Πολιτική

Συνταγογράφηση τέλος - Οργή στους γιατρούς για τις απαξιωτικές αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη

Συνταγογράφηση τέλος - Οργή στους γιατρούς για τις απαξιωτικές αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη
Στα άκρα φαίνεται ότι έχουν φτάσει οι σχέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο ΠΙΣ καλεί τα μέλη του να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στα άκρα φαίνεται ότι έχουν φτάσει οι σχέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Άδωνι Γεωργιάδη. Αφενός ο υπουργός Υγείας δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω ως προς την επίταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, καταθέτοντας σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας. Αφετέρου ο ΠΙΣ με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι δεν συναινεί σε ένα τέτοιο σχέδιο και καλεί τα μέλη του να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΠΙΣ συγκαλεί σήμερα διάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρός του Αθανάσιος Εξαδάκτυλος θα έχει τοποθετηθεί κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Επίσης, αναμένεται να παραχωρηθεί και συνέντευξη Tύπου, της οποία η ακριβής ημέρα και ώρα θα γίνουν γνωστά σήμερα.

Μιλώντας στο HealthStat, ιατρικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η πλευρά του ΠΙΣ δεν έχει προβεί σε κάποια ακραία πράξη και η όποια αντίδρασή της εδράζεται στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, η οποία «έχει αποφασίσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα», όπως επισημαίνουν. Ασκούν δε έντονη κριτική στον Άδωνι Γεωργιάδη και του χρεώνουν τη διάλυση οποιασδήποτε ορθής διαδικασίας στο σύστημα υγείας.

Οργή των γιατρών

Παράλληλα, ενδέχεται στη σημερινή διάσκεψη προέδρων να αποφασιστούν περαιτέρω δράσεις, αν και οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο HealthStat ο χρόνος και ο τρόπος που έρχεται αυτή η ρύθμιση δεν βοηθάει. Από τη μία το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μέσα στο σκληρό καλοκαίρι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και εν μέσω διακοπών, καθιστά δύσκολη μία κινητοποίηση που θα συγκεντρώσει γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Από την άλλη η νομοθετική ρύθμιση αυτή καθαυτή δένει τα χέρια των γιατρών ως προς το μπλοκάρισμα της διαδικασίας.

Πάντως, αυτό που μεταφέρεται είναι η οργισμένη στάση, του ιατρικού κόσμου αλλά και ειδικότερα των γιατρών που τάσσονται στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο. Ο λόγος δεν βρίσκεται μόνο στην ίδια τη νομοθετική ρύθμιση, αλλά και στον απαξιωτικό και εριστικό λόγο του Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπ. Υγείας: Σκληρά μέτρα για όσους δεν στηρίξουν το ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, τα μέτρα στρέφονται και σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται η άρση της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στην υποχρεωτική εργασία στο ΕΣΥ.

«Ομως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός», τονίζει.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, επιδόθηκε σε ειρωνικά σχόλια και απειλές κατά των γιατρών, προειδοποιώντας τους πως θα τερματίζεται άμεσα η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Απαξιώνοντας με το γνωστό τρόπο τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως το κράτος τους σπούδασε, οπότε οφείλουν να υπακούσουν στα σχέδια της Κυβέρνησης που οδηγούν στην διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, για να λάβει την… πληρωμένη απάντηση του χειρουργού ωτορινολαρυγγολόγου και μέλους του ΔΣ του ΙΣΑ.

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Νάσιος, αναφέρεται στο εξής:

« Τσάμπα, δεν σπούδασε κανείς, κανέναν!

Τσάμπα δεν σπούδασε κανένας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Τον σπούδασαν οι φόροι των γονιών του και των παππούδων του.

Τσάμπα δεν έβγαλε κανείς τα μάτια του, διαβάζοντας νυχθημερόν, για να βρεθεί κάποιος περαστικός από μια Κρατική θέση , ώστε να τον προσβάλλει, χωρίς αυτός προηγουμένως να έχει πράξει το καθήκον που του ορίζει η κρατική του θέση. »