Πολιτική

Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού

Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Γκουτέρες στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε στην Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα και της προσωπικής του απεσταλμένης Μαρία Άνχελα Ολγκίν για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ υπογράμμισε πως το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας την διετία 2025-26 και ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για τις ελληνικές προτεραιότητες.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του παγκόσμιου Νότου.