Πολιτική

Επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ στα λόγια, άλυτα προβλήματα στην πραξη

Επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες για εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ στα λόγια, άλυτα προβλήματα στην πραξη Φωτογραφία: Aris Oikonomou/ SOOC
Πολιτικά και κοινωνικά εκτεθειμένη από την έμπρακτη διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργούσε τα προηγούμενα χρόνια για αναβάθμιση του ΕΣΥ, η κυβέρνηση επιδίδεται, υπό την πίεση και της τελευταίας σύγκρουσης με τον ιατρικό κόσμο, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας Υγείας που αργεί… πέντε χρόνια, θα γίνει πράξη μέσα στην επόμενη τριετία.

Ο αρνητικός αντίκτυπος από την αντιπαράθεση για τις εφημερίες ιδιωτών γιατρών- η οποία έφερε εκ νέου στην πρώτη γραμμή ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, τις δυσλειτουργίες στην δημόσια Υγεία- ανάγκασε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να σπεύσει να εκπέμψει χθες διπλό μήνυμα: Αφενός προς την ελληνική κοινωνία και αφετέρου προς τον ιατρικό κόσμο.

Απευθυνόμενος μέσα από την εβδομαδιαία ανάρτηση για το κυβερνητικό έργο, στους πολίτες διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά πως «η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, πόρους και βούληση να έχουμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΕΣΥ έως το 2027».

Παράλληλα, το μήνυμά του προς τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, μία ημέρα πριν την συζήτηση στην Βουλή και για τη ρύθμιση που έχει προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο , ήταν ότι στον αγώνα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ «είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι με τον ιατρικό κόσμο και το υγειονομικό προσωπικό».

Αυτού του είδους οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκουν ωστόσο απέναντί τους την πραγματικότητα των σοβαρών προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί, παρά το γεγονός ότι και η ίδια η πανδημία λειτούργησε ως συναγερμός που θα έπρεπε να έχει κάνει την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Αντ’ αυτού, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να παρουσιάζουν πολύ σημαντικές ελλείψεις τόσο σε νοσηλευτικό, όσο και σε ιατρικό προσωπικό, τις οποίες η κυβέρνηση έφθασε να επιχειρεί να καλύψει με αυταρχισμό και απειλές για επίταξη που μπορεί, πλέον, να δηλώνει ότι δεν θα χρειαστεί να υλοποιήσει, αλλά το κλίμα εμπιστοσύνης (και) με τον ιατρικό κόσμο έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ η κυβέρνηση δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να παρουσιάσει έναν συνδυασμό κινήτρων που να μπορούν να προσελκύσουν νέους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας και να επιλύουν και το ζήτημα που δημιουργείται σε συγκεκριμένες περιοχές, έρχεται για μία ακόμη φορά να παράσχει διαβεβαιώσεις. Δια του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε ότι «καταβάλει σημαντική προσπάθεια για να δώσει περισσότερα κίνητρα και να κάνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους νέους γιατρούς να ενταχθούν σε αυτό καθώς και καλύτερες συνθήκες για όσους ήδη το υπηρετούν, ειδικά σε αυτές τις περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερες προκλήσεις».

Την ίδια ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να βλέπει μείζονα προβλήματα να παραμένουν άλυτα, η χώρα μας παραμένει φυσικά στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, οι οποίες βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες.

Όλα αυτά συνθέτουν μία πραγματικότητα που αντανακλάται και στην αξιολόγηση των πολιτών για την Υγεία ως δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την ακρίβεια, με ποσοστό που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα φθάνει το 43%.

Μηνύματα για την προτεραιότητα που αποδίδει η κυβέρνηση στην Υγεία ως μία από τις βασικές πτυχές που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, αναμένεται πάντως να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης και στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα έχει την τακτική μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.