Πολιτική

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευτελίσει το κράτος δικαίου

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευτελίσει το κράτος δικαίου Φωτογραφία: Eurokinissi
«Σύσσωμο το συντηρητικό και ακροδεξιό μπλοκ των social media έχει βγει και καταγγέλλει τον gender fluid χαρακτήρα της τελετής έναρξης» σχολιάζει αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 κάνει στην ανάρτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης, εκφράζοντας τη δική του άποψη και ότι το άρεσε το θέαμα, επικρίνοντας το «συντηρητικό και ακροδεξιό μπλοκ των social media που έχει βγει και καταγγέλλει τον gender fluid χαρακτήρα της τελετής έναρξης».

«Η Ακροδεξιά και ο συντηρητισμός έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τις μεγάλες κατακτήσεις που έχει κερδίσει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μάς γυρίσουν πίσω στο σκοτάδι. Η Αριστερά οφείλει να είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την άρση κάθε μορφής διακρίσεων. Τα ζητήματα του φύλου και της σεξουαλικότητας δεν τίθεται διαζευκτικά με αυτό της οικονομικής ανισότητας. Συναποτελούν το μεγάλο ψηφιδωτό της κοινωνικής δικαιοσύνης και της χειραφέτησης» προσθέτει και συνεχίζει: «Μέρος του ίδιου ψηφιδωτού αποτελεί και ο αγώνας για το Κράτος Δικαίου, το οποίο έχει ευτελίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την εβδομάδα που πέρασε, στη δίκη για τη δολοφονία Καραϊβάζ μάθαμε ότι καταστράφηκε το cd που φέρεται να περιείχε με συνομιλίες του δολοφονημένου δημοσιογράφου με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιό του πρωθυπουργού και για μεγάλο διάστημα διευθυντή του γραφείου του. Μάλιστα, μας είπαν ότι το cd καταστράφηκε από ένα… συρραπτικό -εκτός όλων των άλλων, προσβάλλουν και τη νοημοσύνη μας».

{https://www.facebook.com/acharitsis/posts/pfbid025qrE5of3YychKCY1Egu9eV6eTFHKw1nQW93nUwYYVkHEmpr9cXxNoZ3crRE49tgkl}

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

Εμένα μου άρεσε η τελετή έναρξης.

Φοβερή ιδέα να βγει η τελετή από το Στάδιο για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολύ μοντέρνα η παρουσίαση του πολιτισμού και της Ιστορίας της Γαλλίας.

Κορυφαία στιγμή η σούπερ εκτέλεση του παραδοσιακού τραγουδιού της Γαλλικής Επανάστασης «Ça ira» από τους χεβιμεταλάδες Gojira και τη μέτζο σοπράνο Marina Viotti. «Ο δεσποτισμός θα τελειώσει, η ελευθερία θα θριαμβεύσει, αυτό θα πάει καλά». Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την συμπεριληπτικότητα, την αντισυμβατικότητα, την τόλμη τους να αποδομήσουν ακόμα και τα «ιερά και τα όσια» του εθνικού τους αφηγήματος.
Με τις μικρές το ευχαριστηθήκαμε πολύ γιατί την ώρα της παρέλασης βρίσκαμε στο google maps πού βρίσκεται η κάθε χώρα - τα ψηφιακά μέσα μπορούν να γίνουν εκπληκτικά εργαλεία μάθησης για τα παιδιά. Αυτή η γνωριμία με τους άλλους λαούς και η αίσθηση της παγκόσμια κοινότητας συνιστούν το νόημα που θα έπρεπε να έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια παγκόσμια γιορτή της νεολαίας, όχι ένα πανηγύρι των πολυεθνικών και ένα πεδίο εθνικιστικού ανταγωνισμού για το ποια χώρα θα μαζέψει τα πιο πολλά μετάλλια.

