Πολιτική

Το βουβό κύμα που σάρωσε τον Κασσελάκη

Το βουβό κύμα που σάρωσε τον Κασσελάκη

Την Παρασκευή αργά το βράδυ κορυφαίο στέλεχος των «87» της πρώην εσωκομματικής αντιπολίτευσης και νυν πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, έδειχνε αβέβαιος για την έκβαση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Η απόφαση για κατάθεση της πρότασης στην ΚΕ είχε ληφθεί πριν λίγη ώρα. «Πιστεύω ότι η μομφή δεν θα μας βλάψει», περιορίστηκε να πει.

Το Σάββατο το απόγευμα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκεται πολύ κοντά στον Παύλο Πολάκη, εκτιμούσε ότι «δεν περνάει η μομφή».

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε το πρώτο «μπαμ» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «κασσελακίστας» έχασαν με σημαντική διαφορά τη διαδικαστική ψηφοφορία για το αν η ψηφοφορία για τη μομφή θα είναι κρυφή ή φανερή. Για πρώτη φορά τα χαμόγελα έγιναν πλατιά στους «87» και τους «πολακίστας». Αλλά ακόμα και τότε, οι εκτιμήσεις ήταν πολύ συγκρατημένες. «Θα είναι οριακή η ψηφοφορία», μάς είπε κορυφαίο στέλεχος των «87» αργά το πρωί της Κυριακής.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 163-120 και οδήγησε στην καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έντεκα μόλις μήνες μετά την εκλογή του. Μπορεί από το Σάββατο το βράδυ το «ρεύμα» να ήταν με την πρόταση μομφής αλλά κανείς δεν είχε προβλέψει μια τόσο καθαρή διαφορά. Ένα βουβό κύμα σάρωσε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι αιτίες

Πώς εξηγείται αυτό το βουβό κύμα που σε μεγάλο βαθμό πέρασε κάτω από τα ραντάρ τόσο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των δημοσιογράφων που κάνουν το ρεπορτάζ;

Γιατί τόσα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που στήριζαν μέχρι τώρα τον Κασσελάκη, μεταστράφηκαν και στήριξαν την πρόταση μομφής;

Η πρώτη αιτία είναι ασφαλώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Κασσελάκης εκλέχτηκε υποσχόμενος ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη. Ωστόσο, στις πρώτες πραγματικές κάλπες οδήγησε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα μείωση, φέρνοντας τον στο 14,8%. Το βασικό αφήγημα Κασσελάκη είχε πια υπονομευτεί. Όλο και περισσότεροι άρχισαν να πιστεύουν ότι με τον Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χαράξει νικηφόρα πορεία.

Το lifestyle

Η δεύτερη αιτία ήταν ο αντιφατικός, επιπόλαιος και συχνά μη πολιτικός τρόπος με τον οποίο πολιτεύτηκε ο Κασσελάκης ως πρόεδρος. Ο Κασσελάκης έτρεχε διαρκώς, δίνοντας όμως την εντύπωση ότι δεν είχε κατεύθυνση. Δεν μπόρεσε να διατυπώσει πειστικές προγραμματικές θέσεις, ενώ έδειξε ότι δεν είχε διάθεση να μελετάει τα θέματα. Επίσης, προέβαλε ένα χλιδάτο lifestyle το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική κουλτούρα του προοδευτικού χώρου και υπέσκαπτε την κριτική του στον Μητσοτάκη ότι είναι αποκομμένος από τα κοινωνικά προβλήματα. Ο διαρκώς επικοινωνιακός θόρυβος Κασσελάκης δεν παρήγαγε πολιτικό αποτέλεσμα.

Η σύγκρουση με τον Τσίπρα

Ασφαλώς η σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στο να χάσει ερείσματα ο Κασσελάκης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν το περασμένο Φλεβάρη ο Κασσελάκης κέρδισε τη μάχη απέναντι στο «μπλοκ Τσίπρα», εδραίωσε την ηγετική θέση του. Τον Ιούνιο η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τη φθορά του κόμματος και κατά πάσα πιθανότητα στέρησε την έδρα από τη Νέα Αριστερά.

Μετά τις ευρωεκλογές όμως, ο Κασσελάκης επιχείρησε να μετατρέψει τον Τσίπρα στον αποδιοπομπαίο τράγο για το κακό αποτέλεσμα. Μέσα σε μια νύχτα ο πρώην πρωθυπουργός βαφτίστηκε «υπονομευτής» και το κυβερνητικό έργο του απαξιώθηκε. Η επίθεση κλιμακώθηκε με κατηγορίες περί «μαύρου χρήματος», οι οποίες αποσύρθηκαν ύστερα από την απειλή του Τσίπρα ότι θα πάει στον εισαγγελέα. Η στοχοποίηση Τσίπρα λειτούργησε τελικά εναντίον του Κασσελάκη αφού αποξένωσε μεγάλο αριθμό στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς να πιστέψουν ότι είναι υπονομευτής ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος;

Η (μη) διαγραφή Πολάκη

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τον Κασσελάκη με το γαϊτανάκι της διαγραφής Πολάκη. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στην πολιτική από το μπρος-πίσω, αυτό δηλαδή που έκανε ο Κασσελάκης. Στην αρχή τον διέγραψε από την ΚΟ αλλά όχι από το κόμμα, στη συνέχεια έκανε «έρευνα» για το ίδρυμα της Λινού και στο τέλος διέγραψε την Λινού και πήρε πίσω τον Πολάκη.

Όλος αυτός ο τραγέλαφος έδωσε την ευκαιρία στον Πολάκη να κάνει μια εξαιρετικά πετυχημένη ρελάνς η οποία την έφερε στο κέντρο των εσωκομματικών εξελίξεων. Επί της ουσίας ήταν η απόφαση του Πολάκη να θέσει θέμα ηγεσίας που πυροδότησε την καθαίρεση Κασσελάκη. Επιπλέον, ο Πολάκης «έσπασε» ένα σημαντικό αριθμό μελών από το μπλοκ των «κασσελακίστας», όπως άλλωστε φάνηκε από το τελικό αποτέλεσμα.

Οι χειρισμοί στην ΚΕ

Ο τελευταίος κρίκος στα λάθη του Κασσελάκη ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε την πρόταση μομφής. Κανονικά όταν τόσο μεγάλος αριθμός στελεχών ρίχνει το γάντι στον αρχηγό, είναι μονόδρομος η προσφυγή στις κάλπες για εκλογή ηγεσίας. Ο Κασσελάκης έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει αυτό που αποδείχτηκε αναπόφευκτο. Ο πρόεδρος που μίλαγε συνεχώς στο όνομα της βάσης αρνήθηκε πεισματικά να λυθεί από τη βάση το ζήτημα της ηγεσίας Επιπρόσθετα, η διχαστική ομιλία Κασσελάκη και οι πιέσεις από τον προεδρικό μηχανισμό στα επαγγελματικά στελέχη που είναι μέλη της ΚΕ, έφεραν το αντίστροφο αποτέλεσμα στη μυστική ψηφοφορία. Οι λανθασμένοι χειρισμοί στην ΚΕ έδωσαν την τελική ώθηση στο βουβό κύμα που σάρωσε τον Κασσελάκη.