Πολιτική

Μαρινάκης: «Κλειστή η ευρωπαϊκή προοπτική για τη Βόρεια Μακεδονία όσο δεν συμμορφώνεται»

Μαρινάκης: «Κλειστή η ευρωπαϊκή προοπτική για τη Βόρεια Μακεδονία όσο δεν συμμορφώνεται» Φωτογραφία: intime
«Δεν υποχωρούμε στις αυτονόητες διεκδικήσεις που σχετίζονται με τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά από την Ελλάδα και αν δεν αλλάξει δραστικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα διεθνώς συμφωνηθέντα, δεν πρόκειται να προχωρήσει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον απόηχο και του μηνύματος που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της γειτονικής χώρας κατά την χθεσινή παρέμβασή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας εάν η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίσει να αναφέρεται- και μάλιστα σε επίσημα φόρα- με το όνομα «Μακεδονία», ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι «αυτή την στιγμή δεν είμαστε εκεί, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε ως προς τις αυτονόητες διεκδικήσεις που διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας»

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε μισή σπιθαμή η Ελλάδα, δεν πρόκειται να ακολουθήσει την οποιαδήποτε πολιτική βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα με ότι αυτό συνεπάγεται . Περιμένουμε από την Βόρεια Μακεδονία να συμμορφωθεί», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι η ΝΔ δεν υπερψήφισε την εν λόγω Συμφωνία, καθώς εμπεριείχε κενά στις δικλείδες ασφαλείας και στις πρόνοιες και υποστήριξε ότι πρόκειται για μία θέση που «εκ των πραγμάτων, δικαιώνεται σήμερα».

«Γι’ αυτό εξάλλου δεν έχουμε κυρώσει τα πρωτόκολλα που απορρέουν από την Συμφωνία, ούτε θα το πράξουμε, εάν η γείτονα χώρα δεν συμμορφωθεί προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμφωνιών. Και όσο αυτό δεν το αντιλαμβάνονται οι γείτονές μας, η ευρωπαϊκή προοπτική τους θα παραμείνει κλειστή», πρόσθεσε.

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «διπλωματικό λήθαργο» απέναντι στις διαρκείς προκλήσεις του πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως είναι το κόμμα που πριν από λίγες εβδομάδες ζητούσε την κύρωση των μνημονίων που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ των οποίων και αυτό που αναφέρεται στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

«Το ίδιο κόμμα έβγαλε σήμερα ανακοίνωση ζητώντας από την κυβέρνηση να εμποδίσει την ευρωπαϊκή ένταξη. Μιλάμε για παράνοια. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Δεν μιλάμε για αλλαγή στάσης επειδή εξελέγη ένας νέος Πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καταργεί τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα καταργεί τον εαυτό του», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης ότι ο προγραμματισμός είναι να μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο.

NETWORK