Πολιτική

Χαρίτσης: Με τους χειρότερους όρους η συζήτηση στην Κεντροαριστερά, έτσι δεν πάμε πουθενά

Χαρίτσης: Με τους χειρότερους όρους η συζήτηση στην Κεντροαριστερά, έτσι δεν πάμε πουθενά Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και μεθόδευση για την εξόντωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά γίνεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους και από την πλειοψηφία εκλαμβάνεται ως προσπάθεια επιβίωσης πολιτικών στελεχών και ηγεσιών, τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στην ομιλία του στη Βουλή, κατά την οποία έκανε επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλοντας ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που «έχει φουντώσει» για την «περίφημη» Κεντροαριστερά.

«Δυστυχώς η συζήτηση αυτή γίνεται με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Και αδικεί έτσι το γνήσιο λαϊκό αίτημα για μία συνεννόηση που θα δημιουργήσει μια ευθεία στρατηγική αντιπαράθεση με τη Δεξιά. Από την πλειοψηφία του κόσμου εκλαμβάνεται και πάλι δυστυχώς αυτή η συζήτηση ως μια προσπάθεια επιβίωσης πολιτικών στελεχών και ηγεσιών του κάθε χώρου. Έτσι δεν βγαίνει πουθενά, έτσι δεν πάμε πουθενά», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς.

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα και απαιτούν απαντήσεις πολιτικές, από τα Αριστερά», υπογράμμισε. «Εμείς θα επιμείνουμε να μιλάμε για την ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στη Δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη. Είναι κοινωνικό αίτημα των δημοκρατικών, των προοδευτικών, των Αριστερών πολιτών», συμπλήρωσε.

Όμως, τόνισε, αυτό το μέτωπο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καθαρές κουβέντες, σαφές πρόγραμμα, πολιτικές γωνίες και ξεκάθαρες κοινωνικές αναφορές.

«Οι πολιτικές του μέσου όρου έχουν πεθάνει», τόνισε. «Μιλάμε για αναδιανομή του πλούτου. Με ποιον είμαστε λοιπόν;», διερωτήθηκε. «Θα συμφωνήσουμε επιτέλους ότι πρέπει οι πλούσιοι σε αυτή τη χώρα να πληρώσουν; Θα μιλήσουμε λοιπόν για ένα τελείως διαφορετικό φορολογικό σύστημα πραγματικά δίκαιο; Που θα οδηγήσει σε ουσιαστική αναδιανομή υπέρ των πολλών και θα στηρίξει το κοινωνικό κράτος;», συνέχισε.

«Τα στρογγυλέματα, η απολίτικη θολούρα δεν απαντούν σε κανένα από αυτά τα κρίσιμα στρατηγικά διλήμματα. Συσκοτίζουν την πραγματικότητα και τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο την μεταπολιτική και την ακροδεξιά», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

{https://x.com/alexischaritsis/status/1803772610951479389}

Χαρίτσης: Ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη από την κυβέρνηση

Για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και κατάφωρη παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών κατηγόρησε ο Αλέξης Χαρίτσης την κυβέρνηση, αναφορικά με την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

«Η κυβέρνηση φέρνει νύχτα, έτσι έχει μάθει να νομοθετεί, την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, λίγες μόλις ώρες πριν συζητηθούν στο πρωτοδικείο της Αθήνας τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων, οι οποίοι ζητάνε να εφαρμοστεί ο νόμος του 2020, δηλαδή να μην διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης και να παραμείνουν στις θέσεις τους. Προκειμένου να διαπραγματευτούν με τον επενδυτή και να προσληφθούν στην νέα πλέον επιχείρηση που θα προκύψει», υπογράμμισε.

«Και τι έκανε η κυβέρνηση; Έσπευσε να καταθέσει νύχτα αυτή την τροπολογία που δίνει την αρμοδιότητα στον ειδικό διαχειριστή να διακόψει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να αναθέσει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων σε τρίτους, να βάλει κοινώς λουκέτο», συμπλήρωσε.

«Αυτήν την τροπολογία την επικαλέστηκαν στο δικαστήριο πριν καν ψηφιστεί. Πήγε δηλαδή εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και είπε στο δικαστή ότι η δίκη δεν θα έχει αντικείμενο, γιατί η Βουλή θα ψηφίσει στο μέλλον μια τροπολογία που θα προβλέπει τη διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Δεν νομίζω μετά από αυτό να θεωρεί κανείς ύποπτη την αναδρομικότητα ισχύος της ρύθμισης από 17 Ιουνίου. Μα είναι δυνατόν; Είναι ή δεν είναι αυτό ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη; Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί εκτός από κατάφωρη παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών;», κατήγγειλε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς αυτές τις ενέργειες, εκτός από πρόθεση, προσπάθεια, μεθόδευση για την εξόντωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ», τόνισε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.

«Φέρατε μια τροπολογία για να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων των εργαζομένων. Ναι ή όχι; Φέρατε μια τροπολογία για να καταστεί η δίκη αυτή άνευ αντικειμένου, ναι ή όχι; Φέρατε μια τροπολογία για να καταργηθεί επί της ουσίας η δίκη, λέγοντας ότι θα ψηφιστεί η τροπολογία και προκαταλαμβάνοντας έτσι και την ψήφο του νομοθετικού σώματος. Πού ξέρατε αν θα υπερψηφίσει ή θα καταψηφίσει την τροπολογία η εθνική αντιπροσωπεία;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.

Αυτά που συμβαίνουν, συνέχισε, με τη συγκεκριμένη μεθόδευση, «είναι πράγματα ανήκουστα ακόμα και για μια κυβέρνηση της Δεξιάς». Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση, υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Μην μπείτε καν στη διαδικασία να προσπαθήσετε να κατασκευάσετε επιχειρήματα για να δικαιολογήσετε αυτήν την εκτροπή. Το μόνο το οποίο μπορείτε να κάνετε κύριε υπουργέ, για να σταματήσετε να ευτελίζετε περαιτέρω τη νομοθετική διαδικασία, τη νομοθετική λειτουργία είναι να αποσύρετε τώρα αυτήν την κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ».

{https://x.com/alexischaritsis/status/1803772491728326704}