατατέθηκε χθες το βράδυ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά ευρωπαϊκή οδηγία για τα ανασφάλιστα οχήματα.

Βασικό επίδικο είναι η πρόβλεψη στην τροπολογία, πως «σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της υπό ειδική διαχείρισης επιχείρησης, ο ειδικός διαχειριστής δύναται να μεταβιβάσει το ενεργητικό της, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ως συνόλου, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας».

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αυτή η πρόβλεψη είναι ενάντια στον κυβερνητικό νόμο για την πώληση της μεταλλουργίας που προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της μέχρι την μεταβίβασή της στον νέο ιδιοκτήτη και όχι την παράδοσή της στον νέο ιδιοκτήτη σε κατάσταση παύσης.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει και περάσει τροπολογία τον Απρίλιο που προέβλεπε πως «διακόπτεται και επισήμως η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με τη μορφή που είχε λάβει μέχρι σήμερα, μέχρι την υπέρβαση των νομικών προβλημάτων και την υπογραφή συμφωνίας με τον επενδυτή».

Ωστόσο το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή στις 13 Μαίου με την οποία είχε επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως και σήμερα, 18 Ιουνίου, οπότε και εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι.

ΚΚΕ: Ολοκληρώνεται το έγκλημα εις βάρος των εργαζομένων

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του τονίζει πως η κυβέρνηση με την τροπολογία «ολοκληρώνει το έγκλημα εις βάρος των εργαζομένων, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την Ευελπίδων δήλωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι άμεση και αποτελεσματική όταν πρόκειται για τακτοποίηση των δικών της παιδιά, με τον αριθμό ρεκόρ μετακλητών στα υπουργεία και στο Μέγαρο Μαξίμου όμως εντοπίζει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στο κράτος όταν πρόκειται για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.

Την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν και διεξάγεται ένας χορός δισεκατομμυρίων στα εξοπλιστικά, έναν χρόνο μετά τον διαγωνισμό 14.000 επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ακόμα δεν έχουν διοριστεί. 14.000 επιτυχόντες με υψηλά προσόντα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν κρίσιμους τομείς του κράτους βιώνουν την κοροϊδία και την απαξίωση από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όπως επιβεβαιώνουν και οι διαρροές στον τύπο ενόψει της απογευματινής σύσκεψης ο πραγματικός στόχος είναι η απαξίωση του ίδιου του ΑΣΕΠ, την ανεξάρτητης αρχής που μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος.

Αυτό που αναμένουν οι 14.000 επιτυχόντες από την κυβέρνηση είναι οι ανακοινώσεις για τον άμεσο διορισμό τους και όχι άλλες επικοινωνιακές κορώνες. Φτάνει πια με την κοροϊδία».

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση για τη ΛΑΡΚΟ

Στις 2 Μαΐου απευθύνθηκα με επιστολή μου στον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον κάλεσα να συναντηθεί με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που βρίσκονταν ήδη από καιρό σε καθεστώς ομηρίας.

 Αν και η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας αυτό που γίνεται από χθες το βράδυ ξεπερνά κάθε όριο. Τη στιγμή που στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδικαζόταν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εργαζόμενων, η κυβέρνηση έσπευσε να καταθέσει μέσα στη νύχτα μια απαράδεκτη τροπολογία προσπαθώντας έτσι να παρέμβει ακόμα και στο έργο της Δικαιοσύνης.

 Κύριε Μητσοτάκη, αποσύρετε άμεσα την τροπολογία, δεσμευτείτε για την προστασία των θέσεων εργασίας και διαφυλάξτε το δημόσιο συμφέρον που περνά μέσα από την συνέχιση της λειτουργίας της στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας για την χώρα μας.

Η ανάρτηση Αχτσιόγλου