Πολιτική

Μητσοτάκης προς Σολτς: Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν

Μητσοτάκης προς Σολτς: Η απάντηση στο μεταναστευτικό δεν είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
Δύσκολες οι ισορροπίες για το μεταναστευτικό - Η απόφαση του Βερολίνου για επιπλέον ελέγχους στα σύνορά της, βάζει σε κίνδυνο τη Σένγκεν.

Ενταση προκαλεί (και) στις ελληνογερμανικές σχέσεις το μεταναστευτικό, μετά την απόφαση του Βερολίνου να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των γειτονικών χωρών - και της Αθήνας - ενώ πολλοί κρούουν τον κώδωνα για τον κίνδυνο κατάρρευσης της συνθήκης Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε σήμερα μιλώντας στο Talk Radio, ότι «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαικών συνόρων».

Αναφορικά με τις καταγγελίες ότι η Ελλάδα προβαίνει συνεχώς σε pushbacks, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το ελληνικό λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρεθεί στη θάλασσα, με αυτοθυσία. Προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας για pushbacks. Από την άλλη να είμαι σαφής ότι η ενεργητική αποτροπή αποτελεί αποστολή που το Λιμενικό πρέπει να την επιτελεί. Όταν ξεκινά κάποιος από την Τουρκία, πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία με ασφάλεια. Το Λιμενικό δεν είναι μια υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών».

Δοκιμασία

Οπως έγραψε νωρίτερα το Dnews, το μεταναστευτικό βάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε μαγάλη δοκιμασία.

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα επισκεφθεί το Βερολίνο και οι συζητήσεις που θα έχει εκεί θα είναι δύσκολες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, έχει αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για αμέλεια που επιτρέπει δευτερογενείς ροές.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στη Γερμανία.

Διαμαρτύρονται επίσης ότι γίνονται ελάχιστες επιστροφές, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου, γιατί η χώρα μας δεν έχει ισχυρό πλαίσιο ενσωμάτωσης, με αποτέλεσμα όσοι προσφεύγουν στα γερμανικά δικαστήρια να κερδίζουν, εξασφαλίζοντας την παραμονή τους εκεί.

Στο βάθος... το ακροδεξιό ακροατήριο

Στις εκλογές που θα γίνουν στο Βραδεμβούργο στις 22/9 αναμένεται να επαναληφθεί ένα αποτέλεσμα ανάλογο με εκείνο στην Θουριγγία και τη Σαξονία, όπου η ακροδεξιά "Εναλλακτική για τη Γερμανία" θριάμβευσε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η βασική αιτία για την εκτίναξη της ακροδεξιάς βρίσκεται στο μεταναστευτικό και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενόψει των εθνικών εκλογών που θα γίνουν το 2025, βρίσκεται σε πανικό.

Η απόφασή της κυβέρνησης Σολτς για ελέγχους στα χερσαία σύνορα, με μονομερή αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, που ωστόσο... σιωπά.

Δεν είναι μόνο η Γερμανία

Σύμφωνα με τον Guardian, eκτός από τη Γερμανία, τα μέλη της ζώνης Σένγκεν που εφαρμόζουν σήμερα ελέγχους σε συγκεκριμένα σύνορα περιλαμβάνουν την Αυστρία, η οποία επικαλείται «απειλές ασφαλείας» που σχετίζονται με την Ουκρανία και «πιέσεις για το άσυλο», προκειμένου να ελέγξει τις αφίξεις από τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Η Δανία, επικαλούμενη «τρομοκρατικές απειλές» που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα και τον κίνδυνο «ρωσικής κατασκοπείας», διενεργεί ελέγχους στη χερσαία και θαλάσσια διέλευση από τη Γερμανία, ενώ η Γαλλία ελέγχει τις αφίξεις από τη ζώνη Σένγκεν λόγω αυξημένης τρομοκρατικής απειλής.

«Σαφής παραβίαση»

Οι προσωρινοί γερμανικοί έλεγχοι «συνιστούν προφανώς δυσανάλογη παραβίαση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ζώνης Σένγκεν», δήλωσε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου στο HEC Paris.

Ο Christopher Wratil του Πανεπιστημίου της Βιέννης είναι ακόμη πιο καυστικός, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι «κυβερνά σαν να είναι ήδη το AfD στην εξουσία».

Μετά από αυτή την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, «οι Γερμανοί πολιτικοί δεν θα πρέπει πλέον να μου λένε ότι κάποιος άλλος δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της ΕΕ ... Θέλουν να καταργήσουν τη Σένγκεν με μια απλή κίνηση και εντελώς χωρίς σκέψη».

Η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Φινλανδία διενεργούν επίσης συνοριακούς ελέγχους, επικαλούμενες διάφορες «τρομοκρατικές δραστηριότητες», τους «πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή», τη δραστηριότητα των «ρωσικών μυστικών υπηρεσιών», τις «αυξημένες μεταναστευτικές ροές» και το «οργανωμένο έγκλημα» στα Βαλκάνια.

Ως εγγυητής της συνθήκης Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία ενημερώθηκε για τα σχέδια της Γερμανίας τη Δευτέρα- έχει αποδεχθεί (χωρίς επιφυλάξεις) τις αιτιολογήσεις των κρατών μελών για την επαναφορά των προσωρινών ελέγχων.

NETWORK