Πολιτική

Τα 4 στρατόπεδα της εσωκομματικής σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ

Τα 4 στρατόπεδα της εσωκομματικής σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: intime
Σε 4 στρατόπεδα, «κασσελακικοί», «πολακικοί», «παππικοί» και «τσιπρικοί», τα οποία συγκρούονται μεταξύ τους σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, έχει χωριστεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι απέχουμε μόλις μια ανάσα από τον Αύγουστο.

Η μισή και όπως όλα δείχνουν, προς ανάκληση διαγραφή Πολάκη, τα απόνερα των προηγούμενων δηλώσεων Κασσελάκη περί μαύρων ταμείων, καθώς και η αποκάλυψη του ανταγωνισμού Κασσελάκη-Φάμελλου μοιάζουν να προοικονομούν μια εκρηκτική συνέχεια για την Κουμουνδούρου, ιδίως πλησιάζοντας προς το Έκτακτο Συνέδριο των αρχών Οκτώβρη.

Μπρος-πίσω Κασσελάκη για Πολάκη

Το Σάββατα λίγο μετά τα μεσάνυκτα, ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτηση του, όχι μόνο πήρε ουσιαστικά πίσω τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη κάνοντας λόγο για «ζήτημα συμπεριφοράς, όχι πολιτικής», αλλά μετέτρεψε την όλη υπόθεση σε ένα νέο εσωκομματικό αγκάθι, αναφερόμενος σε «άλλους», οι οποίοι «εσκεμμένα καθημερινά πληγώνουν το κόμμα πολιτικά (και όχι συμπεριφορικά) για να υπηρετήσουν τις μικροφιλοδοξίες τους».

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να περιορίσει την κατακραυγή που δημιουργήθηκε από φανατικούς του Χανιώτη βουλευτή εναντίον της απόφασης του να διαγράψει τον Παύλο Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Αποκαλύφθηκε το ρήγμα Πολάκη-Κασσελάκη

Παρόλα αυτά, η ένταση των αναρτήσεων κατά της απόφασης και οι προτροπές προς τον Παύλο Πολάκη να φτιάξει δικό του κόμμα, αποκάλυψαν ότι το κασσελακικό στρατόπεδο δεν είναι πλέον ενιαίο, αν και πολλοί στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να νιώθουν διχασμένοι ως προς τη νέα διαχωριστική γραμμή που προέκυψε.

Εξάλλου, η προτροπή Πολάκη (μετά τη διαγραφή και πριν την έμμεση ανάκληση της) προς τον επικεφαλής της Κουμουνδούρου ότι «δεν φτάνουν οι αγάπες», μοιάζει να αποτελεί μια ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης, αλλά και προειδοποίηση του πρώην υφυπουργού Υγείας.

Από την άλλη, η έμμεση πλην σαφής ανάκληση της απόφασης, υποσκάπτει το ηγετικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη και εκθέτει όσους υποστήριξαν στα social media την αρχική κίνηση του προέδρου.

Εξάλλου, οι δύο άντρες είχαν ξανασυγκρουστεί στο παρελθόν, με αφορμή τη στάση του κόμματος για τα ομόφυλα ζευγάρια, αν και τα τραύματα στη μεταξύ τους σχέση έμοιαζαν να έχουν επουλωθεί.

Προς νέα σύγκρουση Κασσελάκη-τσιπρικών

Παράλληλα, η αλλαγή στάση της ηγεσίας ως προς τον Παύλο Πολάκη και οι νέες σκληρές αιχμές προς την εσωκομματική αντιπολίτευση των 87 είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης τους με τον Στέφανο Κασσελάκη, δεδομένου δε ότι ζητούσαν και τη διαγραφή του από το κόμμα δημόσια και με διαρροές.

Αν και οι σχέσεις των συγκεκριμένων δύο πλευρών είναι ρητά συγκρουσιακές, το νέο αγκάθι αναμένεται να τις κάνει ακόμη θερμότερες. Άλλωστε, ο πρώτος που επιχείρησε να θέσει εκτός λιστών του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2023 ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, γύρω από τον οποίο συντάσσονται τον τελευταίο χρόνο οι 87.

Βαθαίνει το ρήγμα Κασσελάκη-Φάμελλου

Επιπλέον, η οπισθοχώρηση Κασσελάκη στο θέμα Πολάκη βαθαίνει και το ρήγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος είχε τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της αρχικής απόφασης διαγραφής.

Άλλωστε, μεταξύ των Στέφανου Κασσελάκη και Σωκράτη Φάμελλου είχε ξεσπάσει άγριος καυγάς και πριν 6 μέρες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, όταν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχε συνταχθεί με όσους ζητούσαν αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην συμπίπτει με τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του κόμματος να απαντά:

«Σε όποιον δεν αρέσει να φύγει από το κόμμα. Τέλος, είπα τέλος». Φαίνεται, λοιπόν, πως η πολύ υψηλή δημοφιλία του Σωκράτη Φάμελλου στη βάση του κόμματος και η διαφαινόμενη συνεννόηση που έχει με τον Νίκο Παππά έχει θορυβήσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Επιπλέον, σε αναρτήσεις Κασσελακικών της βάσης του κόμματος, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται επιθετικότητα και προς των Σωκράτη Φάμελλο, ενώ μέχρι τώρα βρίσκονταν στο απυρόβλητο.

Ανταλλαγή καρφιών Τσίπρα-Παππά

Αυτό το τελευταίο στρατόπεδο, Φάμελλου-Παππά και κυρίως ο δεύτερος, μοιάζει να βρίσκεται σε σύγκρουση και με εκείνο των 87 και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορεί τον νυν τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ για «αναξιοπρεπή» στάση.

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ Κυριακάτικης εφημερίδας αποκαλύπτονταν η δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα προς τον Νίκο Παππά για το γεγονός ότι δεν τον υπερασπίστηκε επαρκώς έναντι των σκιών που έχει αφήσει το προηγούμενο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης περί ύπαρξης μαύρων ταμείων στην Κουμουνδούρου στο πρόσφατο παρελθόν.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν έχει συγχωρήσει στον πρώην συνεργάτη του το γεγονός ότι στο Διαρκές Συνέδριο της άνοιξης απέσυρε τη στήριξη του από το εγχείρημα αλλαγής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή την πιθανή υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη.

Πάντως και από την πλευρά του Νίκου Παππά απαντούν στο περιβάλλον Τσίπρα σε εξίσου σκληρό ύφος, καλώντας τον «να προσέχει» τις διαρροές και τις «αναξιοπρεπείς στοχεύσεις» του περιβάλλοντός του.