Πολιτική

Εξελίξεις σε κατεύθυνση άγριας σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Εξελίξεις σε κατεύθυνση άγριας σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ
Εξελίξεις στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο, που οδηγούν σε μια νέα σκληρή σύγκρουση, στις επικείμενες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος μαζεύουν υπογραφές για κείμενο κριτικής στον επικεφαλής της Κουμουνδούρου, με το οποίο, δε, ζητούν συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η ηγεσία του κόμματος αναγκάστηκε να συγκαλέσει συνεδρίαση της ΠΓ στις 4/7 και της ΚΕ στις 7/7.

Επιλογή σύγκρουσης από Κασσελάκη

Όπως όλα δείχνουν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει άλλους τρόπους να ξεπεράσει το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα των εκλογών για την Κουμουνδούρου, από το να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόλυτα αρχηγικό και προσωποπαγές κόμμα και από το να κατασκευάσει ξανά έναν νέο εσωτερικό εχθρό, προκαλώντας μια καινούργια εσωκομματική αντιπαράθεση.

Μετά το «μανιφέστο του Αγίου Πνεύματος», με τις αιχμές για μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και τον χαρακτηρισμό της προοπτικής ενοποίησης της Κεντροαριστεράς ως «ρεζέρβα» του συστήματος», καθώς και το προχθεσινό απροειδοποίητο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής, χθες ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε δύο ακόμη βήματα σύγκρουσης προς το αντικασσελακικό στρατόπεδο.

Συνεχίζονται τα υπονοούμενα Κασσελάκη εναντίον Τσίπρα

Με μια νέα ανάρτηση του από τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε εμμέσως στην Αυγή, κάνοντας λόγο για «δύσκολες οικονομικές αποφάσεις» και «με μεγάλο συναισθηματικό κόστος», αφήνοντας παράλληλα νέες αιχμές για ύπαρξη μαύρων ταμείων στην Κουμουνδούρου από τον προκάτοχο του: «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνει ότι, αν οι ψηφοφόροι ή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν μαύρο χρήμα προκειμένου να αποφευχθούν επίπονες αλλά αναγκαίες οικονομικά αποφάσεις, θα πρέπει να εκλέξουν άλλο Πρόεδρο».

Μάλιστα πρότεινε να προσληφθεί ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών για έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε χρονικό βάθος δεκαετίας. Στελέχη του κόμματος αντιλαμβάνονται ότι οι υπόνοιες πως η Αυγή εξασφάλιζε τη λειτουργία της με μαύρο χρήμα, αλλά και η πρόταση για έλεγχο ορκωτών λογιστών στα δύο πρώτα κόμματα, έχει βασικό στόχο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, σε συνέντευξη του σε ομογενειακό ραδιόφωνο στις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του για προσωποπαγές κόμμα, ανέφερε: "Με εμπιστεύεται ο κόσμος αλλά δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ".

Προσπάθειες συνεννόησης και προετοιμασίες σύγκρουσης στο «αντικασσελακικό στρατόπεδο»

Από την άλλη πλευρά, το «αντικασσελακικό στρατόπεδο» αρχίζει να παρουσιάζει στοιχεία συσπείρωσης ή τουλάχιστον προσπάθειες συνεννόησης. Σύμφωνα με στελέχη του «στρατοπέδου», έχουν αρχίσει να πέφτουν αρκετά τηλέφωνα στην κατεύθυνση μια συμφωνίας για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν στο εξής, ενώ προετοιμάζονται για μια σκληρή σύγκρουση στην ΚΕ του κόμματος την επόμενη Κυριακή. Η συλλογή υπογραφών επί συγκεκριμένου κειμένου κριτικής εντάσσεται σε αυτή ακριβώς την προσπάθεια.

Χαρακτηριστική ήταν αναφορά σημαίνοντος προσώπου της πλευράς αυτής στο «Dnews» ότι, όσα έλαβαν χώρα στο τελευταίο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου «θα μοιάζουν με παιδική χαρά» μπροστά στις εξελίξεις στην ΚΕ.

Διευρύνεται η ανησυχία και η γκρίνια

Εξάλλου, ο σκληρός και αρκετά κοινός τρόπος με τον οποίο προχώρησαν χθες σε δημόσιες δηλώσεις κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη κορυφαία στελέχη της παλιάς προεδρικής φρουράς, συγκεκριμένα οι Όλγα Γεροβασίλη και Γιώργος Βασιλειάδης, φαίνεται να επιβεβαιώνουν, τόσο τις προσπάθειες συνεννόησης όσο και το ότι ερμηνεύουν τις κινήσεις του νέου προέδρου ως σχεδιασμένη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει ευρύτερη ανησυχία στην Κουμουνδούρου για τους σχεδιασμούς του Στέφανου Κασσελάκη, όπως φάνηκε με την προχθεσινή κίνηση των τριών βουλευτών, Γιώργου Καραμέρου, Χάρη Μαμουλάκη και Συμεών Κεδίκογλου, οι οποίοι δεν συγκαταλέγονταν σε καμία περίπτωση στο αντικασσελακικό μπλοκ, να ζητήσουν συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Χθες ο Χάρης Μαμουλάκης επανήλθε και αναφέρθηκε σε «λάθη και παραλείψεις» του Στέφανου Κασσελάκη, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας».

Μήνυμα για τη συνέχεια οι παραιτήσεις Τεμπονέρα, Κοτσακά, Τσιόκα

Επιπλέον, η χθεσινή παραίτηση, με κοινό κείμενο, των Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά, Χάρη Τσιόκα από όλα τα όργανα του κόμματος, οι οποίοι μοιάζουν να μπαίνουν στον προθάλαμο πλήρους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει τη διάθεση αρκετών για οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Άλλωστε, η παραίτηση των τριών από την Κεντρική Επιτροπή, τουλάχιστον τυπικά, θα πρέπει να κατατεθεί στο ίδιο το όργανο.