Πολιτική

Η σφαγή της Κουμουνδούρου περνά στο πληκτρολόγιο

Η σφαγή της Κουμουνδούρου περνά στο πληκτρολόγιο Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
Ετοιμος για σύγκρουση ο Κασσελάκης με την ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ να μυρίζει μπαρούτι.

Σε σκηνικό γενικευμένου πολέμου περνά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις οξείες αντιπαραθέσεις να περνούν σταδιακά, από την κορυφή της ηγεσίας και τα προβεβλημένα στελέχη, στα ανώνυμα ή επώνυμα τρολ των social media.

Η ατμόσφαιρα πλέον μυρίζει μπαρούτι και όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε άγρια σύγκρουση, πρώτα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος την ερχόμενη Πέμπτη και 3 μέρες μετά στην Κεντρική Επιτροπή.

«Φωτιά και τσεκούρι» στα πληκτρολόγια

Την κατάσταση φαίνεται να υποδαυλίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η δημοσιοποίηση του κειμένου κριτικής 87 στελεχών χθες το μεσημέρι έδωσε αυτομάτως έναυσμα σε οξύτατες επιθέσεις εναντίον τους στα social media. Παράλληλα, ξεκίνησε να διακινείται κείμενο για συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο αργά χθες το βράδυ είχε φτάσει τις 2.300 υποστηρικτές.

Εμπλοκή στον καυγά ακόμη και του αδερφού Κασσελάκη

Μάλιστα, στην επίθεση εναντίον των «87» συμμετείχε και ο αδερφός του Στέφανου Κασσελάκη, Στέλιος, ο οποίος, σχολιάζοντας ανάρτηση του επίσης Κασσελακικού στιχουργού, Νίκου Μωραΐτη, ανέφερε: «Στέφανος: Θέλω Διαφάνεια και κανένα συμφέρον στην επιβίωση του κόμματος, έτσι ώστε να υπηρετούμε το συμφέρον της βάσης και όχι των λίγων. «87»: Θέλουμε συμφέροντα, διαπλοκή και μαύρο χρήμα. Έτσι άλλωστε κάνουν όλα τα μεγάλα κόμματα άρα και το σωστό». Σε αντίστοιχο ύφους κινούνταν άλλωστε και η ανάρτηση του Νίκου Μωραΐτη: «Το «πραξικόπημα του Συνεδρίου» απέτυχε. Τώρα έχουμε το «πραξικόπημα των με 87».

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι ο Κασσελάκης πάλευε μόνος του στις Ευρωεκλογές, με καμιά δεκαριά ανθρώπους. Οι άλλοι απλώς περίμεναν ένα κακό αποτέλεσμα για να βάλουν την υπογραφή τους».

Η Κασσελακική βάση θέλει «ξεκαθάρισμα»

Με το «σήμα» της οικογένειας, σε πολιτικό και κυριολεκτικό επίπεδο, να δείχνει «επίθεση κατά μέτωπο», σε πολύ πιο οξύ κλίμα ακολούθησε και η βάση του στρατού του πληκτρολογίου. Πέρα από τον καταλογισμό προθέσεων υπονόμευσης του προέδρου και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί ζητούσαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να τελειώνει με τους «υπονομευτές» ή να προχωρήσει ακόμη και σε διαγραφές.

Ο Κασσελάκης πάει για σύγκρουση

Προφανώς, το κλίμα αυτό δεν αφήνει οποιοδήποτε περιθώριο για συμβιβασμούς ή πολύ περισσότερο για συνθέσεις και η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη και πολύ πιθανόν ευκταία από την ηγεσία της Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι η πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται να είναι η πλήρης μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν εντελώς διαφορετικό φορέα, με απόλυτα προσωποπαγή χαρακτηριστικά.

Κριτικά αλλά όχι ευθεία αμφισβήτηση από τους αντιφρονούντες, που ενισχύονται

Πάντως, προς το παρών, η αντικασσελακική πλευρά δεν έχει οξύνει υπερβολικά τη στάση της και κυρίως δεν έχει αμφισβητήσει την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό δεν αποκλείεται να φανερώνει αμηχανία και έλλειψη συμφωνίας, μολονότι η συλλογή των 87 υπογραφών σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής αντικατοπτρίζει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές τις υπογραφές φιγουράρουν και ορισμένες στελεχών τα οποία θεωρούνταν έως τώρα της επιρροής του Νίκου Παππά, που ακόμη δεν τα έχει «σπάσει», τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιου λόγου, με τον πρόεδρο του κόμματος και επιπλέον τον στήριξε και στις πρόσφατες αποφάσεις στο Εκτελεστικό Γραφείο, όπως το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής.