Πολιτική

Από την Θουριγγία μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη

Αγγελική Σπανού Αγγελική Σπανού
Από την Θουριγγία μέχρι την Χαριλάου Τρικούπη
Γιατί όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γυρνούν την πλάτη στον Κ. Μητσοτάκη - Βελόπουλος και Λατινοπούλου πιο κοντά στην ΝΔ.

Η εκλογική νίκη της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία στην Θουριγγία και η δεύτερη θέση που κατέκτησε στην Σαξονία σχολιάζεται σε πολιτικά γραφεία και κομματικά επιτελεία εδώ, εντονότερα από όσο θα αναλογούσε σε μια άλλη, πιο ήσυχη, πολιτική συγκυρία. Δεν είναι τόσο η στροφή προς τα δεξιά που ενδιαφέρει, όσο ο συνδυασμός με την άνοδο στην τρίτη θέση (με διψήφιο ποσοστό) της νεοεμφανιζόμενης κίνησης BSW της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς και έχει εγκαταλείψει την ατζέντα του δικαιωματισμού, υιοθετώντας σκληρές θέσεις στο μεταναστευτικό και κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Πώς επηρεάζουν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία τα δικά μας πολιτικά πράγματα; Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές και επιστήμονες, δείχνουν μια τάση προς τα άκρα που ευνοεί βαθύτερες πολιτικές διαιρέσεις, συμβατές με τη φύση της σύγκρουσης Τραμπ-Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

Η εκτίμηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενόψει της εκλογής ηγεσίας από τη βάση (6 και 13 Οκτωβρίου).

Ολοι οι υποψήφιοι αποκλείουν μετεκλογική συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι την ώρα της κάλπης. Αυτή η θέση θα αντιμετωπιζόταν, ενδεχομένως, ως επιλογή τακτικής, που θα μπορούσε εκ των υστέρων και υπό προϋποθέσεις να αναθεωρηθεί, τουλάχιστον για την Άννα Διαμαντοπούλου και την Νάντια Γιαννακοπούλου που καταχωρούνται από τους περισσότερους στη δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ομως, μια τέτοια ανάγνωση δεν φαίνεται να έχει βάση. Αντίθετα, προκύπτει ειλικρινής αποστασιοποίηση όλων των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από το κυβερνών κόμμα που συνδέεται με ένα ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης αλλά και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα προετοιμασίας μιας νέας πόλωσης που θα κορυφωθεί πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Μια από τις απαντήσεις που θα συζητηθούν μετά τη συνέντευξη τύπου του Κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, την προσεχή Κυριακή, θα είναι αυτή που θα δοθεί σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με κόμματα στα δεξιά της, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Στο παρελθόν είχε αποκλείσει με οξύτητα ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά μετά το 28% των ευρωεκλογών και την άρνηση όλων των υποψήφιων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να συνομιλήσουν μαζί του, πληθαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ που ψιθυρίζουν "γιατί όχι;".

Το βέβαιο είναι ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η κριτική προς την κυβέρνηση μόνο θα εντείνεται. Η Άννα Διαμαντοπούλου, που από πολλούς επικρίνεται για στήριξη του Κ. Μητσοτάκη πριν και μετά τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του, δηλώνει σταθερά ότι δεν θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστεί μαζί του, αλλά για να τον αντικαταστήσει. Και στο debate που, εκτός μεγάλου απροόπτου, θα γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι υποψήφιοι αναμένεται να αναμετρηθούν και ως προς αυτό, ως προς την απόσταση που θα πάρουν από την ΝΔ με οποιαδήποτε ηγεσία.