Σύσσωμο το συντηρητικό και ακροδεξιό μπλοκ των social media έχει βγει και καταγγέλλει τον gender fluid χαρακτήρα της τελετής έναρξης. Η Ακροδεξιά και ο συντηρητισμός έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τις μεγάλες κατακτήσεις που έχει κερδίσει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μάς γυρίσουν πίσω στο σκοτάδι. Η Αριστερά οφείλει να είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την άρση κάθε μορφής διακρίσεων. Τα ζητήματα του φύλου και της σεξουαλικότητας δεν τίθεται διαζευκτικά με αυτό της οικονομικής ανισότητας. Συναποτελούν το μεγάλο ψηφιδωτό της κοινωνικής δικαιοσύνης και της χειραφέτησης.
Μέρος του ίδιου ψηφιδωτού αποτελεί και ο αγώνας για το Κράτος Δικαίου, το οποίο έχει ευτελίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την εβδομάδα που πέρασε, στη δίκη για τη δολοφονία Καραϊβάζ μάθαμε ότι καταστράφηκε το cd που φέρεται να περιείχε με συνομιλίες του δολοφονημένου δημοσιογράφου με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιό του πρωθυπουργού και για μεγάλο διάστημα διευθυντή του γραφείου του. Μάλιστα, μας είπαν ότι το cd καταστράφηκε από ένα… συρραπτικό -εκτός όλων των άλλων, προσβάλλουν και τη νοημοσύνη μας.

Μάθαμε επίσης από την αποκάλυψη του Inside Story ότι ήταν ενιαίο το κέντρο των υποκλοπών. Τα ίδια πρόσωπα που παρακολουθούνταν παρανόμως με το Predator, παρακολουθούνταν «νομίμως» από τον ΕΥΠ. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει τη χώρα σε παιδική χαρά του παρακράτους και του εγκλήματος. Ο αγώνας για να αποδοθεί δικαιοσύνη, είναι αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Η δημοκρατία χρειάζεται το φως της δικαιοσύνης.

Δικαιοσύνη όμως δεν είναι μόνο ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου. Είναι και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια κάθε πολίτη, η δυνατότητα να ζούμε όπως μας αξίζει και είναι εφικτό με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας. Τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας διαψεύδουν πανηγυρικά το success story της κυβέρνησης για την οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΡΓΑΝΗ την εβδομάδα που πέρασε, πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 800 ή και λιγότερα ευρώ το μήνα. Το 70% των μισθωτών αμείβονται με μέχρι 950 ευρώ καθαρά το μήνα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα εργαζόμενων φτωχών, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια παρ’ όλο που η οικονομία σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Γιατί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο Μητσοτάκη έχει ως πυλώνες το χαμηλό εργατικό κόστος και τις βαθιές ανισότητες.

Ο άλλος πυλώνας του μοντέλου Μητσοτάκη είναι η υπερτροφία του τουρισμού και του real estate. Πρόκειται για την πιστή αναπαραγωγή του στρεβλού παραγωγικού μοντέλου που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται όλο και περισσότερες οι ειδήσεις σχετικά με φαινόμενα «ασφυξίας» σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Σε άρθρο που γράψαμε μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη και δημοσιεύεται σήμερα στην Καθημερινή επισημαίνουμε ότι «η αχαλίνωτη και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη του τουρισμού οδηγεί στην ανεπιστρεπτί εξάντληση των φυσικών πόρων, αυξάνει (σε καταστροφικό επίπεδο) την πίεση στις έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς υλικές και άυλες υποδομές και υπονομεύει τον πρωτογενή τομέα».

Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί ο υπερτουρισμός αποδεικνύουν ότι η αγορά δεν αυτορυθμίζεται. Απαιτείται η δημόσια παρέμβαση για να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις και να τεθούν όρια ώστε ο τουρισμός να γίνει βιώσιμος και το παραγωγικό μοντέλο να καταστεί κλιματικά και κοινωνικά δίκαιο.

Θα κλείσω με κάτι δυσάρεστο από τον τόπο μου. Η Μεσσηνία βυθίστηκε στο πένθος από το τρομακτικό τροχαίο στην Πύργου-Κυπαρισσίας το οποίο ξεκλήρισε δύο οικογένειες. Δεν το χωράει ο νους τι μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Ας μη μείνουμε όμως μόνο στην «κακιά την ώρα» ή το ανθρώπινο λάθος. Η Πύργου-Κυπαρισσίας είναι μόνο κατ’ όνομα εθνική οδός. Ο εκσυγχρονισμός όλων των υποδομών, και όχι μόνο των πολύ μεγάλων εθνικών αξόνων, σημαίνει περισσότερη ασφάλεια για κάθε πολίτη και μπορεί να προστατεύσει καλύτερα τις ζωές μας.