Πολιτική

Στην επανεκλογή Φον Ντερ Λάιεν επενδύει ο Μητσοτάκης για το ευρωπαϊκό αφήγημα της κυβέρνησης

Στην επανεκλογή Φον Ντερ Λάιεν επενδύει ο Μητσοτάκης για το ευρωπαϊκό αφήγημα της κυβέρνησης
Με μεγάλη ικανοποίηση έγινε δεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου η επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολιτικά σε αυτή την εξέλιξη προκειμένου να διατηρήσει στο προσκήνιο το αφήγημα περί πρωταγωνιστικού, επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης, ρόλου της Ελλάδας στην διαμόρφωση των βασικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και αυξημένου προσωπικού κύρους τόσο στο ευρύτερο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και ειδικότερα στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Πρόκειται για το αφήγημα στο οποίο στηρίχθηκε και η ρητορική περί αυξημένης διαπραγματευτικής δυνατότητας του κυβερνώντος κόμματος στις Βρυξέλλες την οποία προέβαλε ο πρωθυπουργός και προεκλογικά, παρά το ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποτέλεσε έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει και ο ίδιος πολιτικά το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους δύο διαπραγματευτές για λογαριασμό του ΕΛΚ σε μία διαδικασία που κατέληξε στην επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία είχε ξεκινήσει και την προεκλογική της εκστρατεία την περασμένη άνοιξη από το Συνέδριο της ΝΔ, στην Αθήνα.

Όλα αυτά κάνουν τον κ. Μητσοτάκη να ευελπιστεί και σε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για την χώρα μας στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βασική επιθυμία της Αθήνας να είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως την μεγάλη στρατηγική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως Ευρώπη στον επόμενο εκλογικό κύκλο.

Στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη στον Σκάι δήλωσε ότι θέλει ένα χαρτοφυλάκιο «το οποίο να είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, γιατί ούτως ή άλλως δεν στέλνουμε Επίτροπο για να διευθετούμε τα δικά μας ζητήματα».

Ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο θα ληφθεί η απόφαση και η τελική απόφαση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο που θα προταθεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον τελευταίο καιρό πάντως ακούγεται ολοένα και περισσότερο και το όνομα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι με την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα δρομολογηθούν εξελίξεις και σε άλλα ζητήματα τα οποία ο ίδιος επιδιώκει να συνδέσει με δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό ακροατήριο.

Πρώτα απ’ όλα στο ζήτημα της ακρίβειας όπου έχει στείλει προεκλογικά την γνωστή επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρακτικές τιμολόγησης από τις πολυεθνικές ίδιων προϊόντων σε διαφορετικές χώρες. Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να συνδέσει σε σημαντικό βαθμό ενδεχόμενη δρομολόγηση το επόμενο διάστημα ευρωπαϊκών παρεμβάσεων για το ζήτημα αυτό, με την αποτελεσματικότητα μίας δικής του πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Δεύτερο πεδίο συνιστά η άμυνα όπου υφίσταται και η επιστολή που έχει απευθύνει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ προτείνοντας την ιδέα μίας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας η οποία θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Όσο και εάν δεν υφίστανται, με τα σημερινά δεδομένα, ενδείξεις συμφωνίας για κάτι τέτοιο, εφόσον το ζήτημα τεθεί στο πλαίσιο της ατζέντας που αφορά στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα προβάλει επίσης τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία θωρακίζει περαιτέρω την άμυνα και της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει και δημοσιονομικές δυνατότητες για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Η παρουσία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύει και την πεποίθηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα για την επόμενη πενταετία θα συνδιαμορφωθεί κατά τρόπο που θα λαμβάνει υπόψιν ελληνικές προτεραιότητες και σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και ειδικά η εξωτερική φύλαξη των συνόρων, αλλά και η μεγαλύτερη ευελιξία στην Κοινή Αγροτική Πολιτική όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης από την περίοδο των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων και στην χώρα μας.